Her okula bir sosyolog verilsin

Her okula bir sosyolog verilsin

Uyuşturucu kullanımı ve boşanmalar artıyor.

Sosyolog Korkmaz Sural, okullardaki uyuşturucu kullanımı ve boşanmalardaki artışın kaygı verici boyutlara ulaştığını söyledi. Sural, toplumsal sorunların çözümü için "Her okula bir sosyolog verilsin" önerisinde bulundu

Yeniden Sosyoloji Derneği (YESO-DER) Yönetim Kurulu Üyesi Korkmaz Sural, toplumsal meselelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'de son yıllarda toplumsal değişmeye bağlı olarak meydana gelen boşanmalar, uyuşturucu kullanımı, eğitim sektöründeki psikolojik ve sosyal sorunlar, kadın cinayetlerindeki artışın endişe verici boyutlara ulaştığını belirtti. Sural, özellikle okullarda bonzai kullanımının yaygınlaştını söyledi. Sural, en önemli toplumsal kurum olan aile kurumunun ve bunun devamını sağlayan evlilik kurumunun anlam değişimine bağlı olarak boşanmaların artması ve bu boşanmaların meydana getirdiği toplumsal kaygıların ciddi boyutlara ulaştığını kaydetti.

TOPLUMSAL SORUNLAR BÜYÜYOR

Toplumda sosyologlara büyük ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Sural, "Çocuk istismarı, şiddet, suçluluk ve benzeri olguları kanalize etmede ve toplumsal dönüşümün lokomotifini sağlıklı bir zemine oturtmada ülkemizin sosyologlara, sosyologların bilgi ve deneyimlerine, en önemlisi sosyolojik bakış açısına ihtiyaç olduğu aşikârdır. Ülkemizin ve toplumumuzun sorunlarına kısa vadede etkili çözüm bulmak ve toplumsal dönüşümlerin sancılarını dindirmek adına bilimsel ve objektif bir sosyolojik bakış açısının gerekliliği tartışılmazdır. Bu konunun önemine binaen sosyologlardan istifade edilmelidir. Sosyologlar aldıkları nitelikli teorik eğitimden sonra hizmetiçi eğitim ve staj tarzındaki uygulama ve pratiklerle toplumsal hayatın hemen hemen her alanındaki problemlere müdahale edebilirler. Sosyologlar daha çok problemlerin meydana gelmesinden önce önleyici bir aşamada görev alarak katkı sağlayabilirler" dedi.

HER OKULA BİR SOSYOLOG VERİLSİN

Her okulda bir sosyologun bulunması gerektiğini belirten Sural, sözlerini şöyle tamamladı: "Özellikle her okulda bir sosyolog bulunması ve sosyoloğun okul-aile-çevre-öğrenci ilişkisinde yönlendirme ve danışmanlık görevini üstlenebilirler, araştırmalarla çeşitli analizlerde bulunup kültürel örgüleri ortaya çıkarabilirler. Özellikle öğrenci açısından şüphesiz en önemli etken olan ve sosyalleşmenin ilk olarak başladığı ebeveynlerin tutum ve davranışlarını yönlendirmede, kanalize etmede sosyologlar görev alabilirler. Kamusal alanda uygulanmakta olan sosyal politikalar bağlamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın nezdinde sosyologlar birçok görevi üstlenebilirler. özellikle belli bir kültür veya belli bir olgunun yaygınlığı ölçüsünde çözümleyici önerilerde bulunabilirler. Bölgesel farklılıkları ve aynı zamanda belli bir kültürel ve sosyal yapının ürünü olan bireyin toplumsal yönünün kavranmasında çeşitli tekniklerle sosyologlar araştırma yapıp belirli değerlendirmelerde bulunabilirler. Adalet Bakanlığı’nda hükümlünün veya suç eğiliminde olan bireyin hayatın değerini anlamını ve bileşenleri ile bunların nasıl algılanacağını; suç unsurunu, cezanın caydırıcı olmadığını önleyici sosyal hizmetlerin tayinini sosyolog ortaya koyabilir."

KERİM ATICI 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum