Her köşede bir tütüncü açıldı

Her köşede bir tütüncü açıldı

Sigara fiyatlarının artmasıyla açıkta tütün satan tütüncülerin sayısı her geçen gün artıyor. Konya'da neredeyse her sokakta, her köşe başında bir tütün dükkanı açıldı

Geçtiğimiz Temmuz ayında alkollü içkiler ve tütün ürünlerinde uygulanan ÖTV'de artışa gidildi. Kararın Resmi Gazete'de yayınlanması ile beraber sigara fiyatlarında da artış meydana geldi. Kararın hemen ardından sigara tiryakileri, fiyatı daha ucuz olan toptan tütün satışlarına yöneldi. Tiryakiler fiyatı artan bandrollü sigara yerine, il ve ilçe pazarları ile mahalle aralarındaki seyyar tezgâhlar ve dükkânlarda satılan sarma tütünü tercih etmeye başladı.  Bu yönelim Türkiye'nin birçok ilinde olduğu gibi Konya'da da yeni bir sektörün doğmasına neden oldu. Tütüncüler mahalle aralarında hızla yaygınlaştı. Fiyatı 50 lira olan bir kilo tütünden yaklaşık 45-50 paket sigara çıktığı belirtiliyor.

İNSAN SAĞLIĞI DÜŞÜNÜLMÜYOR

Tonu ile ilgili konuşan Tüketiciler Birliği Konya Şube başkanı Mustafa Dinç,  günümüzde para kazanmak amacıyla vatandaşların sağlığı düşünülmeden her yolun mubah görülmeye başlandığını söyledi. Sigaranın birçok hastalığın ana sebebi olmasının ispatlanmasına rağmen Türkiye’de hala yasal olarak satılmasına dikkat çeken Dinç, “Dünyada birçok ülkede sigara satışlara önemli ölçüde yasaklandı. Türkiye'de bu durum aynı değil, sigara tüketimi her geçen gür artıyor. Bir şey zararlıysa zararlıdır. Sigara satışlarının devlet kontrolünde yapılması bu zararın önüne geçmez. Devlet bu işi yapıyor ve üzerenden vergi de alıyor” diye konuştu.

3-1-030.jpg

TİRYAKİLER TÜTÜNE YÖNELDİ

Sigara fiyatlarına zam yapılmasına rağmen, açılan tekellerin sayısının da arttığını belirten Dinç, durumu ekonomik açıdan iyi olmayan sigara tiryakilerinin de mecburen mahalle aralarında satılan tütünlere yöneldiğini aktardı. Denetim ve düzenleme yapılması gerektiğini kaydeden Dinç, “Sigaranın tekelden ya da tütüncüden alınması bir şeyi değiştirmiyor, o da sigaranın zararlı olması. Yetkililerin yapacağı denetim ve düzeltmelerle vatandaşların sağlığını düşünüp bunların önüne geçmesi gerekiyor” ifadelerlini kullandı.

GENÇLER BİLGİLİNDİRİLMELİ

Dinç, yapılacak bilgilendirme ve çalışmalarla yeri nesillerin sigaradan uzak bir şekilde yetişebileceğini söyledi. Dinç, mevcut nesilleri sigaradan uzaklaştırmanın zor olduğunu fakat genç nesiller için sigarasız bir hayatın mümkün olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Sigaranın zararları saymakla bitmiyor. Günümüzde gencinden yaşlısına herkesin elinde sigara görüyoruz. İlkokul öğrencilerinin sigara içtiğe şahit oluyoruz. Bu durum her ne kadar denetim yetersizliğinden kaynaklansa da gençlerin sigara hakkında bilgisinin olmaması sigara kullanmalarının en önemli nedenlerinden biri. Gençlerin geliştirilecek politikalarla sigara ve zararları hakkında daha çok bilgilendirilmesi gerekiyor.”

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.