Hayat adalet  temelli olmalı

Hayat adalet temelli olmalı

Selçuk Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Koordinatörlüğüyle Kitap ve Medeniyet Topluluğu tarafından düzenlenen ‘İnsan ve Medeniyet’ başlıklı konferans Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Amfisinde gerçekleştirildi

Programa Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Keşli, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, insanı ve medeniyeti anlatmak için bir ömrün yetmeyeceğini söyledi. İnsan için ‘Yaratılmışların en üstünü’ tanımlamasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, insanı oluşturan her unsurda Allah’ın sıfatlarının yansımalarına rastlanabileceğini kaydetti. İnsanın fıtratında iyilik ve kötülüğün birlikte olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, insanın en güzel şekilde yaratıldığını vurguladı. İnsanların tövbe etmeyi ilk peygamber olan Hz. Adem’den öğrendiğini belirten Prof. Dr. Karabulut, “ Tövbe insanlığın özü demektir. Allah bize hayat nizamı indiriyor. Bu hayatı resulleriyle tebliğ ediyor” dedi.

HAK-ADALET TEMELLİ İLİŞKİ VE MEDENİYET

Öncelikle inanılması gerektiğini ve sonrasında ibadet edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Karabulut, insan yaşamlarının ‘Hak ve Adalet’ temelli olması gerektiğini belirtti. İradenin önemine değinen Prof. Dr. Karabulut, cennet veya cehenneme götürecek olan şeyin insan iradesi olduğunu kaydetti. Medeniyetin tanımına değinen Prof. Dr. Karabulut, “Arapça şehir anlamına gelen ‘Medine’ sözcüğünden türüyor. Ama İslam dünyasında medeniyet kavramı İbn-i Haldun’un mukaddimesiyle şekillenir. İbn-i Haldun İnsanların birlikteliği dünyanın bayındırlığı anlamına gelir diyor. Ve tabiatı gereği medeni olan insan için bir araya gelip şehirleşmek zorunludur. Medeniyet demek kaliteli hayat ve kültür demektir. Medeniyetler ahlak, adalet ve refah üzerine kuruluyor. Eğer ilk ikisini üçüncüyü koruma adına geri plana atıyorsak o medeniyet gerilemeye başlar. Yani medeniyetler ahlakla yükselir, ahlaksızlık ve yozlaşmayla çöker. Medeniyetin özünde insan, insani değerler ve ahlak vardır. Ahlak beraberinde nezaket ve zarifliği getirir. Medeniyetin temelinde sevgi ve saygı vardır. Medeniyetin özü, insanı insan yapar. Biz bahsettiğimiz hak ve adalet temelli medeniyeti yeniden inşa etmek ve bunu devam ettirmek zorundayız. Biz elif gibi dimdik olmalıyız” dedi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karabulut, konuşmasının ardından kendi yazdığı ‘Varoluş, Filistin’in Yetim Çocukları, Savaştayız Gardaşım, Yeni Dünya Sofrası ve Elif Gibi’ şiirlerini katılımcılarla paylaştı. Program, Prof. Dr. Karabulut’a hediye takdimi ile son buldu.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum