Her Yıl Bir Milyon Bebek, Doğduğu Gün Ölüyor

Her Yıl Bir Milyon Bebek, Doğduğu Gün Ölüyor

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF’in 2014 raporu, dünyada yaşanan dramı bir kez daha ortaya koydu. Rapora göre her yıl doğduktan sonra ilk 28 gün içinde 2,8 milyon bebek ölüyor. Bunlardan 1 milyonu ise doğduğu gün yaşama veda ediyor....

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF’in 2014 raporu, dünyada yaşanan dramı bir kez daha ortaya koydu. Rapora göre her yıl doğduktan sonra ilk 28 gün içinde 2,8 milyon bebek ölüyor. Bunlardan 1 milyonu ise doğduğu gün yaşama veda ediyor.

Günümüzde doğan çocukların 1 milyonu ikinci gününü göremiyor. Çoğunlukla doğum esnasında ve hemen sonra gerçekleşen bu ölümlerin basit önlemlerle önüne geçilebileceği belirtiliyor. UNICEF’in raporuna göre ilk 5 ayda yaşanan bebek ölümlerinde, zatürre ve ishal en tehlikeli hastalıklar olarak başı çekiyor. Dünyadaki kadınların yarısının hamilelik sırasında en az dört kez yaptırması gereken kontrole gitmemeleri ise bebek ölümlerini tetikliyor. Ayrıca doğum sırasındaki komplikasyonlar ve ulaştırma sorunları yeni doğan bebeklerin dörtte birinin ölmesine yol açıyor.

Bebek ölümlerinde sağlık sisteminin yetersizliği de önemli bir rol oynuyor. Ülkeden ülkeye verilen sağlık hizmetlerinin farklı oluşu, insanların zengin ve fakir olması, hamile kadınlara ve bebeklerine sunulan sağlık hizmetlerini de etkiliyor. Haliyle bebeklerin yaşama olasılığı da buna göre azalıyor veya artıyor.

BEBEK ÖLÜMLERİNİN AZALTILMASI İÇİN NE YAPILMALI?

Araştırmalara göre doğumdan hemen sonra annenin bebeğini bir saat emzirmesi ölüm riskini yüzde 44 azaltıyor. 20 yaş altı ve 40 yaş üstü annelerin doğan bebeklerinde ölüm oranları diğerlerine göre yüksek. Bu yüzden 20-40 yaş arası, bebek sahibi olmak için en iyi zaman dilimi olarak gösteriliyor.

UNICEF’in raporunda sağlık hizmetlerine de vurgu yapılıyor. Annelerin hamilelikte ve doğum esnasında kaliteli sağlık hizmetleri alması, bebeklerin yaşama olasılığını büyük bir oranda artıyor.

Ayrıca annenin eğitim düzeyi, bebeğin hayatta kalmasında önemli bir etkiye sahip. Ortaokul veya daha üstü eğitim seviyesine sahip annelerin bebeklerinin doğum esnasında ölmesinin oranı, hiç eğitim almayan annelere göre neredeyse 2 kat daha az.

Öte yandan 1990’dan itibaren yeni doğan çocukların ölüm oranlarında önemli bir düşüş yaşandı. 5 yaşın altındaki çocukların ölümü 12,7 milyondan 6,3 milyona indi. Bebeklerin sağlıklı bir şekilde hayata devam etmesinde ise en iyi grafiği ise Doğu Asya ve Pasifik ülkeleri gösteriyor. Bu ülkelerde son 24 yılda 5 yaş altı çocukların ölüm oranı yüzde 67 azaldı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.