Hız ve ihmal öldürüyor

Hız ve ihmal öldürüyor

Motosiklet ve bisiklet kazalarının ardı arkası kesilmiyor. Son iki haftada yaşanan motor ve bisiklet kazalarında 3 sürücü, son üç ay içinde ise 11 kişi hayatını kaybederken, 14 kişi de yaralandı

Konya'da  motosiklet ve bisiklet kazaları artış gösterdi. Bu kazaların büyük çoğunluğu ölümle sonuçlandı. Kazalarda ciddi yaralanma ve maddi kayıplar oldu. Bu sayıya geçtiğimiz hafta sonu bir yenisi eklendi.  Hafta sonu yaşanan motosiklet ve bisiklet kazalarında 11 kişi daha yaşamını yitirdi. Kazalarda 14 kişi de yaralandı.  Trafik kurallarına uymayan motor sürücülerinden rahatsızlık duyan bazı vatandaş ve sürücüler, yetkililerden bu konuda yardım istedi.

BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNDA KASK YOK

Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Odası Başkanı Ahmet Çal, yaşanan motosiklet ve bisiklet kazalarının ölümle sonuçlanmasının en önemli nedenini sürücülerin kask takmamasına bağladı. Motor sürücüleri için kaskın hayati bir önem taşıdığını belirten Çal, önemli açıklamalarda bulundu. Çal, “Kazalarda ölenlerin büyük çoğunluğunda kask olmuyor. 14 yaşında motor kullanan bir çocuğun bile ölümüne şahit oldum. Gidişat iyi gözükmüyor. Konya'daki gençlerin kanı hızlı akıyor. Yeni gençlik çok vurdumduymaz. Sürücülere kaç defa bedava kask dağıttık. Büyük çoğunluğu kullanmadı. Motosiklet kullanmak 4 tekerlekli bir araca göre daha çok dikkat ve özen gerektiren bir araç. Motosiklette olmazsa olmaz en önemli şey motosiklet kaskı. Her motosiklet sürücüsü  özel bot, pantolon, mont, eldiven ve standartlara uygun kask giymelidir. Bilinçli sürücüler, her zaman kask takar. Kısa mesafelerde bile mutlaka kaskınızı takın. Kask hayatınızı kurtarır. Motosiklette en iyi koruma aracıdır. Sürücüler, bu bilinçte olsun” dedi.

TRAFİK KURALLARINA UYMUYORLAR

Çal, çoğu motor sürücüsünün trafikte kural tanımadığını söyledi. Motor kullanım yaşının düştüğünü ve buna yeterli önlem alınmadığını dile getiren Çal, “İnsanların ortak yaşam alanlarında uyması gereken bazı kurallar var. Bu kanun trafik için de geçerli. Kurallara uymayanlar kendilerini, sevdiklerini ve başka insanların hayatını tehlikeye atıyor. Ölümlere, yaralanmalara ve sakat kalmalara sebep oluyor. Büyük maddi ve manevi kayıplar yaşanıyor. Aşırı hız, yanlış sollama, ani fren, yakın takip mesafesini ayarlayamama, kask takmama bunların hepsi kazaya davetiye çıkarıyor. Sürücüler mutlaka trafik kurallarına uymalı uymayanları da uyarmalı” şeklinde konuştu.

MİNİBÜS ŞOFÖRLERİ TEHLİKE SAÇIYOR

Yaşanan motosiklet ve bisiklet kazalarında minibüs şoförlerinin de hatalarının olduğunu dile getiren Çal, şunları kaydetti: “Minibüs şoförleri, başlı başına bir bela. Akan trafiğin tehlikeli elemanları. Kural tanımadan duran, sinyal vermeyen minibüsçüler, kazalara davetiye çıkarıyor. Bazı araç sürücüleri ve minibüsçüler, motosiklet veya bisiklet sürücülerine trafikte yeteri kadar saygı göstermiyor. Normalde durması gereken mesafeden 50 metre önce sinyal vermesi gereken sürücüler kural tanımadığı için kazalar oluyor. Geçen gün hayatını kaybeden 29 yaşındaki Konyalı genç bu yüzden öldü. Ortada bir ihmal ve yanlış var. Bu yanlıştan dönülmesi gerekiyor..”

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.