"Hazine’nin borçlanma sıkıntısı yok"

"Hazine’nin borçlanma sıkıntısı yok"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Hazine’nin ihraç edeceği altın tahviline ilişkin soru üzerine Şimşek, sistemin hem basit hem tahvil alan vatandaş ile genel ekonomi için faydalı olacağını söyledi.

Vatandaşların evinde, yastık altında, kasasında tuttuğu altınını Ziraat Bankası’na götüreceğini anlatan Şimşek, burada eksperin altının ayarını değerlendireceğini, ağırlığını ölçeceğini, bunun karşılığında sertifika, tahvil vereceğini belirtti.

Şimşek, bu tahvilin istenildiği zaman tekrar altına dönüştürüleceğine dikkati çekerek, “Bizim sloganımız da çeyrek getir çeyrek götür” dedi.

 

“MALİYETE KATLANACAĞIZ”

Hazine’nin bir borçlanma sıkıntısının olmadığını vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti: “Bunu niye yapıyoruz? Çok net olarak biliyoruz ki Türkiye’de bazı tahminlere göre 100 milyar doları bile bulan bir altın stoku var, bu atıl duruyor, yastık altında. Diyoruz ki ‘getirin bunu sisteme koyun, ekonomi kazansın.’ Türk bankacılık sistemini dışa muhtaç olmaktan çıkartalım, ülkemizdeki atıl kaynakları ekonomiye kazandıralım, böylece bu kaynaklar yatırımcıya gitsin. Bunun karşılığında üretim yapsınlar, insanlarımız iş bulsunlar, ihracat yapalım. Biz ekonomide çarkların daha hızlı dönmesi, Türkiye’nin tasarruf imkanlarının, kaynak sorununun çözülmesi için bu maliyete katlanacağız.”

 

 

“OTOMATİK BES’E İLİŞKİN ÇALIŞMALARIMIZ BİTTİ”

Mehmmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) otomatik katılıma ilişkin bir soru üzerine de gönüllü bireysel emeklilik sisteminin son derece başarılı gittiğine dikkati çekti.

Gönüllü BES’te, 6.8 milyon katılımcı ve 72.7 milyar liralık kaynağa ulaşıldığını ve bunun 9.4 milyar lirasının devletin katkısı olduğunu belirten Şimşek, otomatik BES sisteminde ise 14 Eylül itibarıyla 3.2 milyon katılımcı ve 1 milyar lira birikime ulaşıldığını kaydetti.

Şimşek, sistemle ilgili yüzde 60’lara ulaşan cayma oranını beklemediklerini ifade ederken, ancak sonuçların da başarısızlık olmadığını söyledi.

Sistemi gözden geçirdiklerini dile getiren Şimşek, “Teknik olarak çalışmalarımız bitti. Paydaşlarla yeni önerileri paylaşacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.