Hattat Hasan Çelebi Keçiören’de

Hattat Hasan Çelebi Keçiören’de

Geleneksel sanatlara verdiği destekle dikkat çeken Keçiören Belediyesi, sanat buluşmalarında son olarak hat sanatının büyük ustası “Reis-ül Hattat” Hasan Çelebi’yi ağırladı.Estergon Kalesi Türk Kültür...

Geleneksel sanatlara verdiği destekle dikkat çeken Keçiören Belediyesi, sanat buluşmalarında son olarak hat sanatının büyük ustası “Reis-ül Hattat” Hasan Çelebi’yi ağırladı.

Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi Kümbet Katı’nda düzenlenen etkinliğe Keçiörenli sanatseverler büyük ilgi gösterdi. Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmelere bakıldığında hat sanatının geride kalmayacağını ve sonraki nesillere muhakkak ulaştırılacağını görerek içinin rahatladığını söyleyen büyük usta Hasan Çelebi, sohbetinde 52 senedir gönül verdiği hat sanatı ile ilgili tecrübe ve anılarına yer verdi. Hat sanatı ile tanıştıktan sonra terziliği bir kenara bıraktığını anlatan Hasan Çelebi, “Hat ile baş başa kaldım. Hatta o hale geldim ki hanım bile bana sitem etmeye başladı. Bu sanat kadın gibidir, kuma kabul etmez. Bu sanatı elde etmek zor ama günümüzde görüyoruz ki bu sanatı sevenler günden güne artıyor” dedi.

”HAT SANATINDA NANO TEKNOLOJİ VAR”

Hat sanatı ile ilgilenenlere tavsiyelerde de bulunan Çelebi, “Eğer bu işe girdiniz ise hat sanatını iyi öğrenin, yarım öğrenecekseniz bir işe yaramaz, icra edilmez. Hat sanatını öğrenmek için günde 30 saat çalışmak lazım geliyor. Yani o kadar çok konsantre olacaksınız. Çok vakit alan bir sanat, çünkü bunun ölçüleri o kadar ince ki, bugünkü tabiriyle nano teknolojiyi bin 400 yıldır bu sanatta kullanmışlar. Çünkü bir harfin üzerindeki pirenin bacağı kadar olan noksanlık noksanlıktır, fazlalık fazlalıktır” diye konuştu.

Hasan Çelebi, kültürün tek başına değil, bir bütün olarak ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Biz bu kültürün yaşamasını istiyoruz ve yaşatacağız. Bunu yaşatmanın yolu en azından Osmanlıcayı bileceksiniz, yazılanları okuyacaksınız. Arşivde gördüğünün manasını anlayabilmek, okuyup yazabilmek lazım” mesajını verdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.