Harama Ramazan etiketi

Harama Ramazan etiketi

Bankalar Kur’an ayı Ramazan ayını kullanarak faizli kredi pazarlıyor. Her yıl gelenekselleştirilen Ramazan ve Bayram kredileriyle vatandaşın geçim sıkıntısından faydalanarak faiz meşrulaştırılmaya çalışılıyor

Bankalar pusuda

Birçok bankanın, Ramazan ayı ve Ramazan bayramına ‘özel’ hazırlamış olduğu ‘düşük faizli’ krediler, her Ramazan’da olduğu gibi yıl da vatandaşa kurtuluş olarak sunuluyor. Sözde her ihtiyaca göre krediler, vatandaşlara cazip gösterilerek haram kolaylaştırılıyor. TV, gazete ve billboard gibi reklam alanlarında tanıtımları dönen sözde kredi reklamları medya eliyle vatandaşın gözüne sokuluyor. Türkiye’nin en çok kâr elde eden sektörü olan bankacılık sektörü, ‘gelenekselleştirdiği’ Ramazan ve bayram kredileri için rekabete girişti. Faiz oranı, dosya masrafı ve taksitlendirme seçeneklerinde harama ulaşmak adına çeşitli avantajlar sunan faizci kurumlar, Ramazan sofralarına haram bulaştırıyor. ‘Geleneksel Ramazan Kredileri’, ‘Geleneksel Bayram Kredileri’ gibi isimlerle kutsal değerleri haram olarak belirlenmiş faiz ile bir araya getiren bankalara ise mütedeyyin kesim tepki gösteriyor.

4.20160625102030.jpg

ALLAH’IN HÜKÜMLERİ ALAYA ALINIYOR

Ramazan ayı ve bayrama özel faiz reklamlarını değerlendiren İlahiyatçı Hasan Basri Balcı, faizin İslam’ın kesin olarak haram belirlediği bir alışveriş olduğunu belirterek, “Kur’an yetinde faiz alıp verenlerin Allah ve Resulüne savaş açmış olduğu belirtiliyor. Bu bile Müslümanların faizden uzak durmasını gösteren çok büyük bir şeydir. Allah’ın (C.C.) bu kadar yapılmasını istemediği bir şehir mübarek Ramazan ayı ile ilişkilendirmek Allah’ın hükümlerini alaya almaktır. Bu rabbimizin hükmüne başkaldırıdır. Allah’ın hükümlerini alaya almak, reddetmek imana zarar verir, dinden çıkarır” dedi. Eskiden faize bulaşmamak için bir bankanın önünden geçmek zaruri ise hızla geçildiğini ifade eden Balcı, “Şimdi ise faizin oranı yüksek ise uzak duruluyor, düşükse alınıyor. Ey Müslümanlar, kendimize gelelim!” şeklinde konuştu.

BAYRAMDA TATİLE ÇIKMAYIN

Ramazan Bayramı ile ilgili de tavsiyelerde bulunan Balcı, şu ifadelere yer verdi: “Bayramda tatil değil sılayı rahim vardır. Kardeşlerimize tavsiyem bu mübarek ayın bayramında faize bulaşıp da tatile gitmeyin. Bayram Allah rızası için olursa bayram olur. Selahaddin Eyyubi’nin yüzü gülmezmiş. Yanındakiler ne kadar uğraştılarsa yüzünü güldürememişler. Bir hoca efendiden rica ederek, ‘Gülümseme sadakadır’ şeklinde bir hutbe okumasını istemişler. Hoca hutbesini okuduktan sonra Selahaddin Eyyubi, hocanın yanına giderek ‘hutbeyi benim için okudun değil mi?’ demiş. ‘Evet’ cevabını alınca, ‘Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i aksa işgal altında iken ben Müslümanların idarecisi olarak nasıl gülebilirim’ demiş. Biz de bu hassasiyetle hareket etmeliyiz. Dünyada Müslüman coğrafyalarda kan ve zulüm devam ediyor. Durum bu halde iken tatil beldelerinde yüzlerimiz nasıl güler?”

5.20160625102042.jpg

DİNİ BAYRAM FAİZLİ KREDİ İLE KUTLANMAZ

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, bayramların dini bir gün olduğunu belirterek, insanların böylesine dini bir günde bankalardan faizle kredi çekmesinin doğru olmadığını söyledi.  Bayramların birlik, beraberlik ve yardımlaşma günleri olduğunu ifade eden  Dinç, “Bankalardan kredi çekerek, bayram kutlanılmaz. Dini bir bayrama faizli kredi karıştırılmamalıdır. Tüketiciler Birliği olarak bayram kredilerine kesinlikle karşıyız. Dünyada tasarruf dönemi yaşanırken, tatil için kredi çekilmesinin anlamı yok. Bayramlarda fakir fukara gözetilir, ihtiyacı olan zekat ve fitre verilir. İnsanlar birbirlerini ziyaret etmeli ve bir araya gelmelidir” dedi. Bazı bankaların vatandaşların hassasiyetini düşünerek faizsiz kredi verdiğini fakat diğer taraftan dosya masrafı veya bankamatik masrafı adı altında kesinti yaptığını kaydeden Dinç, “En düşük faizli olarak görünen kredide masraflar için alınan para ve geri ödenecek toplam miktara iyi bakmak gerekiyor. Düşük görünüyor ancak gerçekte en pahalı kredi olabiliyor. Tüketicileri, 5 günlük tatil için krediyle 5 yılını ipotek altına almamaları konusunda uyarıyoruz. 5 günlük tatil için 60 ay boyunca kredi ödemeye değer mi? Önümüzde Kurban Bayramı var. Diğer bir bayrama borçlu girmek istemiyorsanız, banka kredileriden uzak durun ve tasarruf yapın'' diye konuştu.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum