Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Hissi Karar ve Flört

Hissi Karar ve Flört

Yuvamız yazı serisi
Evlenmede aklı öne çıkaran ve evlenme kararını aklın tespitlerine göre verenlerin yanı sıra bilhassa gençlerimiz, evleneceği eşini bizzat görmek, tanımak ve ona göre karar vermek istemektedirler. Buna flört denmektedir. Flört esnasında karşılıklı hisler uyanmakta, adına sevgi veya aşk denilen bu hisler altında evlenmeye karar verilmektedir.
Kuralı bir kere daha tekrar etmek gerekirse, akılla verilen kararlarda yanılma payı çok düşük, hislerin tesiri altında verilen kararlarda yanılma payı çok yüksektir.
Flört sözlükte; “kadınla erkeğin arkadaşlık etmeleri” ansiklopedilerde ise; “birbirini sevdiğini zanneden bir kadınla bir erkeğin birbirinden neşe ve heyecan alıp alamadıklarını denemek için yapılan bir anlaşmadır” diye tarif edilmektedir. Kimilerince nikâhsız beraberlik adı da verilen flörtte eşler, güya evlilik öncesi birbirlerini tanımak maksadıyla her yönden birbirlerini denemektedirler. Ve bu, tabii bu işin nerede başlayacağı ve nerede son bulacağı da belli olmayan bir maceradır.
Flört, gençler arasında alabildiğince yaygınlaşmakta, flörtün etmenizin sebebi nedir diye sorulan gençler; “arkadaşlık, evlilik öncesi tanışma yâda gönül eğlendirme…” diye cevaplar vermektedirler. Flört edecek kızın karşısına şu dört tip erkekten biri çıkmaktadır.
Delikanlı samimidir. Flört ettiği kızla evlenmeyi istemektedir.
FLÖRTTE ERKEKLERİN DURUMU
İkincisi delikanlı samimidir ama bilhassa ekonomik bağımsızlığı olmadığından ailesine bağlıdır. Aileler genellikle oğullarına kendi düşündükleri kızı almak istediklerinden delikanlının flört ettiği kızı istemez ve karşı çıkarlar. Çoğunlulukla flört evlilikle bitmez.
Üçüncüsü, delikanlı, flörtü gönül eğlendirmek, hoşça zaman kazanmak için yapmaktadır. Bu iş erkek için bir gönül eğlendirme olayıdır, yaşanmıştır ve bitmiştir. Hayatını çapkınlıklar üzerine kurmuş bir genç bundan sonra bir başka kızla aynı macerayı yaşabilmek için yeni planlar kurulmakta yeni eşler (kurbanlar) aramaktadır.
Dördüncüsü, delikanlı kötü niyetlidir. Kendisine dürüst duygularla bağlanan genç kızı kötü yollara düşürmek istemektedir. Flörtün sonunda genç kız kendini bir daha çıkamayacağı bir bataklığın içinde bulur. Hatta öyle yakışıklı ve eğitilerek hazırlanmış gençler ortalarda dolaşmaktadırlar ki bunlar saf ve güzel kızları ağlarına düşürerek onların sırtından elde edecekleri paraları düşünmekte, tuzağa düşen kızlar ise gözlerini kadın tüccarlarının açarlar.
Birinci değerlendirmemize giren yani her iki tarafın da evlenme isteğiyle flört etmeleri olayında erkek olsun, kız olsun beğenilmek istediklerinden, flört döneminde birbirlerine hoşa giden yönlerini göstermeye, zayıf ve kusurlu taraflarını göstermemeye çalışırlar.
Genç delikanlı kültürlü, güçlü ve kuvvetli, zengindir. Genç kız güzel yüzlü ve vücutlu, alımlı, becerikli ve cana yakındır. Buluştuklarında romantik ortamları, kimsenin rahatsız etmeyeceği yalnız mekânları seçerler. Yenilip içilir, gezilir oynaşılır, öpüşüp koklaşılır. Bu dönemde şehevi istekler, cinsel dürtüler o kadar azmıştır ki, hemen evlenmek istenir. Bu amaca ulaşabilmek için birbirlerine bağlılık sözleri verilir.
MUTLULUK NEREDE
Flörtle birbirini beğenerek ve severek evlenenlerin, evliliklerini bir ömür boyu sürdürmeleri de pek mümkün olamamaktadır. Bunlar evlendikten ve “cicim ayları” da geçtikten sonra taraflar gözlerinde büyüttükleri eşlerini normal bir insan halinde görmeye başlamışlardır. Bundan sonrası kurulan yuvanın çatırdaması ve hatta yıkılması sürecidir. Flört devresinde görülen sevgi ve sadakat gösterişleri bu dönemde görülmez. Eşlerden her biri olağan yaşayışlarına döndüklerinden flört devresinin güzel dönemine bir daha rastlanmaz.
Ülkemizdeki boşanmaların % 80’inin “Flört evliliği” ile evlenmiş olduğu gerçeği bilinirse bu metodun ne kadar çürük olduğu anlaşılmış olur.
Boşanma öncesi, taraflar birbirlerini itham etmekte ve çocukları da olmasına rağmen boşanmaya karar verebilmektedirler. Ortada boşanmış bir erkek ve boşanmış bir kadın vardır. Bir de suçsuz, günahsız çocuklar. Erkek için boşanmışlığın fazla bir önemi olmamakta kendisi boşanmış olduğu halde bekâr bir kızla tekrar evlenebilmektedir. Fakat kadın için boşanmışlık (anne şefkatiyle çocuklarını da yanına almışsa) çok büyük manalar ifade etmekte, boşanmış kadın ikinci sınıf bir vatandaş durumuna düşmekte, büyük bir sıkıntının içerisine düşmektedir.
Flörte, duygusal yaklaşan büyük bir ümitle ve dört elle sarılan kız için durum çok acıklıdır. Birkaç komplimana, birkaç güzel söze ve birkaç küçük hediyeye kanan ve yaratılış itibariyle ancak bir erkeğe bağlanabilen kadın, “seni çok seviyorum.” dediği hayatının erkeğini kaybetmiştir. Ve daha kötüsü flört tuzağına düşen birçok genç kız yapayalnız ortada kalmış, bağını kopardığı gençle yaşamış olduğu çeşitli maceralar nedeniyle ruhunun safiyetini de kaybetmiştir. Daha sonra başka bir gençle evlense bile ruhunun temizliğini ona veremeyecektir. Eğer cinsel dürtülerinin pençesine düşmüş ve erkeğin vaat ve sözlerine kanarak cinsel ilişkiye (ki çoğu zaman erkek yaldızlı sözlerle kızı avuttuğu için bu kaçınılmazdır) girmişse, bekâretini de kaybetmiştir.
Bu gün en asri ve en serseri bir genç erkek dahi evlenmek istediğinde, hiçbir erkekle konuşmamış, halk tabiriyle “erkek eli değmemiş kız”la evlenmek istemektedir.
FLÖRTTE KIZLARIN ZARARI
Dr. Cemal Zeki Önal, flörtçü kızların ortak akıbetlerini şöyle tasvir etmektedir.
“Aşkla şakalaşan kızlar, bıçakla oynayan çocuklara benzerler ve ekseriye yaralanırlar. Bu yaralar çok defa pek acı kanar. Kız, kızlığını ve ulu benliğini kaybeder, gebe kalır, pis hastalıklar kapar, türlü felaketlere uğrar. Flörtte erkeğin maskesi ekseriyetle kızın başına bu felaketler geldikten sonra düşer. Bu tehlikeli oyunda erkeğin dostluğu buraya kadardır ve kıza verdiği musibetle onu yüzüstü bırakır, kaçar.
Kız için perişanlık buradadır. Sevildiğine inanırken aldatılmış olmak ve böyle bir musibetle yalnız başına kala kalmak. Bu zevk cellâdının adı ekseriya; “arkadaş, sevgili veya nişanlıdır.” Kız çok defa seve seve bu cellâdın koluna girer, onunla el ele, baş başa verir.
Bu maceraların sonucu kötü yollara düşen birçok kadının ağzında, artık; “erkek milletine güvenilmez” diye bir cümle dolaşmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR