Hocalı katliamını dünyaya o duyurdu

Hocalı katliamını dünyaya o duyurdu

26 Şubat 1992'de Ermeniler tarafınden gerçekleştirilen Hocalı katliamını dünyaya duyuran Gazeteci Cengiz Mustafayev, Azerbaycan'ın milli kahramanları arasında. Azeri gençler, şehit gazetecinin mezarını sürekli ziyaret ederek, kahramanlarına vefa örneği

1992  yılından bu yana Ermenistan’la savaş halinde bulunan Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si hala işgal altında. Ermeni birliğini basarak 20’ye yakın Ermeni askerini öldüren Mübariz İbrahimov, çektiği görüntülerle Hocalı katliamını dünyaya duyuran Gazeteci Cengiz Mustafayev Azerbaycan halkının kahramanları. Gazeteci Cengiz Mustafayev 26 Şubat 1992’de Ermenilerin Karabağ’ın Hocalı kasabasında yaptığı katliamı dünyaya duyuran gazeteciydi. Hocalı katliamını çektiği görüntülerle dünya kamuoyuna ulaştıran Cengiz Mustafayev, katliamdan birkaç gün sonra Karabağ bölgesinde Ermeni keskin nişancılar tarafından şehit edildi. Mezarı ise Bakü’deki Şehitler Hıyabanı’nda bulunuyor.
PATRONUN KARDEŞİYDİ AMA CEPHEYE KOŞTU
Mustafayev, 32 yaşında görevi sırasında Azerbaycan halkının uğradığı zulmü dünyaya duyurmak için canını feda etti. Kameramanlığı hobi olarak yapan birisiydi. Abisi Vahid Mustafayev, Azerbaycan’ın en büyük televizyonlarından bir tanesi olan ANS TV’nin sahibi. Cengiz Mustafayev, isteseydi Bakü’de doğalgazlı evinde otururur, keyfine bakardı. Ama o ülkesinin ve halkının yaşadığı drama sessiz kalmayıp, kamerasıyla cephe hattına koşup, Ermeni mezalimini tüm dünyaya duyurdu ve bunu da hayatıyla ödedi. Hocalı Katliamı ile dünyanın tanıdığı bir isim haline gelen Cengiz Mustafayev, Azerbaycan’ın milli kahramanı. Mustafayev adına internet sitesi açılmış, burada onun hayatı, resimleri ve çektiği görüntülere ulaşabilirsiniz.
MASABAŞI GAZETECİSİ OLMADI
2010 yılında Azerbaycan’a gittiğim zaman Cengiz Mustafayev’in mezarını da ziyaret etttim. Bir Kurban Bayramı sabahıydı. Burada dua ettikten sonra onunla ilgili hikayeleri dinledim. Şehitler Hıyabanı’ndaki mezarı bulunan Cengiz Mustafayev’i Azeri gençleri ve Türkiye’den gelen ziyaretçiler sürekli ziyaret eder ve ona dua okur. Onu seven Azerbaycan Türkleri, her gün onun mezarını çiçeklerle süslüyorlar.  Azerbaycan halkı uğruna şehit olanları unutmaz.  Cengiz Mustafayev’in hayatı film bile olmalıdır.
İşte bir gazetecinin kahramanlık öyküsü. Gazetecilik masa başında oturularak yapılmıyor . Böyle bir kahramanın mezarını bir gül bıraktığım için kendimi şanslı hissediyorum. Cengiz Mustafayev gibi kahramanlar unutulmamalı. Daha 32 yaşında bir gençti ve çalıştığı televizyonun patronun kardeşiydi. Savaş bölgesine gitme gibi bir zorunluluğu da yoktu. Ama onu oraya götüren vatan sevgisiydi. Yoksa işinden olma gibi bir kaygısı yoktu. Nasıl olsa patronun kardeşiydi ama gitti, çekti ve dünyaya duyurdu Hocalı’da neler yaşandığını. Cengiz Mustafayev, yaşanan savaşın gazeteci kahramanıydı. Azerbaycan için yaşadı Azerbaycan için şehit oldu. Adına bir de vakıf kuruldu.
CENGİZ MUSTAFAYEV KİMDİR?
Azerbaycan'ın Milli Kahramanı Cengiz Mustafayev, 29 Ağustos 1960 tarihinde Astrahan vilayetinin Vladimir ilçesinde doğdu. 1964 yılında ailesi ile birlikte Bakü şehrine göç etmiştir. Mustafayev, 15 Haziran 1992 tarihinde Dağlık Karabağ'da yaşanan bir çatışmada hayatını kaybetmiştir. Mustafayev, Bakü'de Fahri Hiyaban'a defnolunmuştur. Azerbaycan İçişleri Bakanlığı'nın Şüvelan kasabasında tatil bölgesi, Bakü'de bir sokak, ANS ÇM radyosu, bir Azerbaycan gemisi onun ismini taşımaktadır. Yaşadığı evin önüne hatıra levhası konuldu, eğitim gördüğü C.Nahçivanskiy Askeri Lisesi’ne de büstü yerleştirildi.
HASAN ÖZÜTEMİZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.