Haydi gelin yoldaş olalım!

Haydi gelin yoldaş olalım!

Dünyada milyonlarca insanın ulaşım anlayışını değiştiren, yolculuk paylaşım sitesi BlaBlaCar ile hem trafikteki araç sayısı azalıyor hem de kişibaşı yol masrafları düşüyor. Avrupa'da yaygın olan uygulama Türkiye'de de ilgi görmeye başladı

BlaBlaCar, trafikteki fazla araç sayısını azaltmak ve aynı yönde uzun mesafe yolculuk yapacak sürücü ve yolcuları biraraya getirmek üzerine kurulu bir ulaşım paylaşım ağı. Çok sayıda ülkede milyonlarca üyesi bulunan şehirlerarası yolculuk paylaşım ağı olan BlaBlaCar, Türkiye'de de hızla yaygınlaşıyor. Paylaşım ekonomisinin dünyadaki önde gelen örneklerinden birisi olan BlaBlaCar, hem kolay, hem güvenilir hem de otobüsle yolculuktan çok daha hesaplı ve hızlı. Avrupa’da her ay 2 milyon kişi BlaBlaCar ile yolculuklarını paylaşıyor. Dünyanın önde gelen bu yolculuk paylaşım platformu arabalardaki boş koltuk kapasitesini optimize ediyor ve ulaşımı daha verimli hale getiriyor.

GÜVENİLİR BİR TOPLULUK

Güvenilir bir topluluktan oluşan ve üyeleri arasında paylaşıma imkan verecek şekilde tasarlanmış olan BlaBlaCar, popüler ulaşım aplikasyonları arasında önemli bir yere sahip. Sistem basitçe şöyle işliyor: Kullanıcılar, BlaBlaCar’ın ücretsiz mobil uygulamasını indirdikten sonra profillerini yaratıyor, Facebook profilleriyle entegre ediyor. Ardından gidecekleri yer ile tarihi belirtip aynı yolculuğu yapacak sürücüleri arıyor. Kendi araçlarıylayolculuk edecekler ise yolculuklarının detaylarını, araba modellerini ve boş koltuk sayılarını belirtiyor. Sistem yolcuların sürücüye ödeyecekleri net rakamı hesaplıyor ve sürücüler kar gözetmeksizin yol masraflarını diğer yolcularla paylaşıyor. Aynı güzergahta yolculuk edecek yolcu ve sürücüler, BlaBlaCar’ın güvenilir topluluğunda karşılarına çıkan profilleri inceleyerek birlikte seyahat edeceği kişileri önceden tanıma imkanı buluyor. Birbirlerinin fotoğraf ve kısa biyografilerini, haklarında daha önceki yolculuklarından bırakılmış yorum ve puanlamaları, sürücü yeteneklerini değerlendirip yolculuk yapacakları kişileri seçiyor. BlaBlaCar’da aynı yöne gidecek kişiler sadece ulaşım masraflarını en aza indirmekle kalmıyor, aynı zamanda yeni insanlarla tanışarak sosyalleşme fırsatı da yakalıyorlar. ‘Bayanlara özel’ bir yolculuk yapmayı tercih edenler, hem sürücü hem de yolcuların sadece bayan olduğu bir yolculuk da planlayabiliyor.

HEM KOLAY HEM UCUZ

Nüfusun yüzde 40’ına denk gelen 34 milyon aktif Facebook kullanıcısıyla sürekli bağlantıda olan Türkiye, dünyada benzin fiyatlarının en yüksek olduğu ülkeler arasında ve ülkedeki pek çok önemli şehir merkezinin arasında uzun mesafeler var. BlaBlaCar’ın ücretsiz mobil uygulamaları, akıllı telefon kullanımının her geçen gün arttığı Türkiye'de, kişilerin son dakikada bile olsa çok uygun fiyatlara yolculuk edebilmeleri için bir alternatif oluşturacak; aynı zamanda sürücülerin de yol masraflarını paylaşarak karşılamalarını sağlıyor. Yolculuk paylaşımı, yolculuğu daha ucuz ve verimli hale getirmekle kalmayacak, aynı zamanda kullanıcılara seyahatlerinde tasarruf etme fırsatı sunuyor. BlaBlaCar, üyelerinin, uzakta aşayan aile ve arkadaşlarını da daha sık görmelerine imkan veriyor.

TÜRKİYE'DE YAYGINLAŞIYOR

Uygulama ile ilgili konuşan bir vatandaş, "BlaBlaCar ile Avrupa'da tanıştım. Uygulama sayesinde Avrupa'nın dört bir yanını gezdim. Gezi masraflarım uygulama sayesinde yarı yarıya düştü. Uygulama artık ülkemizde de yaygınlaşıyor. Vatandaşların çoğunda artık akıllı telefon var. Bu uygulamaya ulaşmak çok kolay. BlaBlaCar, seyahatte büyük avantaj sağlıyor. Geçen gün uygulama üzerinden bulduğum bir arabayla İstanbul'a gittim. Herkese tavsiye ederim. Uygulama seyahat anlaşıyını da değiştiriyor" dedi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.