Hayvancılık bitiyor!

Hayvancılık bitiyor!

Hükümet, yanlış politikaları ile hayvancılığı da bitirdi. İhracatın yok denecek kadar az olmasına karşın ithalat periyodik şekilde sürekli arttı.

Hükümet, yanlış politikaları ile hayvancılığı da bitirdi. İhracatın yok denecek kadar az olmasına karşın ithalat periyodik şekilde sürekli arttı. Vatandaşın midesinden ise Brezilya, Avustralya, Uruguay, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve İspanya'dan getirilen hayvanların etleri geçti

Bir zamanlar "tarım ve hayvancılık" ülkesi olarak anılan Türkiye, bu özelliğini kaybetme yolunda hızla ilerliyor. Ülkede uygulanan yanlış politikalar sebebiyle hayvancılık da bitiyor. Alınan önlemlere rağmen buzağı ölümlerinin önüne geçilemediği gibi hükümet açığı kapatmak için sürekli ithalata başvuruyor. Yetiştiricilerin elinde ülkeye yetecek kadar hayvanlarının olduğunu söylemesine karşın, hükümetin neden sürekli bu kadar çok ithalata yöneldiğine bir türlü anlam verilemiyor. Kaliteli kıymanın, kuşbaşının kilosunun 15-20 liralara satıldığı dönemler, maziye karıştı. Alınan yanlış hayvancılık kararları hem yetiştiricileri hem de vatandaşı perişan etti. Vatandaş, geçmiş dönemlere göre eti daha pahalıya alıyor. Maddi durumu yeterli olmayan aileler ise ete hasret kalıyor. Kıymanın kilosu 38 ile 42 lira arasından satışa sunuluyor. Bakanlık, gelen tepkilere karşı ve vatandaşın daha da ucuza et tüketebilmesi adına bazı kurumsal marketler zincirine ucuza et temin etme yolunu tercih etti. Bu yolu tercih ederken de etteki kalite düştü. Bazı satıcılar ise vatandaşa piyasanın çok çok altında olan fiyatlar ile et satıyor. İçinde ne olduğu bilinmeyen bu etler, insan sağlığını tehlikeye atıyor.  Hayvancılığı bitiren hükümet, ülkede et krizine sebebiyet verdi.

İTHALAT YÜZDE 757'LERE YÜKSELDİ

Yapılan araştırmalara göre 2017 yılındaki büyükbaş hayvan ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 91, küçük baş hayvan ithalatı ise yüzde 4 bin 581 artış gösterdi. Kilogram bazında toplam canlı hayvan ithalatının da yüzde 98 arttığı gözlendi. Artış sebebine bakıldığında da daha çok besilik ithalatından kaynaklandığı tespit edildi. Bu artışın ise yüzde 72 seviyelerinde olduğu saptandı. Kasaplık ithalatı ise büyükbaş için yüzde 397 artış gösterirken, damızlık küçükbaş ithalatının yüzde 757 yükseldiği saptandı.

DIŞA BAĞIMLIYIZ KİMSENİN HABERİ YOK!

Türkiye, en fazla Uruguay, Brezilya ve Çek Cumhuriyeti'nden hayvan ithal etti. Damızlık sığır ithalatında ise başı Almanya çekti. Türkiye, damızlık sığır ithalinin yüzde 30'unu Almanya'dan yaptı. Kasaplık sığır eti ithalini de en fazla Brezilya ve İspanya'dan yaptı. Küçükbaş hayvan ithalatının yüzde 85'i ise Avustralya'dan temin edildi. Türkiye'nin ithalata bu kadar yönelirken, ihracat rakamlarının ise yerlerde olması, ülkede hayvancılığın bitmesinin en büyük kanıtı oldu. Türkiye'nin kırmızı et üretimi 2016 yılına oranla yüzde 4 azaldı. 2017 yılında da et oranı 1 milyon 126 bin tona düştü. Büyükbaş hayvan eti üretimi yüzde 7 azaldı. Sürekli ithalat yapılmasına rağmen et fiyatlarının yüksek olması ise dikkatlerden kaçmadı.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.