Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Hibede hayal kırıklığı

Hibede hayal kırıklığı

Hükümet geçtiğimiz seçimlerde verdiği sözlerden biride genç çiftçilere kırsal alanda kalma şartı ile 30.000 TL lik hibe desteğiydi.İşin içinde olan bir kardeşiniz olarak genç kardeşlerimiz adına sevinmiş,çiftçilerimizi yönlendirdik hatta danışmanlığını üslendiğimiz arkadaşlarımız ortalama %70 oranında listelere girmesinden dolayı sevindik fakat bir o kadarda üzüldük nedenmi?

-Konya bölgesine 255 adet kontenjan belirlenmiş,70 tanesi bitkisel üretime ve kalanda küçük ve büyük baş hayvan yetiştiriciliğine ayrılmıştı.müracat eden 10 binin üzerinde Gencimiz sonuçlar duyurulmaya başladığında bu rakamları görünce hayal kırıklığına uğradığı gözler önünde idi. Müracat ederken İşini kuracaktı.ailesinin geçimini sağlayacak ve işini geliştirmenin hayali ile adeta uçuyordu.Biliyorum “bu kez talih bize gülecek diyen çok ama çok gariban insanları biliyorum”Çok şahid oldum EŞİYLE GELİP “Hocam çıkar değil mi?” diyenlere,üzülmemek elde değil!... Listelerin günler öncesinden şekillendiğini bildiğimiz için hayal kırıklığına uğrayabilecek kişilere adeta züğürt tesellisinde bulunmak zorunda kaldık.Konya bölgesinin nüfusça en düşük ve kırsal alan diye nitelendirdiğim Emirgazi ilçemize 8 kontenjan ayrılması Reva değildi….Belki Bakanlığın bu konuda dikkat etmesi gereken birçok husus vardı.Proje güzel,ama uygulamada gerçekten çok hatalar vardı.

İnter net kafelere iş çıktı,bilgisayarı yazıcısı olanlara iş çıktı.Kırtasiyecilere iş çıktı.çıktıda çıktı.Çok baside indirilmesi müracatların fazla olmasına sebep oldu.Bunları geçmiş yazımızda sizlerle paylaşmıştık

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının genç çiftçilere vereceği 30 bin liraya kadar hibe desteği için 397 bin çiftçi başvurdu. Bu çiftçilerden sadece 14 bin 970 çiftçi hibe almaya hak kazanırken 382 bin 30 genç çiftçi hibe desteği alamayarak hüsrana uğradı.

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yaptığı açıklamaya göre, Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı kapsamında 397 bin genç çiftçinin başvurusu, illerde vali yardımcısı başkanlığında oluşturulan Genç Çiftçi Proje Değerlendirme Komisyonları tarafından değerlendirildi. Şehit, gazi, engelli, kadın ve eğitimli genç çiftçilerimize pozitif ayrımcılığın yapıldığı bu değerlendirmeler sonucunda 11 bin 77’si kadın ve 3 bin 893’ü erkek olmak üzere 14 bin 970 genç çiftçi hibe almaya hak kazandı.

Aslan payı hayvancılığa

Hibe almaya hak kazanan 14 bin 970 projenin; 10 bin 500’ü büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, 2 bin 30 adedi arıcılık, 525 adedi kanatlı ve ipek böcekçiliği, 1.915 adedi de meyvecilik, seracılık, mantar yetiştiriciliği ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularında gerçekleşti.80.000 küçükbaş 51.000de büyük baş hayvan TİGEM TARAFINDAN proje sahiblerine verileceği Resmi olarak duyuruldu.

 Oluşturulan asil-yedek listeler 27 Haziran-1 Temmuz 2016 tarihleri arasında askıda kalacak.Asil listede olan genç çiftçiler ile İl/İlçe Müdürlükleri arasında 11-15 Temmuz 2016 tarihlerinde sözleşme imzalanacak.

Hibe sözleşmesi imzalayacak olan genç çiftçilerin aşağıda belirtilen belgeler ile müracaat etmeleri gerekiyor

 *Yatırım yapacağı yerde ikamet ettiğine dair belge (İkametgah Belgesi),

*Yatırım yerine ait mülkiyet belgesi ya da Noter Onaylı Kira Sözleşmesi (Kira sözleşmeleri hayvansal üretim konularında en az 3 yıllık, tek yıllık bitkisel üretim konularında en az 3 yıllık, çok yıllık bitkisel üretim konularında en az 5 yıllık olması gerekmektedir),

*Noter onaylı taahhütname (EK-3),

*Vergi dairesinden alınmış vergi mükellefi olmadığına dair belge,

SGK'dan hizmet döküm cetveli,

*Yatırım yerinin ipotekli, şerhli, icralı ve mahkemelik olmadığına dair Tapu Müdürlüğünden alınan belge


   Toplam 3 yıllık bir süreci kapsayan hibe destek programı kapsamında kabul edilen bu projelere, 2016 yılı için 450 milyon liralık bir kaynak kullandırılacak. Önümüzde yıllarda söz konusu bütçe, artırılarak devam ettirilecek Gelen bilgiler arsında umuyorum ve inanıyorum ki bu kez alıncak önlemler ve tedbirlerle İşini kurabilecek insanlar istifade edecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR