‘Her gün hatırlayın’

‘Her gün hatırlayın’

Her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de kutlanan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında engelliler; haklarından daha fazla yararlanmak istedikleri belirterek, “Yılın bir günü değil, her günü önemsenmek istiyoruz” dedi

Türk toplum nüfusunun yaklaşık yüzde 13'nü oluşturan engelliler; sadece bir gün değil, yılın her gününde hatırlanmak istiyor. Yaşam içinde birçok sıkıntı ile karşılaşan ve geleceğe güvenle bakmak isteyen engelliler; ayrım görmeden, fırsat eşitliğinden yararlanarak, toplumun ayrılmaz bir parçası haline gelmek istiyor.  Pek çok çeşitte nedenine yönelik engel türleri bulunuyor. Her engel grubunun kendine ait sorunları oluyor.  Türkiye'de kalıtsal sebepler ile kalp ameliyatı geçirmiş ve böbrek nakli olmuş süreğen engelli bireyler kadar,  işitme, görme, zihinsel ve ortopedik engelli bireyler de bulunuyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile de vatandaşlara engel konusunda farkındalık kazandırılmak isteniyor.

TOPLUMSAL KABUL EN ÖNEMLİ SORUNLARI 

3 Aralık Dünya Engeliler Günü dolayısıyla açıklama yapan Okul Öncesi Öğretmeni Bahar Ülkü Özdemir, engelli bireylerin en önemli sorununun toplum içinde kabul görmek olduğunu belirtti. Engellilerin özel bireyler olduğunu ve topluma büyük kazançlar sağladığını söyleyen Özdemir,  “Engelli bireye sahip bir ailenin en büyük isteği çocuğunun okulda eğitim hakkının engellenmemesi. Özel bireylerle ilgilenen öğretmenlerin duyarsızlığı yüreğimizi yakıyor. Akrabalar arasında özel durumu olan çocuklar, yeterince ilgi göremiyor. Aslında bu bireylerimizin birçok sorunu olsa da en önemli sorunu kendilerini toplum içinde rahat hissedememeleridir. Devletten beklenen ise bu konuda eğitim saatlerini artırmasıdır. Her insan bir engelli adayıdır. Bilinçlenmek ve ona göre davranmak gerekir” şeklinde konuştu.

BİZİ BİR GÜN DEĞİL HER GÜN HATIRLAYIN

Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, engelli bireyler ile sürekli birlikte olarak, aralarındaki bütün engelleri kaldırdıklarını söyledi. “Her gün değil, sürekli hatırlanmak ve önemsenmek istiyoruz” diyen Mıhçı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2023 hedeflerinden bahsediliyor. Bizim sıkıntılarımızın olduğu doğru. Bu hedefler içinde hak ettiğimizi engelli bireyler olarak biz de almak istiyoruz. Dünya standartlarının altında hizmet görüyoruz. Kaldırımlar, yollar, toplu ulaşım araçları ihtiyacımıza göre dizayn edilmiyor. Engelli bireyin yaşadığı sıkıntılar ve zorluklar hem aile hem de sosyal çevresinde kendini gösterir. Engellilerin yaşadığı en büyük sıkıntı ayrımcılığa uğramadır.”

SORUNLARIMIZ ÇÖZÜME KAVUŞMUYOR

Görmeyenleri Koruma Derneği (GÖR-DER) Konya Şube Başkanı Veli Özağan da özellikle son yıllarda devlet engelli sorunlarına eğilmiş bu alanda yasal düzenlemeler yapılarak engellilerin yaşadığı sıkıntıların çözülmeye çalışıldığını ancak bu yasal düzenlemelerin birçoğunun kağıt üzerinde kaldığını ve yaşama indirgenemediğini ifade etti. Özağan, daha sonra şunları kaydetti: “ Yapılan çalışmalar, engellilerin toplumsal hayata katılmalarını sağlamaya yeterli gelmedi. Biz genel olarak 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü Konya'da geçirmeyi istemiyoruz. Her alanda sıkıntı yaşıyoruz. Sıkıntılarımız olmasına rağmen büyük çoğunluğu çözüme kavuşmuyor. İnsanoğlunun sıkıntısı bir gün değil. Bu yüzden biz de sürekli hatırlanmak istiyoruz. Önemli olan gözde değil, gönülde kör olmamaktır. Derneğimiz için bina tahsis etmek istedik ama talebimiz karşılanmadı. Görme engellilere kısıtlılıkları nedeniyle 'iş yapamaz' gözüyle bakılıyor. Bu da bizim istihdam dışında kalmamıza yol açıyor. İşsiz olan, üretken kılınamayan,  başkalarına bağımlı olmadan yaşayabilecek kapasiteye ulaşamayan engellilerin toplum içindeki gücü de yetersiz ve zayıf kalıyor. Toplumsal ilişkilerde eşit olma şansını da elde edememelerine neden oluyor.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.