Haşim Kılıç'tan Paralel Yargı İddialarına Sert Yanıt: Vicdan Yolsuzluğu

Haşim Kılıç'tan Paralel Yargı İddialarına Sert Yanıt: Vicdan Yolsuzluğu

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yargı içinde paralel yapılanma olduğu iddialarına sert yanıt verdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yargı içinde paralel yapılanma olduğu iddialarına sert yanıt verdi. Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı kuruluş yıldönümü töreninde konuşan Kılıç, iddiaları "vicdan yolsuzluğu" olarak niteledi.

Haşim Kılıç, konuşmasının "paralel yargı" iddialarına değindiği kısmında "Bu kez farklı renkte yeni bir vesayet sisteminin oluşmasına tanık olduk. Kimse bu yeni oluşumun günahından kendisini soyutlamaya kalkışmasın. Tarih olanları kaydediyor. Bunları konuşmak gerçekleri iftira etmek ve cesaretle çözüm yolları bulmak zorundayız. Yargı milletin iradesine tuzak kurulacak yer değildir ve olmamalıdır. Son dönemde yargı bu konuyla ilgili olarak paralel devlet ya da çete diye nitelendirilen çok vahim çok ciddi ve çok ağır bir suçlama ile karşı karşıyadır. Bu suçlama üzerinde yapışıp kaldığı sürece yargının ayakta kalması mümkün değildir. Bugün itibariyle bırakınız ceza davalarını en basit alacak davaları bile tartışamaya açılmış ve yargıya olan güven ağır yara almıştır." dedi.

Başta yargı ve yürütme organları olmak üzere herkesin bu iddialarla ilgili bilgi, belge ve delilleri zaman geçirmeden ortaya koymak zorunda olduğunu vurgulayan Kılıç, şöyle devam etti: ''Gerek yargıda gerekse yürütme organı içinde var olduğu iddia edilen bu kişilerin başka illere tayin edilerek ya da yerleri değiştirilerek sorunlar çözmenin anlamsızlığı açıktır. Söz konusu iddiaların yargı kurumlarında psikolojik travma yarattığı, delil bilgi ve belgeye dayanmayan ihbar mektuplarının hüküm icra ettiği, hakim ve savcılar arasında önemli ayrışmalara ve bölünmelere sebep olduğu hepimizn saklayamayacağı bir gerçektir. Böyle bir bölünmenin, ayrışmanın hukuk güvenliği ve adaletin sonunu getireceği yargıda yaşadığımız olaylar bizlere açıkça göstermektedir. Yargının bu ağrı ile yaşaması mümkün değildir. İddia edilen kayıt dışı yapılanma yargı mensupları arasında korku endişe ve gelecekle ilgili belirisizklerin doğmasına aralarında olması gereken mesleki ilişkilerin çok olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Görevi maddi gerçekleri ortaya çıkarmak olan yargının karşı karşıya kaldığı bu iddianın adı vicdan yolsuzluğudur. Bunun için yapılması gereken açıktır. Hukuk devletine yakışan yöntemler uygulanmak suretiyle gerçekliğinin ispat edilmesi halinde faillerine bir saniye bile beklenmeden gerekli yaptırım uygulanmalıdır. Hakim ve savcılarımızın ayakta kalması için buna mecburuz. Demokratik hukuk devletlerinde tehdit ederek, korkutarak sorunların çözüldüğüne ilişkin örnekleri göremezsiniz."
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.