Hisarcıklıoğlu: Türkiye Son 6 Yıldır Yerinde Sayıyor

Hisarcıklıoğlu: Türkiye Son 6 Yıldır Yerinde Sayıyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin son 6 yıldır yerinde saydığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yerinde saymasından kurtulması için reform ateşinin yeniden yakılması gerektiğini...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin son 6 yıldır yerinde saydığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yerinde saymasından kurtulması için reform ateşinin yeniden yakılması gerektiğini kaydetti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Bülent Koşmaz Hizmet Binası açılışı ile Anemon Otel'de gerçekleştirilen TOBB Manisa Bülent Koşmaz Fen Lisesi'nin temel atma törenine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, son 6 yılda Türkiye’nin yerinde saydığını belirterek, “2002 yılına kadar düşük kredi tuzağındaydık. Kişi başına gelir 4 bin doların altındaydı. Daha sonra yapılan hamlelerle kişi başına gelir 6 yılda 10 bin dolar seviyesine yükseldi. Maalesef son 6 yılda yerimizde sayıyoruz. Bunun sebebi ise reform yapmayı unuttuk. Ne yaptık? Birbirimizle uğraştık. Türkiye olarak birlikte hareket edebilme kültürünü unuttuk. Herkes ayrı bir baş oldu. Bundan dolayı yerimizde saydık. 6 yılda yaptığımızı 9 yılda yapıp kişi başına geliri 25 bin doların üzerine çıkaracağız. Bunu da başaracağız." dedi.

Türkiye’nin Cumhuriyet tarihi boyunca büyüme hızının yüzde 5 civarında olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Son 3-4 senedir yüzde 4, yüzde 3 civarında. Avrupa’ya göre daha iyiyiz yine ama arkamızdan gelenler var. Onun için muhakkak ve muhakkak yüzde 7’lik büyüme hızını hak ediyor. Kişi başında 25 bin dolara çıkmak için. En büyük 10 ekonomiden biri olmak için yüzde 7 büyüme hızı şart. 2002 - 2009 arasındaki o büyüme trendini yeniden yakalamalıyız. Türkiye’de hizmetler sektörü yüzde 65, sanayi yüzde 25. Gayri Safi milli hasıladaki sanayi payını daha da artırmalıyız. Yunanistan krizden niye çıkamıyor; çünkü hep hizmet sektörü. Üretim yok. Bizim göz bebeğimiz sanayi. Hizmet sektörü de olsun ama payı sanayiden daha aşağı olmalı. En önemli sıkıntılarımızdan biri de bir yıl önce KDV’lerde azalma var. Bu iç piyasada bir azalma olduğunu gösteriyor. İstihdam üzerinde çok büyük sıkıntılar var. Daha çok istihdamın önünde engeller var. Bir işçinin eline geçen paranın yeteri kadar çok olmadığının farkındayız. Ama bana maliyeti 180 lira ben 180 lira vereceğim işçimin eline 100 lira geçecek. İstihdamdaki vergi yüklerinde birinci sıradayız. Adeta 'işçi çalıştırma' deniyor veya 'kaçak çalıştır' deniyor. Rakiplerimizle aynı konuma gelmemiz lazım hatta önlerine geçmemiz lazım. Yüzde 3 işsizlik sigortası primi ödüyoruz, kıdem tazminatı ödüyoruz. Bizden daha fazla kıdem tazminatı veren ülke yok. Her yıl 700 bin genç istihdama katılacak, 'rakiplerle rekabet et' deniyor. Nasıl rekabet edeceğiz. Reform ateşin yakılması lazım. Ben devletten para pul istemiyorum. Tek isteğim rakiplerim hangi şartlarla üretim yapıyorsa o şartlar sağlansın. Almanya’daki, Fransa’daki pazarlara kim mal satıyorsa onlarla eşit şartlar sağlansın." diye konuştu.

Temel atma töreninden önce TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Bülent Koşmaz Hizmet Binası'nın açılış törenine katıldı. Burada MTSO Başkanı Yaşar Coşkun, merhum MTSO Başkanı Bülent Koşmaz’ın eşi Saadet Koşmaz’a bir tablo hediye etti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da Saadet Koşmaz’a TOBB Yönetim Kurulu tarafından gönderilen gümüş bir tepsiyi hediye etti.

Kurdele kesimi öncesi MTSO Başkanı Yaşar Coşkun, Hisarcıklıoğlu’na oda hizmet binasının sembolik anahtarını teslim etti. Manisa Müftüsü Sinan Cihan’ın yaptırdığı duanın ardından MTSO Bülent Koşmaz Hizmet Binası'nın açılışı protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek gerçekleştirildi. Anemon Otel'de gerçekleştirilen törende ise yapılan konuşmaların ardından canlı bağlantı ile Manisa’nın Yunusemre ilçesi Güzelyurt Mahallesi'nde yapılacak olan TOBB Bülent Koşmaz Fen Lisesi’nin temeli atıldı. Açılış ve temel atma törenine; TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, CHP Manisa milletvekilleri Hasan Ören, Özgür Özel, MTSO Başkanı Yaşar Coşkun, ilçe kaymakamlar, belediye başkanları, oda başkanları, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.