Hayaller gerçek oluyor

Hayaller gerçek oluyor

KOSGEB'in verdiği desteklerle hayallerin gerçekleştiğini belirten İl Müdürü İsmail Özdemir, "Konya'da 2015'te bin 215 işletmeye 11 milyon destek verdik. Son 5 yılda ise 45 milyon destek verildi. Desteklerin yüzde 90'ı ise hibe" dedi

KOSGEB'in verdiği desteklerle hayallerin gerçekleştiğini belirten İl Müdürü İsmail Özdemir, "Konya'da 2015'te bin 215 işletmeye 11 milyon destek verdik. Son 5 yılda ise 45 milyon destek verildi. Desteklerin yüzde 90'ı ise hibe" dedi

ARACILAR HALKI DOLANDIRIYOR

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme (KOSGEB) Konya İl Müdürü İsmail Özdemir ile kurumun verdiği destekler hakkında konuştuk. KOSGEB destekleri ile eğitimlerinin ücretsiz ve aracısız verildiğini ifade eden Özdemir, bazı art niyetlilerin halkı danışmanlık hizmeti adı altında dolandırdığını söyledi.

ŞEHİR EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI

KOSGEB destekleriyle yüzlerce kişinin kendi dükkanını açtığını, iş sahibi olduğunu ve binlerce işletmenin açıldığını belirten Özdemir, 150 bin lirayı bulan desteklerin istihdama, şehir ve ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını, destekler sayesinde bir çok kuruluş ölçek büyüttüğünü, ihracat yapan firma haline geldiğini aktardı.

19-2.jpg

2016'DA BÜTÇEMİZ 3 KAT ARTTI

**Geçen yıl Konya KOSGEB'ten kaç kişi veya işletme ne kadar destek aldı? Son yıllarda verilen destek miktarında ne kadarlık artış sözkonusu?

-2015 yılında bin 215 işletme KOSGEB'ten faydalandı. Yaklaşık 11 milyon destek verdik. Son 5 yılda ise yüzlerce işletmeye 45 milyon destek verildi. Verilen desteklerin yüzde 90'ı hibeydi. Geri ödemeli olan desteğin oranı yüzde 10'u bulmuyor. Bu yıl hibe ve destek oranlarını artırdılar. Geçen yıl bize 11 milyon ayrılmıştı, bu yıl yaklaşık 29 milyonluk bir bütçe ayrıldı. Bunun 20 milyonu hibe olarak dağıtılacak. Geçen yıla göre bütçemiz yaklaşık 3 kat arttı. 8 adet destek programı var. Zaman zaman mevzuatlar değişiyor. Yeni programlar çıkıyor, bazı programlar kaldırılıyor. Birçok sektöre destek veriliyor. Geçen hafta Konya Sanayi Odası'nda bilgilendirme toplantısı yaptık. Bilgilendirme seminerleri devam ediyor.

KONYA BEŞİNCİ SIRADA

**Konya, KOSGEB destekleri noktasında kaçıncı sırada? Konyalı işletmeler yeterince desteklerden faydalanıyor mu?

-Konya beşinci sırada bulunuyor. Önümüzde İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa var. Kocaeli ile yarışıyoruz. Bazen Kocaeli, bazen de Konya öne geçiyor. Konya işletme sayısı bakımından da altıncı sırada. Destekler belli kurallar dahilinde veriliyor. Her gelene destek vermiyoruz. Prosedüre uygun hareket edenlere destek ve hibe veriyoruz. Üniversiteleri ilgilendiren bir destek programı var. Yurt içi fuar desteği var. İşletmeler mesela verdiğimiz 30 bin lirayı 3 yılda ödüyor. İşletmelerin fuarlara katılmasını tavsiye ediyoruz. İşletme ve kişilere desteklerden faydalanın tavsiyesinde bulunuyoruz. Üniversite mezunu çalıştıranlara nitelikli eleman desteği var. Destek rakamları yükseliyor. Belgelendirme desteği var.

19-3.jpg

HERKESE DESTEK VERİLİYOR

**Desteklerden en çok kimler faydalanıyor? Sanayiciler mi ev hanımları mı daha çok yararlanıyor?

-Mevcut işletmeler ve yeni iş kuracaklar desteklerden faydalanıyor. KOSGEB'in hedefi KOBİ'ler. 250'nin altında çalışanı olan, net kazancı 40 milyonun altında olanlar KOBİ sınıfına giriyor. İmalat, hizmet ve ticaret sektörlerine destek oluyoruz. Bakkala, oto yıkamacıya, torna imalathanesine, lokantaya, halı yıkamacıya, marangozhaneye destekler veriyoruz. 2009 Eylül'ünden önce sadece gıda imalatı yapanlara destek oluyorduk. Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlıyız. Bugünde kurumun 26. kuruluş yıldönümü. Bakanlık işletmelerin hedeflerini büyütmesini sağlıyor. İlk kez ihracat yapacak firmalara ihracat desteği veriliyor.

DESTEKLERLE KURULDU VE BÜYÜDÜ

**KOSGEB desteğiyle kurulan ve büyüyen firmalardan bahseder misiniz?

-2003-2004 yıllarında Helvacızade, Bürotime, Atiker'e önemli desteklerimiz oldu. Firmalar kendi gayretleriyle büyüdü, ama bu büyümede KOSGEB de etkili oldu. Arnikon Vinç var. Bu firmada yeni iş kurma desteğinden yararlandı. 1 buçuk yıl içinde 45 kişilik bir istihdama ulaştı. İş kuran bayanlar da var. Tekstilciler içinde faaliyet gösteren Huriye Aygün de desteklerle işini kurdu ve büyüttü. 50 bin liraya kadar hibe, 100 bine kadar da geri ödemeli destek veriyoruz. Destekler girişimcilik kültürünü artırıyor. Girişimcilik noktasında ilerliyoruz. Ülke geliştikçe kurumlar da kendini geliştiriyor, yeniliyor. Dinamik bir yapımız var.

ART NİYETLİLER HALKI ALDATIYOR

**KOSGEB olarak en çok karşılaştığınız sıkıntı nedir?

-Son dönemde, danışmanlık hizmeti adı altında bazıları halkı mağdur ediyor. Vatandaşımıza uyarılar yapıyoruz. 'Devlet desteklerini biz çıkarırız' deyip insanları kandırıyorlar. Danışman olması şart değil. İnsanlar danışmanlık hizmeti almak istiyorsa alabilir. Ama bazıları belli ücretler karşılığında danışmanlık yapanlar halkı aldatıyor.

SOSYAL YARDIM KURUMU DEĞİLİZ

 **KOSGEB'e gelen ilginç bir proje var mı?

-Bize başvuranların yarısı erkek, yarısı kadın. Eşit şekilde. Tarım makinaları üretimi yapan Kenmaks, KOSGEB sayesinde kısa sürede büyüdü, milyonluk cirolar yapıyor. Firma ve işletmelerin önemli bir kısmı bizden destek aldı. 24 bin işletme var. Bazıları ya desteklere ihtiyaç duymuyor ya da desteklerden haberi yok. İşletmelerin birleşmesiyle ilgili de bir destek var. İşletmeler biraraya gelip büyük bir işletme kurabiliyor. 300 bin liraya kadar destek veriyoruz. KOSGEB hayalleri gerçekleştiriyor. Düşünceleri, fikirleri desteklerle hayata geçiriyoruz. Araştırma ve geliştirme faaliyetlerine 150 bin liraya kadar destek veriyoruz. Geri dönüşlerde pek sıkıntı yaşanmıyor. Bazı yeni işletmeler dükkanı kapatabiliyor. İyi niyetli olanlarda sıkıntı çıkmıyor. Bizi sosyal yardımlaşma kurumu gibi görenler de var. Devletin parasını kullanıyoruz. Devletin parasını mümkün olduğu kadar doğru yere göndermeye çalışıyoruz.

YABANCILAR YATIRIM İÇİN GELİYOR

**KOSGEB desteklerinin ne gibi faydaları var?

-Desteklerle istihdam, ihracat artıyor ve işletmelerin ölçeği büyüyor. KOBİ'likten çıkan işletmeler var. Büyük ölçekli firmalar oluşuyor. İşletmelerin büyümesini istiyor. Onlar büyüdükçe vergi artacak, ihracat rakamları büyüyecek, ekonominin çarkı hızla dönecek. Bilginin ve inovasyonun önemini iyi anlamalıyız. Konya'nın potansiyeli yüksek. Şehir imalatı ve ihracatı biliyor. Ulusal ve uluslararası firmalar Konya'ya yatırım için geliyor. En son Algida yatırım yaptı. Deterjan noktasında da bir yatırım yapmayı düşünüyorlar. Vatandaşımız KOSGEB destek verir mi, vermez mi diye tereddüt etmezler. Sanayi ile iç içe olan bir kurumuz. Yerimiz Büsan Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunuyor. İşletmeleri sık sık ziyaret ediyoruz. Verilen destekler karşısında şaşıranlar var. 'Destek vermezsiniz diye düşünüyorduk' diyenler var. 14 uzman personelimiz var. Hizmet binamızda bir laboratuvarımız var. Metal üzerine çalışan işletmeler ürettikleri ürünleri laboratuvarda test ediyor.  Ayrıca tarım, eğitim ve sağlık alanlarına destek vermiyoruz.

İsmail Özdemir kimdir?

Özdemir, 1977 yılında Kütahya'da dünyaya geldi. Eğitimini aynı şehirde tamamladı. Makine Mühendisliği üzerine lisans eğitimi aldı. 2003 yılında KOSGEB'te uzman yardımcısı olarak çalışmaya başladı. 2007 yılnda Karaman KOSGEB'te görevlendirildi. 2009 Mart'ında uzman kadrosuyla tekrar Konya'ya geldi. 2011 yılında Balıkesir'e müdür yardımcısı olarak atandı. 2013 yılından beri de KOSGEB İl Müdürü olarak görev yapıyor. Özdemir, evli ve iki çocuk babası.    

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.