Homu Mevlidi sahnelendi

Homu Mevlidi sahnelendi

Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından organize edilen Uluslararası Mistik Müzik Festivali devam ediyor. Etkinliğin 6. gününde Mtendeni Mevlid Topluluğu sahne aldı.

Topluluk Zanzibar’ın Tasavvuf Töreni’ni canlandırdı. Programa vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Kökenleri Arap dünyası ve Afrika geleneklerine dayalı bir tasavvufî tören olan Homu Mevlidi bugün Zanzibar’da hâlen yapılıyor.  Rifaîlik ile bağlantılı olan Homu Mevlidi geleneği, Mısır’da başlamış, oradan yakın doğuya, Endonezya’ya, Komor Adaları’na ve Zanzibar’a kadar uzanmaktadır. Homu Mevlidi geleneğinin bugün icrâ edilen hâlinin 1800’lü yıllarda Irak’tan Zanzibar’a ulaştığı düşünülmekte. Hz Muhammed (S.A.V.)’in doğumunu anlatan mevlid geleneğinin oldukça özgün bir türü olan Homu Mevlidi; bugün hâlen düğün, doğum günü kutlamaları, sünnet törenleri gibi pek çok mecliste icrâ ediliyor ve Doğu Afrika topraklarında yaşayan Müslüman halkların kutlamalarında önemli bir yer tutuyor. Homu Mevlidi geleneği bugün Zanzibar’daki Müslümanlar tarafından Arapça ve Kishwahili kabilesinin yerel dilinde sürdürülüyor. Kurân-ı Kerîm’den kısa surelerin okunması ile başlar Homu Mevlidi, daha sonra topluluk üyelerinden biri, temel bir ritim eşliğinde sadece insan sesi ile bir giriş yaptı.

Bu ritim ve sesin şiddeti, pirinç bir tepsiye ahşap bir çubukla vurulan ritim eşliğinde gittikçe arttı. Aynı anda “Cellabiya” adı verilen beyaz kıyafet ve başlıklar giyinmiş her yaştan erkek ve delikanlılar, sıraya dizilerek el ve kol hareketleri ile âhenge eşlik etti. Topluluğun hareketlerini “rusi” adı verilen zakirbaşı yönetti. Topluluğun diğer üyeleri ise ikinci bir sıra oluşturarak sağdan sola doğru sallanarak ilâhîler söyledi. Bu yıl 13.’sü düzenlenen ve 22 Eylül tarihinde başlayan festival 30 Eylül 2016 tarihine kadar sürecek. Festivalin halka açık, ücretsiz konserleri her gün saat 21:00'da başlıyor ve Konya Büyükşehir Belediyesi Mevlâna Kültür Merkezi, Sultan Veled Salonu veya Semâ Salonunda yapılıyor.

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.