Havası değişti

Havası değişti

Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, ilçenin havasının değiştiğini dile getirerek, “Seydişehir, kırılgandır. Yatırımın en güzelini hakeder. 33 büyük projemiz vardı, çoğunu yaptık. İlçeyi daha yaşanır, kıldık” dedi.

RÖPORTAJ: EMRE ÖZGÜL

TESİS GELECEK YIL BİTECEK

Başkalarının otel yatırımı yapmasını beklemeden, Termal Sosyal tesisinin temelinin atılacağını aktaran Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, tesisi yaparken dünya standartlarının göz önüne alınacağını belirtti.  “Türkiye'de olmayan karbonmonoksit kazı küvetleri de dahil olacak” diyen Tutal, “Hafriyatı bitmek üzere. Gelecek yıl bu vakitlerde tesisimiz bitecek. Otel yatırımcıları ile görüşüyoruz. İmar çalışmaları yapıldı. Suyu atlatıyoruz, yatırımcıları hazır hale getirdik” açıklamalarında bulundu.

17-2-018.jpg

60 MİLYON LİRALIK DEV YATIRIM

** Seydişehir'in prestij yatırımı arasında yer alan Kuğulu Park projesinde son durum nedir? 

-Aday adaylığı döneminde, 33 büyük projemiz vardı. Gelirken AK Parti hükümeti, Büyükşehir Belediyesi ve Seydişehir Belediyesi üçlü saç ayağını uygulayalım dedik. İddialıydık. Nasip oldu, göreve geldik. Eski belediyenin borcu vardı, borcu yarıya indirdik. 8 kasaba bize katıldı. Bu kasabaların 5 milyona yakın borcu vardı. Borçları yapılandırdık ve bitirdik. Kuğulu Park, bizim için çok büyük bir projeydi. Marangozlar Sanayisi kaldırıldı. Sosyal Tesisler, eko pazarlar parkın içinde yer aldı. 50-60 milyonluk bir projeye imza attık, basite alınamayacak türden. Projeyi; Devlet Su İşleri (DSİ), Orman Bölge Müdürlüğü, Konya Ovası Projesi (KOP), Kalkınma Bakanlığı ve belediyemizin ortak çalışması ile yürütüyoruz.  Seyir terasları ile ilgili malzemeler geldi. Projemiz devam ediyor.

KIYASLANAMAYACAK ÇALIŞMALAR YAPTIK

Bunun dışında ne gibi çalışmalar yürüttünüz?

Seyid Harun'un etrafının açılması yine bizler için büyük projeydi. Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalıştık. Şuan itibariyle kamulaştırmanın yüzde 80'ini tamamladık. Önümüzdeki günlerde yıkım ve temizlik işlemlerine başlayacağız. Eski garaj,  şehrin merkezindeydi. 12 bin metrekarelik alan özel sektöre aitti. Garaj taşınalı 27 yıl olmuştu. Her gelen belediye başkanı alan ile ilgili çalışmalar yapacağını söyledi. Şahıs mülkiyetleri hamur halinde. Biz, oraları ayıkladık.  Meydan, iş yerleri, konut şehre modern bir görüntü kazandıracak. Seydişehirli güçlü bir firma aldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun'un ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in katılımı ile temellerini attık. İnşaat devam ediyor. Cezaevini yıktık. 5 bin metrekarelik alanı otopark haline getirdik. Eski Sağlık Meslek Lisesi, şehrin merkezindeydi. Orayı da yıktık. Takas yolu ile mülkiyetini aldık. Yeşil alanlı aile çay bahçesi projesi hazırladık. İhalesi bugünlerde yapılacak. Halk Eğitim, İlçe tarım şehir merkezinde yeşil alanlara dahil ettiğimiz yerler arasında yer alıyor. İlçe tarımın binası bitmek üzere. 5 bin metrekarelik arsasını verdik. Tahsis bile değil, direkt bakanlığa verdim. Şehir merkezinde sıkıntı yok. Geçen dönem ile kıyaslanmayacak çalışmalar yaptık. Son 10 yılda yapılamayanları, biz 3 yılda yaptık. Geçen dönem, 900 metrelik Atatürk Caddesi konuşuluyordu. Konya'dan girin Seydişehir şehir merkezi ve Bozkır dahil olmak üzere; bütün caddeleri prestijli cadde yaptık. Ana cadde asfaltlarının tamamını yeniledik.  Kamu kurum kuruluşlarına binaların yapılması hususunda arsa tahsis ettik. 6 köyde kilitli taş döşemesi yapıyoruz. Büyükşehir'den gelen taştan daha fazlasını ihale ile alıp, farklı noktalara da döşemeler yaptırıyoruz. Gelecek yılın sonunda Seydişehir'in hiçbir noktasında asfaltsız ve kilitli taşsız yol kalmayacak. Program dahilinde gidiyoruz. 2 buçuk milyon civarında taş döşedik. Yıl sonuna kadar hedefimiz 3 milyon. Havalar iyi gidiyor.

17-3-011.jpg

DÜNYA STANDARTLARINDA BİR TESİS

**Seydişehir'e termal tesis ne zaman kurulacak? Kurulacak tesis bölgeye nasıl bir hava katacak?

-Seydişehir'de termal su var. Bizim değildi, özel sektöre aitti. Farklı iki noktada kuyu açtık. Bu kuyularda saniyede 60 ve 30 litre su çıkıyor. Kuyuların bulunduğu noktada mera arazileri vardı. 350 bin metrekarelik alanı dönüştürme amaçlı aldık. Projesini yaptık. Başkalarının otel yatırımı yapmasını beklemeden, Termal Sosyal tesisi temeli atacağız. Dünya standartlarında göz önüne alınacak. Türkiye'de olmayan karbonmonoksit kazı küvetleri de dahil olacak. Hafriyatı bitmek üzere. Gelecek yıl bu vakitlerde tesisimiz bitecek. Otel yatırımcıları ile görüşüyoruz. İmar çalışmaları yapıldı. Suyu atlatıyoruz, yatırımcıları hazır hale getirdik. İstanbul Üniversitesi'nde görev yapan kıymetli Zeki Karagülle, Seydişehir'deki suyun analizini yaptı. Su, Türkiye'deki ender sular arasında yer alıyor. Hem içme hem de kaplıca amaçlı kullanılabiliyor. Dahili ve harici hastalıkların tedavisinde kullanılabilen su, bölge için çok önemli. 

BATAKLIĞI GENÇLİĞE KAZANDIRDIK

**İlçede sosyal ve kültürel çalışmalar yürütülüyor. İhtiyacı karşılayacak yeterli tesis var mı?

Gençlik merkezimiz bitmek üzere. Hanımlar lokali ve şehir konağına yer verdik. İlçe tarıma ve SGK'ya yer verdik. Bunların yatırımdan çıkması için çalışıyoruz. Çevre düzenlemelerini sürdürüyoruz. Seydişehir'in çehresini değiştirdik. Seçim beyannamesinde dokunmadığımız konu kalmadı.  Tüm bunların yanı sıra sosyal ve kültürel çalışmaları da aksatmıyoruz. Sportif çalışmalarımız iyi. Spor Toto'dan 4 sahalık bir destek aldık. Bugün kasabalara onuncu sahayı yapıyoruz. Sahaların bir kısmını geçen yıl bir kısmını da bu yıl teslim ettik. Kasabalarımıza sentetik çim saha kazandırdık. Lisanslı sporcu sayımız 67'ydi. Şuan 11 dalda bin 545 lisanslı sporcumuz var. Atıcılık, binicilik, yüzücülük dahil. Lisanslı olmayan bir o kadar öğrencimiz de bulunuyor. 2 spor kulübümüz var. Birinci ligde voleybol takımımız mücadele ediyor. Amatör sporlarda belediyeler, ciddi eğilim içinde olmalı. Gençleri; internet kafelerden, kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için tüm bunların eksiksiz bir şekilde yapılması gerekiyor. 400 civarında futbolcumuz var. Büyük bir proje hazırlıyoruz. İlçemizin merkezinde Bankalar Caddesi yer alır. 4 katlı bir binanın bir katını kiraladık, geriye kalanını ise satın aldık. Bu binalar, bataklıktı. Kumar oynanan kahvehanelerdi. Boşalttık. Binanın bakım ve onarımlarını yapıyoruz. Etüd merkezi şeklinde yapacağız. Gençler gelecek, ihtiyacını giderecek. Küçük sportif faaliyetlerini yapacaklar. Derslerine yardımcı olabilmek adına öğretmenler de tutacağız. Yaz kampları yaptık. Bir grup öğrenciyi yakın zamanda Nevşehir'e göndereceğiz. 11. sınıf öğrencilerini Çanakkale'ye götürüyoruz. İlçe ölçeğinde yarışmalar, kitap fuarları yapıyoruz. 6 gün süren bir Kalkınma Şöleni yaptık, beklediğimizin üzerinde katılımcı oldu. 25-30 bin insan her akşam Seydişehir'e geldi. Yağlı güreşler yaptık. 34 baş pehlivanı şölene davet ettik. 220 güreşçi katıldı. İlk kez bu etkinlikleri yaptık. Yağlı güreşi, Konya'da oturtmak istiyoruz. Yağlı güreş denilince akla “Seydişehir Kuğulu Güreşleri” gelmeli. Şöleni geleneksel hale getirmek amacımız. 1982 yılında biten, harabe şeklinde olan kapalı spor salonu vardı. Mülkiyeti bize ait olmamasına rağmen bir milyon 50 bin para harcayarak, yeni görünüm kazandırdık. İlçe bazında küçük bir para değil. Yeni bölmeler ekledik. İskelet dışında her şeyi değiştirdik. Ayrı ayrı alanları var. Kardeş hane herkes sportif faaliyetini yapıyor. Eğitimciyim, bu anlamda gençlere yönelik sayısız etkinlik yaptık. Yapılan anketlere bakılınca en büyük destekçim, gençler. Bu, genel merkezimizin bile dikkatini çekti.

17-4-010.jpg

KENDİ ENERJİMİZİ KENDİMİZ ÜRETECEĞİZ

**Vahşi depolama projesi hayata geçirilecek mi?

Bu konudan önce yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projelerinden bir kısmını daha belirtmek isterim. Cami temizlikleri yapıp, yaşlı insanların bakım hizmetlerini gerçekleştiriyoruz. Bir minibüs bir de otomobil ayırdık. Yaşlı ve hasta kardeşlerimizi hastanelere götürüyoruz. 112'nin dışında sağlık hizmeti veriyoruz. Hayvan barınağı vardı. Yasa gereği Büyükşehir belediyesinin yapması gerekiyor. Yer tahsisini biz yaptık, onlar da ihaleye çıktı. Sorunuza istinaden, Seydişehir-Beyşehir arasında “Vahşi depolama” projemiz vardı. Yer tahsisi yaptık. Tesis kuracağız ve enerji üreteceğiz.

 

HERKESE KUCAK AÇIYORUZ

**Belediyeyi MHP'den aldınız. Bu durum, size nasıl bir sorumluluk yükledi?

Zorlu bir ortamda başkan oldum. Belediyeyi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)'den devraldık.

Millet, bize bir emanet verdi. Seydişehir, kırılgan nokta. Hizmet ve ilişkiler konusunda çok hassas davranmamız gerekir. Farklı kesimden insanlar bizleri destekliyor. Herkese kucak açıyoruz. Güzel anılmak istiyoruz. “Bu eser de Mehmet Tutal döneminde yapıldı” denilsin. Hangi işe yapıştıysak; Allah, yolumuzu açtı. Hukuksal olarak imkansız görülen işler bile, lehimize işledi. 

 

**Mehmet Tutal kimdir?

-1965 yılında Konya’nın Şeydişehir ilçesinin Bostandere Kasabası’nda çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Küçük yaşta babasını kaybetmesi sebebiyle zor şartlarda İlk ve orta öğrenimini kasabada tamamladı.1982 yılında Seydişehir Ticaret Lisesi’ni bitiren Mehmet Tutal,  Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1988 yılında mezun olduktan sonra, 1995 yılına kadar Ankara Çankaya’da öğretmenlik yaptı. 1995-1996 eğitim öğretim yılında memleketi Seydişehir’e döndü. Seydişehir Mahmut Esat Ortaokulunda 2 yıl öğretmen, Seydişehir Lisesi’nde öğretmen, müdür yardımcısı ve okul müdürü olarak görev yaptıktan sonra, 2007 yılında Seydişehir Anadolu Öğretmen Lisesi’ni kurdu. Memuriyetinin yanında, Ankara’da Milli Gençlik Vakfı Genel Merkezi’nde, Öğretmenler Vakfı’nda ve Eğitim-Bir Sendikası’nda sosyal faaliyetlerde bulunan Tutal, ilçemize döndükten sonra, uzun yıllar Seydişehir Milli Gençlik Vakfı başkanlığı ve Eğitim-Bir-Sen başkanlığı görevlerini yürüttü. Mart 2014′te yapılan seçimlerde Seydişehir Belediye Başkanı seçilen Mehmet Tutal, evli ve dört çocuk babasıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.