'Hayvan İthaline Yüzde 40 Oranında İzin Verilmesi Türk Hayvancılığını Bitirir'

'Hayvan İthaline Yüzde 40 Oranında İzin Verilmesi Türk Hayvancılığını Bitirir'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Burdur Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ramazan Kerim Özkan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 100 başlık besihanelere 40 baş ithal büyükbaş hayvan getirilmesine izin verilmesini...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Burdur Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ramazan Kerim Özkan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 100 başlık besihanelere 40 baş ithal büyükbaş hayvan getirilmesine izin verilmesini yanlış bulduklarını söyledi. Özkan, "Besicilikte yüzde 40 oranında hayvan ithaline izin verilmesini yanlış buluyoruz. Bu uygulama Türk hayvancılığının kökünü kurutur. Bunun faturasını önümüzdeki yıllar milletçe öderiz." dedi.

    100 başlıkta 40, 200 başlıkta 80 ithal büyükbaş hayvanın Türk hayvancılığına darbe vuracağını savunan Özkan, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada, bundan 40 yıl tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülke konumunda olan Türkiye'nin ithal hayvan etmesinin üzüntü verici olduğunu kaydetti.

    AK Parti iktidarının 12 yıllık yanlış tarım ve hayvancılık politikalarının tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğini vurgulayan Özkan, ülkede tarım ve hayvancılık girdi maliyetlerinin yüksek olmasının hem üreticinin hem de tüketicin mağdur durumda olduğunu ifade etti.

    Eski adıyla Et ve Balık Kurumu yeni ismi Et ve Süt Kurumu'nu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın acil bir şekilde aktif hale getirmesi gerektiğini belirten Özkan, "Bu iktidarın en büyük hatası 12 yıl içinde üretici ile tüketiciyi bir araya getirmedi. Dünyanın en pahalı mazotu ile hayvan yemini bizim çiftçimiz ile bizim besicimiz tüketiyor. Son üç yıl içinde ülkemizde elektriğe yüzde 40 zam yapıldı. Göller Bölgesi ve Antalya'da canlı et fiyatı 10 ile 11 lira. Kurban Bayramı arifesinde kurbanlık satıcıları yetiştirdikleri kurbanlıkları satmada pazarlık yapabilir, fakat kasapta yapma şansı yok. Kasap diyor ki benim KDV, elektrik ve stopajın var diyor. Ülkemizde üretici ve tüketici buluşması olmadığı sürece eti pahalı yemek zorunda kalacağız. Çünkü tarım ve hayvancılık girdi maliyetleri bakımından çok ileri noktasındayız. Bu şartlarda Avrupa Birliği(AB) ülkeleriyle yarışamayız. " diye konuştu. İktidarın, geçen yıl tarım ve hayvancılıkta 10 milyar lira desteklemede bulunduğunu belirten Özkan, zamlarla bunun üreticiye 12 milyar lira ile geri döndüğünü siyasi iktidarın kaşıkla verdiği desteği bir yıl içinde kepçeyle geri aldığını savundu.

    İktidarın, yetiştiricinin tarım ve hayvancılık sektörünün rahat bir nefes alması için acilen üretim girdilerinde KDV, stopaj ve diğer vergi oranlarını düşürmesi gerektiğinin altını çizen Özkan, sözlerini şöyle tamamladı: "Bir çuval yemin kilosu olmuş 50 lira. Yine hakeza bugün itibariyle elektriğe yüzde 9 zam geldi. Mazot derseniz 5 lira sınırına dayanmış durumda. Bu durumda besici ve üretici para kazanamaz. Kazandığı parada girdi maliyetine gidiyor. Tarım ve hayvancılıkta söz sahibi olmuş ülkelerde durum böyle değil. Girdi maliyetleri düşük olduğu için Hollanda, Almanya, Belçika, İskoçça, İngiltere ve İsviçre'deki besici ve yetiştiriciler para kazanıyor. Girdi maliyetleri yüksek olduğu sürece tarım ve hayvancılıkta rekabet etme şansımız yok." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.