Beyza Ulukan

Beyza Ulukan

Hoşgeldin bahar

Hoşgeldin bahar

Baharı karşılamaya hazırlanıyoruz ama bir gün güneş ışıkları bizlere cömertçe davranırken ertesi gün soğuk, kapalı ve yağmurlu hava bizleri karşılıyor. Tabi bu durum enerji dengesinin bozulmasına sebep oluyor ve birçoğumuz bu durumu bahar yorgunluğu olarak hissediyoruz.
Genel bir bitkinlik, güçsüzlük ve enerji noksanlığı, isteksizlik, uykusuzluk, vücutta karıncalanma gibi şikayetleriniz varsa sizde bahar yorgunu olabilirsiniz. Bahar yorgunluğunun nedeni insan metabolizmasında gerçekleşen bazı değişikliklerden kaynaklanabilir. Ancak bu yorgunluğun sebepleri düşünülürken mutlaka beslenme de gözden geçirilmelidir.

Kendinizi zinde hissetmek ve kış ayında alınan kilolara veda etmek için bahar ayında beslenme için 9 altın beslenme tavsiyelerime bir göz atıp uygulayınız derim.

BAHAR AYLARINDA BESLENME KURALLARI

1)Kandaki D vitamini düzeyini mutlaka kontrol ettirmelisiniz.

Yetersizlik veya eksiklik durumunda hekiminizin kontrolü ile D vitamini desteği almalısınız.

Kas ağrıları,kilo vermenizin durması,halsizlik ve iştah artışı yaşıyorsanız sebebi D vitamini eksikliği olabilir.

2)Güne kahvaltı ile başlamalısınız.

Sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Kahvaltıda yağlı açma,börek,poğaça,simit,patates kızartması yerine peynir,yumurta gibi kaliteli protein kaynakları tüketmelisiniz. Mevsim yeşillikleri sofranızın baş tacı olmalıdır.

3)Bağışıklık sisteminizi güçlendirmelisiniz.

Probiyotik besinler(kefir,yoğurt gibi) bağırsak mikrobiyotanızı yenileyecek, sindirim sisteminizi düzenleyecektir. Vücut direncinizi arttıracaktır.

4)Lifli beslenmelisiniz.

Günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmelisiniz. Yüksek lifli besinler hazımsızlığı önleyecek, bağırsaklarınızı çalıştıracaktır. Glisemik indeksi düşük tam tahıllı besinlere yer vererek tokluk süremizi de artacaktır.

5)Su içmelisiniz.

Bahar döneminde ödem şikayetleri sık sık kendini göstermektedir. Bu yüzde günde 2-2.5 litre su içemeye özen göstermeliyiz.

6)Öğün atlamamalısınız.

Öğün atlamak, kan şekerinizin ani düşmesine sebep olarak diğer öğünde fazla yemenize neden olur. Zinde hissetmek ve kilo kontrolünüzü sağlamak için 3 ana öğün , 2-3 ara öğünü yapmaya çalışın.

 

7)Omega-3 yağ asitlerinden faydalanmalısınız.

Araştırmalar omega-3 yağ asitleri sinir sistemini uyararak, serotonin(mutluluk) hormonuna etki eder. Omega 3 yağ asidi içeren semizotu, ceviz, keten tohumu , balık gibi besinlere beslenmemizde yer açmalısınız.

8)Düzenli egzersize önem vermelisiniz.

Haftada 3 gün 30-45 dakika süreyle yapılacak tempolu yürüyüşü içeren aktif bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Düzenli egzersiz yapmak vücut ağırlığının dengelenmesine, metabolizmanın hızlanmasına,kişinin kendisini daha sağlıklı ve zinde hissetmesine yardımcı olmaktadır.

9) Uykunuza önem vermelisiniz.

Uykunuzun verimi kendinizi iyi hissetmeniz ve iştah kontrolünüz için çok önemlidir. 6-8 saatten az uyumak yorgun hissettirir. Verimli bir uyku için uyumadan bir saat önce melisa ,papatya gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Beyza Ulukan Arşivi
SON YAZILAR