Hema'da Maden İşçisi İş Bırakma Eylemi Başlatacak

Hema'da Maden İşçisi İş Bırakma Eylemi Başlatacak

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde HEMA Kömür işletmelerinde işten çıkarmaların devam etmesi üzerine Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanlığı tarafından pazartesi sabahı itibari ile iş bırakma eylemi başlatılacağı bildirildi....

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde HEMA Kömür işletmelerinde işten çıkarmaların devam etmesi üzerine Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanlığı tarafından pazartesi sabahı itibari ile iş bırakma eylemi başlatılacağı bildirildi.

Ereğli'ye bağlı Kandilli Beldesi Özel HEMA Kömür İşletmesi'nde TTK ile yaşanan anlaşmazlıktan dolayı Haziran ayında alınan kapatma kararının ardından yaşanan işten çıkarmalar konusunda bir çok eylem yapan Genel Maden işçileri sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, yapılan görüşmeler sonrasında hiç bir gelişme olmadığını ve işten çıkartılan 16 kişinin ardından 13 kişinin daha işten çıkarılacağı haberinin alınması üzerine Pazartesi sabahı iş bırakma eyleminin başlatılacağını belirtti.

Sendika binası önünde Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) işçilerinin de destek verdiği HEMA işçilerine seslenen Mutlu "Hepimizin bildiği gibi, yaklaşık 10 yıldır bölgemizde üretim yapan Hattat Holding Hema Kandilli Kömür İşletmelerin de yaşanan sorunları kamu oyundan takip etmektesiniz. Bizler maden işçileri olarak yıllardır bizlere verilmesini istediğimiz bir takım hakları Torba yasa ile almış olmanın sevincini yaşamamız gereken bu günlerde, bu tür işten çıkarılma politikaları ile karşı karşıya gelmekten son derece rahatsız olduğumuzu kamu oyu ile paylaşmak için burada toplanmış bulunmaktayız. Yaşadığımız bu sürecin başlangıcından bu güne kadar, firma ile devlet arasındaki sorunların çözümünün bir an önce sonuca ulaşması ve huzurlu şekilde işçilerimizin üretime devam etmesi için, GMİS. Olarak tarafları defalarca uyarmamıza rağmen bu güne kadar bu sese kulak veren hiçbir yetkili göremedik. Bizler burada kesinlikle Hattat Holding’in taleplerinin yerine getirilmesini değil, sadece ve sadece bu sürecin olumlu ya da olumsuz artık bir karara bağlanarak sonuca ulaşması ve işçilerimizin gelecekleri konusunda kafalarının rahatlatılmasını istiyoruz. Sorunların başlangıcı olan 05.06.2014. tarihinden bu güne kadar 18 Arkadaşımızı işten atmakla tehdit edilmemizi ve nihayetinde 16.09.2014. tarihinde 16 İşçi arkadaşımızın İş akitlerinin Fes edilmesi 2 arkadaşımızın da bu tehditlerden bunalarak işi bırakması ve şu anda 13 kişiden oluşan yeni bir işten çıkarma tehdidinin önümüze getirilmesini şiddet ile kınıyor, görevlileri bu konuda biraz daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Madenciliğin dünyada en Ağır iş kolu olduğunu ve bu işi yapan işçilerin kafasının rahat olması gerektiğini aksi halde çok ağır bedeller ödenme olasılığının yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu insanların her gün işten atılma korkusu ile yeraltına gönderilmesinin yanlış olduğunu ve bu konunun acilen bir sonuca kavuşturularak artık bu tehditten kurtulmak istediğimizi defalarca yaptığımız eylemlerde ve toplantılarda başta il valimiz, siyasilerimiz, belediye başkanlarımız ve HATTAT HOLDİNG Yönetim Kurulu başta olmak üzere devletin tüm birimlerine iletmemize rağmen bugün hala aynı tehditle karşı karşıya olmak bizleri ve ailelerimizi son derece bunalıma sokmuştur." dedi.

"YAŞANAN SORUN GİDERİLECEK DEDİLER, ANCAK SONUÇ ÇIKMADI"

Yapılan görüşmelerde TTK ve HEMA arasında yaşanan sorunun giderileceğinin sözünün verildiğini ancak hiç bir gelişme olmadığını kaydeden Mutlu "Aslında bugün burada bunları konuşmak yerine yetersizde olsa yeni yasayla elde etmiş olduğumuz hakların mutluluğunu yaşamak isterdik. Fakat Türkiye Taşkömürü Kurumundaki işçi açıklarının hızla artması ve HEMA Kandilli kömür işletmelerinde yaşanan işçilerin işten çıkarılması olayları bu sevincimize gölge düşürmektedir. HEMA Kandilli kömür işletmelerinde yaşadığımız işten çıkarmalar sürecinde defalarca bu sorunun giderileceği ve işten çıkarmaların durdurulacağı sözü devlet birimleri ve iş veren tarafından tarafımıza verilmiş olmasına rağmen bugün bu konuda hala bir adım atılamamış olması ve hala işten çıkarmaların devam etmesi işçilerimizin moral, motivasyonu nu bozmakta ve iş güvenliği açısından tehdit oluşturmaktadır." dedi.

"BEDELİ AĞIR OLUR"

Maden işçileri ile oynamanın bedelinin ağır olacağını kaydeden Mutlu, "Bütün bu nedenlerden dolayı HEMA Kandilli Kömür İşletmeleri çalışanları olarak pazartesi sabah 08-16 vardiyası girişi olan saat 08.00 itibarı ile işten atılan arkadaşlarımız geri alınana kadar işten atılmaların son bulacağı sözünü alana kadar ve bu sorun çözüme kavuşturulana kadar üretimi durdurma kararı almış bulunmaktayız. Bu sorun çözülene kadar Zonguldak başta olmak üzere gidebilecek her yere gideceğiz. Biz maden işçileri olarak mücadele etmeden bir takım hakların elde edilemeyeceğini ve bu mücadele şekillerini çok iyi biliyoruz. Bizimle uğraşmak isteyenleri buradan bir kez daha uyarmakta fayda görüyorum. Hiç kimse bizimle oynamaya kalkmasın aksi halde bedeli ağır olur" dedi. Yapılan konuşmanın ardından HEMA da çalışan maden işçileri işten atılan madenci arkadaşlarının geri alınıncaya kadar eyleme devam edeceklerini söylediler. İşçiler açıklamanın ardından servis araçlarına binerek beldeden ayrıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.