'Hatırı Sayılır, Kişilerin Devreye Girerek Aldığı Ruhsatlar Canımızı Yakıyor'

'Hatırı Sayılır, Kişilerin Devreye Girerek Aldığı Ruhsatlar Canımızı Yakıyor'

Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de maden ruhsatı verilmeden önce Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) tarafından yer altı jeolojik etüt çalışmasının zorunlu olduğunu hatırlattı. Şevkin, ancak özelleştirmeler sonrası...

Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de maden ruhsatı verilmeden önce Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) tarafından yer altı jeolojik etüt çalışmasının zorunlu olduğunu hatırlattı. Şevkin, ancak özelleştirmeler sonrası büyük bir boşluk yaşandığını belirtti. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret eden Şevkin, Karaman’ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden faciasını değerlendirdi. Türkiye’nin birçok kentinde jeolojik etüt çalışmaları yaptığına işaret eden Şevkin, Orta Amerika’da incelediği bir maden ocağında işçilerin yemek yiyeceği özel odalardan, ibadet ve ihtiyaçlarını giderecekleri yerlere kadar birçok önlemin alındığını söyledi. MTA’nın madenlerdeki rezerv alanı ve muhtemel tehlikeler için sondaj çalışması yapmak zorunda olduğunu dile getiren Şevkin, “MTA, çalışmalarını halkın yararına sunmalıdır. Ancak ülkemizde özelleştirmeler sonrası işçilerin yaşam hakkı işverenin inisiyatifine bırakıldı. Birçok madene ruhsat verildi. Jeolojik olarak tarama yapılmadı. Tüm bu hatalar bir anlayışın ürünü. Devlet denetimleri yapmadı.” dedi.

MADEN RUHSATLARI BAŞBAKAN’IN ONAYINA BIRAKILDI

Ülkemizde ayda ortalama 160 işçinin hayatını kaybettiğini ifade eden Müzeyyen Şevkin, dünyada en fazla işçi kayıplarının Türkiye’de yaşandığını vurguladı. Maden ruhsatlarının Başbakanın onayına bırakıldığını; MTA başta olmak üzere birçok ilgili kurumun ruhsat işlemlerinin dışında bırakıldığını savunan Şevkin şunları söyledi: “Böyle bir anlayışı kabul etmemiz mümkün değil. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in ‘Madeni kapatıyoruz, 50 kişi devreye giriyor. Madeni açmak zorunda kalıyoruz’ açıklaması da sözün bittiği yerdir. Bakanın derhal istifası gerekiyor. Madenler açılmadan önce yapılan etüt çalışmaları dışında işletme aşamasına geçildikten sonra da yapılması gereken denetimler var. Türkiye’de maalesef işverenin belirlediği iş güvenliği uzmanları denetim gerçekleştiriyor. Dolayısıyla o madendeki herhangi bir aksaklık dışa yansımıyor. Sonuç olarak insanlarımız hayatını kaybediyor.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.