Hermann: Yeni Türkiye Eski Türkiye'den Daha Az Demokratik

Hermann: Yeni Türkiye Eski Türkiye'den Daha Az Demokratik

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinin 2008 yılına kadar İstanbul muhabirliğini yapan gazeteci-yazar Dr. Rainer Hermann, Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi hayatından kesitleri dört ana başlık altında topladı. Hermann’ın muhtemel bir...

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinin 2008 yılına kadar İstanbul muhabirliğini yapan gazeteci-yazar Dr. Rainer Hermann, Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi hayatından kesitleri dört ana başlık altında topladı. Hermann’ın muhtemel bir beşinci başlığı ise ‘kendi hatalarını görüp anlayan ve bunlardan ders çıkartan bir Erdoğan’ olarak ifade etti.

Aalen Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Erdoğan yönetiminde Türkiye’ konulu konferansa katılan gazeteci-yazar Dr. Rainer Hermann Türkiye ile ilgili izlenimlerini paylaştı. 17 yıl İstanbul’da kaldığını belirten Hermann, Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın yönetime geldiği günden bu yana yaşanan değişiklikleri dile getirdi. Erdoğan’ın Atatürk’ten sonra Türkiye’yi en fazla değiştiren siyasi olduğuna işaret eden Hermann, Erdoğan’ın farklı bir demokrasi anlayışa sahip olduğunu, karizmasıyla inançlı kesimi kendisine çektiğini, 2012 yılından itibaren AKP'ye verilen oyların gittikçe arttığını belirtti.

Erdoğan'ın demokrasi anlayışının, 'en çok oyu almak' olduğunu söyleyen Rainer Hermann, Erdoğan’ın ‘çoğunluk bizi seçti demek ki doğruyuz, demokrasi budur’ düşüncesinde olduğu aktardı. Erdoğan'ın sıkça söz ettiği, ‘Yeni Türkiye’ sloganının eleştiri oklarına hedef olduğunu vurgulayan Hermann, ‘Yeni Türkiye'nin ‘Eski Türkiye'den daha az demokratik olduğunu savundu.

Kendi adına yapılan eleştirileri kaldıramadığından dolayı Erdoğan’ın Twitter, Facebook ve Youtube gibi sosyal ağları yasakladığına da dikkat çeken gazeteci Hermann, "Almanya'da kendisi hakkında çizilen bir karikatürün kitapta yayınlanması hakkında dava açan Erdoğan, nedense FAZ’da aynı karikatür yayınlandığında hiç ses çıkarmamıştı." dedi. 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk olaylarından sonra Erdoğan’ın hizmet hareketini hedef aldığını söyleyen Hermann, Hizmet hareketine yakın olduğu iddia edilen polislerin, hukukçuların, gazetecilerin işinden edildiğini hatırlattı.

Erdoğan’ın ekonomi politikasını Rusya ve Çin’in politikalarına benzeten Rainer Hermann, Türkiye’nin de gittikçe bu ülkelere benzemeye başladığını kaydetti. Erdogan'ın İŞİD hakkındaki söylemini de eleştiren Dr. Rainer, "Bizim için en büyük sorun İŞİD ama ona göre ikinci sorun. Asıl sorun olarak Suriye’deki Esed'i görüyor’ diyerek Erdoğan’ın ‘Önce Esad gitmeli sonra IŞİD hallolur’ dediğini aktardı.

Konferansın sonunda değişkenlik açısından Erdoğan’ı değerlendiren Hermann, bu denli değişkenliğe hiç rastlamadığını da dinleyicilerle paylaştı. Erdoğan’la ilgili Hermann dört başlığı şu şekilde dile getirdi: "Birincisi, Erdoğan, fakir bir ailede dünyaya geldi İmam Hatip Lisesi’ni okudu futbola ilgisi vardı hatta kendisine imam Beckenbauer deniliyordu. Fenerbahçe’den teklif aldı ama üniversite tahsilinden dolayı gitmedi. İkincisi, 1994 İstanbul Belediye Başkanı seçildi bu Kemalist kesim için bir şoktu. İstanbul, Erdoğan’ın belediye başkanlığı sırasında çok gelişti, dini siyasete de yansıtmadı. Üçüncüsü, hapisten çıktıktan sonra ekonomik, sosyal vs. anlamında altın dönemi. Dördüncüsü ise otoriter, yasakçı bir Erdoğan."

Hermann, eğer Erdoğan’ın değişimi ile ilgili beşinci bir başlık olursa bunun kendi hatalarını görüp anlayan ve bunlardan ders çıkartan bir Erdoğan olmasını ümit ettiğini dile getirerek katılımcıların sorularını cevapladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.