Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Hayırlar  nasıl iyiliğe  dönüşüyor?

Hayırlar  nasıl iyiliğe  dönüşüyor?

Yapılan iyilikler kişiler için hayat sigortasıdır. ‘Yap iyiliği at denize balık bilmezse Hâlık bilir’ derler. Doğrudur. İyilik yapan insanlar toplumumuzda hep hayırla yâd edilir. Ölseler bile arkalarından güael anılan bir iz bırakmış olurlar. Ayrıca iyi insanlarla berâber olmak kişi için de bir kazançtır. İyilerle düşüp kalkan iyi, kötülerle hemhal olan onlardan olumsuz olarak etkilenir. İyilik de kötülük de bulaşıcıdır. 

İnsan iyiliği hem kendine hem başkalarına yapar. Kişiler kendilerine yaptıkları iyiliği alışkanlık olarak yaptıkları için bunun farkında olmazlar. Meselâ kişinin Hakk’ı bilip O’nun emirlerine uyması, sağlığını koruması, güzel ahlâkî vasıfları işlemesi, hayırla yoğrulan insanların gösterdikleri pek tabi davranışlardır. Müslümanlar günde beş vakit namaz kılarak kendilerini ahret azâbından korurlar, insanların hak ve hukuklarına dikkat ederek ahrette sorgulanacakları sorumluluklardan kurtulmuş olurlar, güzel ahlâkî davranışları icra ederek herkes tarafından sevilmeyi hak ederler. 

Bunların yanı sıra bir de insanların diğer insanlara ve içinde yaşadığı topluma karşı da yapacağı, yapması gereken iyilikler vardır. Bunlar kişiye yaşama sevinci katar. Böylesi hayır hasenat yapan insanlar toplumda takdirle anılır, iyilikte ve hayırda yarışmak bizim değerlerimizde hep teşvik edilir. Yardım faaliyetleri tek tek yapılabileceği gibi toplu olarak da yapılır. Dayanışma rûhuyla hareket edilip toplu şekilde yapılan çalışmalar eğer samimiyet ve ihlas varsa ciddi ses getirir. ‘Bir elin nesi var iki elin sesi var’ diye boşa söylenmemiştir. İşte bu yazımızda toplumsal mesuliyet duygusuyla hareket eden örnek bir çalışmadan bahsetmek istiyoruz.

İnsanların önüne iyilik fırsatları sunan, kamu yararına insanlara yardım ulaştıran her türlü bağışı kabul eden ‘Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’ (=TOGEMDER) çalışmalarını siz okuyucularımıza ulaştırmaktan mutluluk duyacağız efendim. Dernek başkanı; ‘TOGEM’deki bütün ürünler bağış olarak geliyor. Şirketlerden gelen kumaşlar ve ürünler TOGEM atölyelerinde işleniyor ve ihtiyaç sâhiplerine ulaştırılıyor. Açtığımız meslek edindirme kurslarında yüzlerce kadına ulaştık. İhtiyaç sâhibi kadınlar meslek edindirme kurslarında sertifika kazanıyor ve iş imkânı buluyor. Bâzılarını şirketlere yönlendiriyoruz bâzıların da, TOGEM ekinbine dâhil ediyoruz. Atölyelerimizde kendi kurslarımızdan mezun bayanlar çalışıyor. İşkur ve Halk Eğitim ortaklığında yapıyoruz bütün bunları. Bayanlar iş bilse bile sertifika olmadığı için kapsamlı işlerde çalışamıyorlardı. Kurslar sâyesinde sertifika kazanıp çalışmaya başlıyorlar. ‘Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ sloganıyla yola çıkmıştık, bu yolda çalışmaya devam ediyoruz.’ Diyor. Ne güzel maşaALLAH. Tebrik ederiz. Her türlü takdire şâyân bir çalışma emeği geçenlerden sebep olanlardan Rabbim râzı ve hoşnut olsun.

Yine devamla şunları söylüyor görevli Başkan; ‘Çağın gürültüsünde sessizleşen iyilik, bu kaostan çıkabilecekse bunu bizim emeğimizle yapacak. Kumaş, aksesuar, çanta gibi pek çok bağış geliyor bize. Biz bunları işleyip kullanılabilir ürün hâline getirerek ihtiyaç sâhiplerine ulaştırıyoruz. Bâzı parçalarda satılıp nakite çevriliyor ve ihtiyaçlılara yardım ediliyor. Tasarımcılar da bağışta bulunabiliyorlar. Bâzen de bağışçılar bizi arıyor. Koltuk takımın değiştireceğim, gelip alırsanız bağışlamak istiyorum, diyorlar. Ekibimiz gidip alıyor, gerekirse tâmir ediyor. Gelinlik ve damatlığını bağışlayan çiftlerimiz de oluyor. Biz de onları evlenecek çiftlerimize ulaştırıyoruz. Aklınıza gelen her şeyi bağış olarak kabul ediyoruz. Mutfak, giyim atölyesi, bilgi işlem, depo, ev eşyâsı, oyuncak, kıyâfet, yiyecek, yakacak,  teknolojik âlet, mobilya gibi farklı bölümlerimiz var. Örneğin çekyat gelmişse onu tâmir edip gereken yerlere iletiyoruz. Siz bağışlıyorsunuz biz ihtiyaç sâhiplerine ulaştırıyoruz. Yâni bir köprü oluyoruz. En ufak bir kumaşı bile önlüğe dönüştürüyoruz. Kumaş çantalar yapıyoruz.

Bize başvuran herkesin başvurularını değerlendiriyoruz. Kimi dilekçe kimi mektup yazıyor. Bire bir görüşmeler sonrası ev ziyâretleri yapılıyor. Âilelerin her şeyiyle ilgilenmeye çalışıyoruz. Bağışların en yüksek karşılığını çocuklardan alıyoruz. Bir teşekkür, bir tebessüm yetiyor. Kimsi oyuncak kimisi kitap istiyor. Sevinçlerini hemen gösterebiliyorlar. Çocuk her yerde çocuk.’ Diyor. 

Yardımseverlerin katlısı ve desteğiyle yola devam eden TOGEMDER, Türkiye’nin her yerine ulaşmaya çalışıyor. TOGEM ekibi Siirt’ten Antalya’ya, Konya’dan Ağrı’ya birçok ile iyiliği götürmüş. Siz de iyiliğe katkıda bulunmak ister misiniz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR