Hdp, Davutoğlu’na Kimyasal Silaha Karşı Önlemleri Sordu

Hdp, Davutoğlu’na Kimyasal Silaha Karşı Önlemleri Sordu

HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, sınır kentlerinde kimyasal silah kullanılmasına yönelik önlemlere ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.IŞİD adlı insanlık düşmanı terör örgütünün...

HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, sınır kentlerinde kimyasal silah kullanılmasına yönelik önlemlere ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.

IŞİD adlı insanlık düşmanı terör örgütünün başta Suruç ilçesinin 200 metre kadar yakınındaki Kobani bölgesindeki saldırılarının 2 yıldır sürdüğünü ve son 35 gündür imha amaçlı ağır silahlı kuşatmanın devam ettiğini hatırlatan Nazmi Gür,Koalisyon Güçleri’nin hava saldırılarının da yardımıyla ilerlemesi durdurulan IŞİD’in havan toplarıyla Kobani kent merkezini bombalamasının ise ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

HDP’li Gür, 21 Ekim’de IŞİD tarafından atılan bazı bombaların kimyasal silah niteliği taşıdığı yönünde ciddi kuşkular da oluştuğuna işaret ederek, “Bazı yaralıların kurşun veya şarapnel yerine kimyasal ya da biyolojik sebeplerle hastanelere kaldırıldıkları yönünde tarafımıza bilgiler ulaşmaktadır. IŞİD tarafından atılan havan toplarının Türkiye sınırları içerisine düşmesi ve bazı sivilleri yaralaması sonrasında hükümetin önceden deklare ettiği angajman kurallarını IŞİD’e karşı uygulamıyor olması, Türkiye Hükümeti’nin IŞİD’e karşı tolerans gösterdiği tartışmalarına yol açmaktadır.” açıklamasını yaptı.

“HÜKÜMETİNİZİN BU KADAR AĞIR DAVRANMASININ GEREKÇELERİ NELERDİR?”

HDP’li Gür bu bağlamda Başbakan Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:

IŞİD tarafından Türkiye sınırları içerisine atılan bombalara angajman kurallarınız çerçevesinde neden misliyle karşılık verilmemektedir? Angajman kurallarınız sadece Esad Rejimi için mi geçerlidir?

Kobani kentine IŞİD tarafından atılan bombaların kimyasal nitelikli olduğuna dair ciddi şüpheler oluşmuştur. Bu konuda Hükümet olarak bu güne kadar hangi önlemleri aldınız?

IŞİD’in kimyasal silah kullanmaya başladığının doğrulanması durumunda IŞİD’e karşı ne tür önlemler almayı planlıyorsunuz?

Hükümetiniz, kimyasal silahlara karşı Kobani’de ve diğer bölgelerde savaşan YPG güçlerine kimyasal silahlardan korunmaya imkân verecek kıyafet ve malzeme göndermeyi öngörüyor mu?

Tüm dünyada PYD’nin ve YPG’nin desteklenmesi konusunda geniş bir mutabakat varken insani yardım koridorunun açılması için Hükümetinizin bu kadar ağır davranmasının gerekçeleri nelerdir?

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.