Haşim Kılıç: Yargıtay Başkanı Söylenmesi Gerekenleri Medenice Söyledi

Haşim Kılıç: Yargıtay Başkanı Söylenmesi Gerekenleri Medenice Söyledi

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın, Adli Yıl açılış konuşmasını çok beğendiğini ifade etti. Kılıç, “Daha önceki konuşmalarını çok soyut düzeyde algıladım. Ama bugün Sayın Başkan,...

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın, Adli Yıl açılış konuşmasını çok beğendiğini ifade etti. Kılıç, “Daha önceki konuşmalarını çok soyut düzeyde algıladım. Ama bugün Sayın Başkan, çok güzel bir konuşma yaptı bence. Söylenmesi gerekenleri, rahatsızlık duyulan konuları gayet net bir şekilde hiç kimsenin kişilik haklarına ve hakarete varan bir şeyde bulunmadan gayet medeni ölçüler içerisinde düşüncelerini ifade etti.” dedi.

2014-2015 Adli Yıl açılışı vesilesiyle TBMM’de verilen resepsiyona katılan Anayasa Mahkemesi AYM Başkanı Haşim Kılıç, gündeme dair gazetecilerin sorularını cevapladı. Kılıç, Yargıtay Başkanı’nın bugünkü konuşmasının geçen senelerdeki konuşmalarına göre çok daha fazla beğendiğini ifade etti. AYM Başkanı Kılıç, “Daha önceki konuşmalarını çok soyut düzeyde algıladım. Dolayısıyla çok fazla ilgimi çekmemişti. Ama bugün Sayın Başkan çok güzel bir konuşma yaptı bence. Söylenmesi gerekenleri, rahatsızlık duyulan konuları gayet net bir şekilde hiç kimsenin kişilik haklarına ve hakarete varan bir şeyde bulunmadan gayet medeni ölçüler içerisinde düşüncelerini ifade etti.” ifadelerini kullandı.

Ekim ayında yapılacak HYSK seçimlerin sorulması üzerine ise 2010 Anayasa değişikliğinden önce de bu tür sorunları yaşadıklarını kaydeden Haşim Kılıç, 2010’daki değişiklikle daha objektif, daha liyakate dayalı tercihlerin yapılacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Kılıç, “Ancak, maalesef orada da başarılı olamadık. Ümit ve temenni ediyorum, bu önümüzdeki Ekim ayında yapılacak olan HSYK seçimlerinin daha çoğulcu ve her şeyi kapsayıcı bir yapının oluşmasını temin etmek. Eğer bu olursa ben bundan çok mutlu olacağım.” ifadelerine yer verdi.

Hükümetin daha önceki düzenlemesinde tek oy sisteminin öngörüldüğünü belirten Haşim Kılıç, 2010’da AYM’nin bunu iptal ettiğini fakat AYM’nin de bunun yanlışlığını kabul ettiğinin altını çizdi. Kılıç, “Fakat, daha sonraki HSYK yasasında biz tek oy sisteminin, özellikle Yargıtay ve Danıştay’da yapılacak seçimlerdeki tek oy sistemine bir şey demedik. Ama diğer 13 bin 500 hakimin seçeceği HSYK üyelerimiz için çarşaf liste öngörülmüştü. Aynı kurul bir tarafta çarşaf liste bir tarafta tek oy sistemi. Bunun yanlışlığına işaret ettik. Bunun eşitlik ilkesi ve Anayasaya aykırı olduğuna işaret ettik. Bence bu bir imkandı, bir fırsattı. Keşke, tek oy sistemini bütün seçimlerde öngörselerdi. Ancak öngörülmedi. Yine çarşaf listeye dönüldü. Hem Yargıtay’da hem Danıştay’da.” şeklinde konuştu.

Bunun Meclis’in takdiri olduğunu vurgulayan AYM Başkanı Kılıç, “İster çarşaf listeyi kabul eder, ister tek oy sistemini kabul eder. Bu kabuller tamamen Meclis’in takdirinde olan bir konudur. Biz bunu saygıyla karşılıyoruz. Herkes gibi biz de Ekim ayında yapılacak seçimlerin sonuçlarını bekliyoruz.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.