Hizmet var ama yetmez

Hizmet var ama yetmez

“Kapalı ve açık alanlar başta olmak üzere, toplu taşıma araçlarındaki uygulamalar engelliler için yeniden düzenlenmeli” diyen Engelli Derneği Başkanları, “Konya'da engelliler için bir şeyler yapılıyor, belli mesafeler alınıyor ama yetersiz."

Türkiye'de yaklaşık 8 buçuk milyon engelli bulunuyor. 8 buçuk milyon engelli vatandaş, fiziksel engellerine rağmen devletten ve vatandaştan “engelsiz bir yaşam” talep ediyor.Toplumsal hayatın ve gündelik yaşamın bir parçası olan engelliler, vatandaştan pozitif ayrımcılık da beklemiyor. Engelliler sadece erişebilirlik, toplu taşıma ve eğitim konusunda iyileştirmeyi bekliyor. Engelli vatandaşlar, “Bize acıma duygusu ile yaklaşmayın, sadece bizim de çeşitli haklarımızın olduğunu bilin” diyor.

BELEDİYE OTOBÜSÜ ANONSLARI ÇALIŞMIYOR!

12-3veli-ozagan.jpg

Görmeyenleri Koruma Derneği Başkanı Veli Özağan, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle Merhaba Gazetesi'ne konuştu. Başkan Özağan, “Kamuda çalışan engelliler, gerek 10 Mayıs'ta gerekse 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde 1 gün idari izinli sayılır. Ama engelli kardeşlerimizin bu hakkı bile ellerinden alınıyor. Devletin tanımış olduğu izin hakkını engelli çalışanına kullandırtmayan kurumlar var” dedi. Günlük hayatını devam ettirmeye çalışan engellilerin, toplum içinde de çeşitli engeller ile karşılaştığını söyleyen Özağan, toplu taşıma araçları ile ilgili yaşanan sıkıntılara değindi. “6 ay önce yaklaşık 50 hatta uygulamaya giren sesli anons uygulaması çalışmıyor. Belediye otobüslerinin içindeki anonsların çalışmaması görme engelli kardeşlerimizi ciddi manada zora sokuyor” diyen Özağan, daha sonra şunları kaydetti: “Anladığımız o ki, otobüslerin içindeki sesli anonslardan vatandaşlarımız rahatsızlık duyuyor. Bu uygulamayı şikayet edenler bile olmuş. Sesli anons, görme engellilerin hakkı değil midir? Otobüs şoförlerinin de anonsu kapatmaması gerekir. Bir diğer sıkıntımızda içinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayında yaşanıyor. Bu günleri fırsat bilen bazıları, engelliler adına kapı kapı dolaşıp yardım talep ediyor. Ne olur vatandaşlarımız, bizleri rencide eden bu insanlara itimat göstermesin. Vatandaş bir de engellilere acıma hissi ile yaklaşmasın. Sadece engellilerin hak sahibi olduklarını bilsinler ve engellilere öyle bir muamele göstersinler. Ayrıca engellilerin eğitim ve istihdam konularına da değinmek istiyorum. Konya'da engelliler okullarının eğitim düzeyi de yetersiz. İstihdam konusunda da sıkıntılar var. 50 ve üzerinde işçi çalıştıran özel kuruluşlar yüzde 3 oranında da engelli istihdam etmelidir. Yoksa bu kanuna aykırılığın cezası var. Özel sektör bu konuya dikkat etmeye çalışıyor. Devlet dairesinde de kontenjan yüzde 4. Oysa görüyoruz ki, kamu kurum ve kuruluşlarında engelli istihdamı yeterli seviyede değil. Kısacası kapalı ve açık alanlar başta olmak üzere, toplu taşıma araçlarındaki uygulamalar engelliler için yeniden düzenlenmeli. Konya'da engelliler için bir şeyler yapılıyor, çeşitli konularda belli mesafeler alınıyor ama yetersiz.”

VATANDAŞ “ENGEL” OLMASIN YETER!

12-4ahmet-mihci.jpg

Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı da engelli yaşamının diğer illere göre Konya'da daha rahat olduğunu aktardı. Özellikle dışarıdan gelen misafirlerin Konya'yı örnek aldığını söyleyen Mıhçı, “Hizmet çıtası çok yüksek olduğu için hizmette tam olarak bitti diyemeyiz. Güzel hizmetler var ama bize yetmiyor. Yakın gelecekte eksiklikleri tamamlayacağız. Engelli başkenti olabilir Konyamız” dedi. Engellilere daha fazla duyarlılık noktasında vatandaşlara seslenen Başkan Mıhçı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Engelliler için yapılan yerleri daha çok vatandaşlar kullanıyor. Mesela engelli geçiş noktasına bir de bakmışsınız ki vatandaş aracını park etmiş. Vatandaş, engel olmasın yeter bize. Bir otobüste normalde 4 engelli yeri bulunur. Vatandaşlar, engelli yerlerine oturuyor. Engellilerin hakları ellerinden alınmasın. İstihdam konusunda da eksiklikler var. Engelli kadroları tamamı ile doldu diyemeyiz. 2019-2020 yılında eksikliklerin tamamlanacağını düşünüyoruz. Ayrıca merdiven altı derneklere vatandaş dikkat etmelidir. Tamam engellilerin çeşitli ihtiyaçları var ama aynı zamanda ihtiyaçlarını karşılayacaklar da bir ailesi var. Kimse bizim adımıza para toplanmasın. Bu tarz görüntülerden çok rahatsız oluyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum