Herkes şehirde  yaşamak istiyor

Herkes şehirde yaşamak istiyor

AK Parti Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli, "Köylerde 'artık hayvancılıkla uğraşmayacağım' diyen insanlar var. Herkes şehirde yaşamak istiyor. Köylüleri heyecanlandırmak, onların köyde kalmasını sağlamak lazım" dedi

AK Parti Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli, Merhaba Gazetesi'ni ziyaret etti. Ziyarette konuşan AK Parti Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli, hububat alımı, et fiyatları ve tarımla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Hasat zamanında Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO)'ya gelen ürün oranında önemli bir artış olduğu belirterek, "O dönemde bir hafta içerisinde TMO'ya 275 bin ton ürün geldi. Bu kadar ürünün gelmesi TMO'yu da şaşırttı. Randevulu sistem ile birlikte çiftçi beklemekten kurtuldu. Önceden 5-6 gün sıradan beklerdi. Randevulu sistem çiftçilerimiz için çok iyi oldu. Bu yıl üretimin fazla olması ve bir hafta içerisinde 275 bin ton ürünün TMO'ya gelmesi sonucu bir toplantı yaptık. Bir kriz masası oluşturduk. Çiftçilerle, muhtarla ve ziraat odası başkanlarıyla bir toplantı yaptık. Geçen yıl TMO'nun fiyatı 75 kuruştu. Çiftçi bu yıl daha fazla fiyat verilecek sandı. Konya, İç Anadolu Bölgesi'nin yükünü kaldıran bir şehir. Geçen yıl fiyat verilemedi. Bu yıl fiyatların daha fazla olması beklentisi vardı. Bu yıl yüzde 11 zam geldi" diye konuştu.

ET TÜKETİMİ YÜZDE 100 ARTTI

Son günlerde artan et fiyatlarıyla ilgili de konuşan Kaleli, "Ette bir spekulasyon yok. Gelir dağılımının yükselmesiyle birlikte etin fiyatı da arttı. 2010 yılında 450 bin ton et tüketilirken, 2014 yılında bu tüketim 1 milyon tonu geçti. Hayvan sayısı yüzde 40 artarken,  tüketicinin et tüketimi yüzde 100 arttı. Bunun tabii ki çözümü olurdu.  KOP Eylem Planı'na devrettik bu projeyi. Bitkisel üretim ile hayvansal üretim yapan işletmelerin desteklenmesini istedik. Köylerde artık hayvancılıkla uğraşmayacağım diyen insanlar var.  Köy ve kasaba gezilerinde erkekler evlenecek kız bulamadığını söyledi. Köye kız vermek istemiyorlar. Herkes şehirde yaşamak istiyor. Daha nitelikli yaşamak istiyor. Belki köydeki yaşantısında daha kötü bir yaşantısı olacak olmasına rağmen daha şehir hayatını istiyor. Köylüleri heyecanlandırmak lazım. Köydeki işletmeleri ilişkilendirip, ancak seçim dönemiyle askıya alındı. Köylünün köyde kalmasını sağlamak lazım" dedi.

3-1.20150804101138.jpg

TARIM PROFESYONEL YAPILMALI

Türkiye'de tarımın daha profesyonel hale getirilmesi gerektiğini dile getiren Kaleli, şunları söyledi: "Türkiye'de miras hukukunun değişmesiyle birlikte yeni yasa hazırlandı. Avrupa'da nüfusun yüzde 2-3'ü tarımla uğraşırken, bizde yüzde 35'i tarımla uğraşıyor. Amerika'da daha ucuza tarım yapılıyor. Çok kazanıyorlar. Bizde tarım yanlış yapılıyor. Batı'da teknolojik aletler geliştirilmiş. Anıza direkt ekim yapıyorlar. Her çiftçi tarım sigortası yaptırıyor. Ürünlere bir zarar gelirse, çiftçinin zararı karşılanıyor. Biz de araziler küçük ve çiftçilerimiz dünyadan kopuk. Profesyonel bir şekilde tarım yapılmıyor. Tarla toplulaştırmaları, sulama projeleri, tarımsal altyapı projeleri devam ediyor. Herşey üretimin artması, üretimdeki kalitenin artması ve teknolojinin iyi kullanılmasından geçiyor." Tarımsal girdi fiyatlarının artmasıyla da ilgili konuşan Kaleli, "Türkiye gübrede, mazotta ithalatçı ülke. Dolarla bu ürünler satın alınıyor. Girdi fiyatlarının artması normal. Bu yıl gelir kaybı olmadı, gelir artışı var. Girdi masrafları bu yıl biraz daha azaldı" diye konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum