Helvacızade'den örnek çevre duyarlılığı

Helvacızade'den örnek çevre duyarlılığı

Türkiye’yi kendi alanında Helvacızade A.Ş.’nin temsil ettiği projede; araştırma enstitüleri, üniversiteler, endüstri temsilcilerinden oluşan 19 farklı paydaşın bir araya geldi

Kısa adı ORION (Yeni Geliştirilen Uygulamalar için İyonik Sıvıların Kullanıldığı Sıralı İnorganik-Organik Hibritler) olan büyük ölçekli bir işbirliği projesi ile AB Çerçeve Programı-FP7 tarafından finanse edilen çalışmaların dördüncü toplantısı 30-31 Ekim tarihlerinde projenin Türkiye’deki sanayi paydaşı olan Helvacızade A.Ş. tesislerinde gerçekleştirildi. 
 
Avrupa’da her yıl restoranlar, marketler, balık halleri ve diğer gıda işletmelerinde açığa çıkan 239 milyon ton organik atık çevreye tehdit oluşturmasının yanı sıra, yüksek maliyetleri de beraberinde getiriyor.
 
 ORION projesi, işletmelerin organik atıklarını kendi sistemleri içerisinde geri dönüşümünün sağlanması ve atık maddelerden kaynaklanan depolama, taşıma, bertaraf etme gibi   maliyetleri azaltmayı ve işletme içinde sağlıklı bir ortam sağlamayı planlıyor. Biyolojik ajanlar kullanılarak tasarlanan  geri dönüşüm sistemleri ile firma atıkları biyolojik yakıt olarak sisteme geri kazandırılabiliyor.  Proje kapsamında prototip anerobik sindirim araçları tasarlanıyor.
 
Prototipte sindirme modüllerinin uygulanması ve özümlenmesi yanı sıra, yanma modülleri geliştirilerek endüstride deneme yapma imkânı da doğuyor.  Çalışma sonucunda oluşturulacak pilot sistemlerde biyoteknolojik bir altyapı ile daha temiz bir çevrenin yanı sıra daha ekonomik ve işletme maliyetlerin daha kolay kontrol edilebildiği bir yapı sağlanması hedefleniyor.  
 
Türkiye’yi kendi alanında Helvacızade A.Ş.’nin temsil ettiği projede; araştırma enstitüleri, üniversiteler, endüstri temsilcilerinden oluşan 19 farklı paydaşın bir araya geldiği toplantıya Fransa’dan Laura Marley ve Stefano Capaccioli; İsviçre’den Silvia Angeloni Suter, Remy Dufresne, Bernard Wenger ve Florian Segginger; İspanya’dan Belen Fernandez ve Aleksandar Ivancic; İrlanda’dan Julie Maguire ve Marc Shorten; İngiltere’den Sandra Esteves, Krishna Persaud, Simone Pantalei; Rusya’dan Valeria Magnolfi ve Türkiye’den sivil toplum kuruluşu paydaşı olarak Setbir adına Özge Güler katıldı.
 
Kurulduğu günden bugüne çevreye ve insan sağlığına duyarlı ürünleri, üretim teknolojisi ve arıtma sistemleri ile Helvacızade A.Ş., ORION projesi paydaşlığı ile hem ülkemizi Avrupa’da başarı ile temsil etmeyi, hem de projeden çıkacak bilgi birikiminin ülkemize kazandırılmasını sağlamayı hedefliyor.
HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.