"Hazar'ın Statüsü Konusunda İran Ve Türkmenistan İle Fikir Ayrılığımız Var"

"Hazar'ın Statüsü Konusunda İran Ve Türkmenistan İle Fikir Ayrılığımız Var"

Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Halef Halefov, Hazar'ın hukuki statüsü konusunda; Azerbaycan, Rusya ve Kazakistan arasında her hangi bir görüş ayrılığının olmadığı, diğer kıyıdaş ülkeler İran ve Türkmenistan ile fikir ayrılıklarının...

Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Halef Halefov, Hazar'ın hukuki statüsü konusunda; Azerbaycan, Rusya ve Kazakistan arasında her hangi bir görüş ayrılığının olmadığı, diğer kıyıdaş ülkeler İran ve Türkmenistan ile fikir ayrılıklarının olduğunu söyledi.

Önceki gün Rusya'nın Astarhan şehrinde Hazar'a kıyıdaş ülke devlet başkanlarının zirvesi ve alınan kararlar konusunda basına açıklamalarda bulunan Halefov, 18 yıldır süregelen konu hakkında en önemli ilerlemelerin son toplantıda alındığını ifade etti. Halefov, söz konusu zirvede Hazar'ın deniz yüzeyinin kullanımı konusunda taraflar arasında önemli aşamalar kaydedildiğini ifade etti. Azeri yetkiliye göre, taraflar arasındaki görüş ayrılığı Hazar'ın altındaki tabii kaynaklar konusunda yoğunlaşıyor. Astarhan zirvesinde kıyıdaş ülkeler için hayati önemi olan bazı konularda ortak bildiri kabul edildiğini belirten Halefov, liderlerin hidrometeoroloji alanında işbirliği, olağanüstü hallerde karşılıklı haberleşme ve yardımlaşma ile Hazar'ın biyolojik kaynaklarının korunması ve rasyonel kullanılmasını öngören bildirilere imza attıklarını söyledi.

Halefov, Astarhan toplantısı ile Hazar'ın hukuki statüsünün belirlenmesi istikametinde yeni bir dönemin başladığını ifade ederek '' Kıyıdaş ülkeler arasında işbirliğinin gelecek perspektifleri adına sağlam zemin oluşturabilecek çok önemli imzalar atıldı'' dedi.

Halefov bölgedeki 5 ülkenin askeri varlıkları konusundaki bir soru üzerine, tarafların Hazar'da askeri gücün dengeli olması ve kıyıdaş ülkelere ait askeri varlığın dışında, her hangi bir ülkenin askeri gücünün bulundurulmaması konusunda anlaşma sağlandığını aktardı.

HAZAR GÖL MÜ? DENİZ Mİ?

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Hazar'a kıyısı bulunan ülkeler arasında çeşitli anlaşmazlıklar çıktı. Hazar'ın paylaşılması noktasında deniz mi veya göl mü kriterlerinin baz alınacağı ayrıca petrol ve doğalgaz yataklarının kime ait olacağı, deniz dibinden boru hatlarının döşenmesi gibi konular belirsizliğini korudu.

Rusya, her ülkenin 25 mil karasuyu bulunması gerektiğini, kalan alanın ise beş ülke tarafından uluslararası sular gibi ortak kullanılmasını öneriyor. Hazar'ın göl olarak kabul edilmesi gerektiğini savunan Rusya, buradan geçecek boru hatlarında ise tüm ülkelerin onayının alınması gerektiğinde ısrar ediyor.

İran tarafı ise hem daha fazla bölgeye sahip olmak hem de yeni doğalgaz yataklarına pay alabilmek için Hazar'ın beş eşit bölüme ayrılmasını istiyor. Hazar'da bir diğer anlaşmazlık da Azerbaycan tarafının Kepez Türkmenistan'ın ise Serdar olarak adlandırdığı her iki tarafın da kendisine ait olduğunu iddia ettiği doğalgaz yatağı ekseninde yaşanıyor.

Hazar ile ilgili, ilki 2002'de Aşkabat'ta, ikincisi 5 yıl sonra Tahran'da, üçüncüsü ise 2010'da Bakü'de gerçekleştirilen liderler zirvesinin bir sonraki toplantısı Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılacak.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.