Emre Özgül

Emre Özgül

Hangi ilçeyi hangi parti alır?

Hangi ilçeyi hangi parti alır?

Konya Büyükşehir Belediyesi, Karatay ve Meram Belediyesi için muhalefet çok ama çok iddialı bir isim çıkarmazsa AK Parti tarafından yine kazanılır. Fakat oylar, çeşitli sebeplerden ötürü eskisi gibi yüksek olmayacağa benziyor.

Selçuklu da da AK Parti alır gibi duruyor fakat sürprizler de yaşanabilir. (Fakat bu düşük ihtimal)

**

Fakat özellikle bazı ilçelerdeki seçimlerin AK Parti açısından kolay olmayacağını gözlemliyorum.

Bu yerler neresi?

Önce söyleyeyim;

Saadet Partisi iddialı aday çıkarırsa; son yerel seçimde 982 oyla kaybettiği Güneysınır'ı, 118 oyla kaybettiği Çeltik'i alabilir. Ayrıca Saadet'ten seçim kazanılan daha sonra AK Parti'ye geçinilen Halkapınar'da da Saadet seçime mührünü vurabilir.

Saadet; son seçimde AK Parti'nin aldığı Altınekin, Sarayönü ve Ahırlı'yı ise zorlar. Demedi demeyin.

Saadet, kriter olarak adayın sadece Milli Görüşçü olmasına bakmamalı aynı zamanda adayının her ideolojiden insanı kucaklayabilme özelliğine sahip olmalıdır. Adayın söylemleri yumuşak ve etkili de olmalı.

**

TAŞKENT, YALIHÜYÜK VE HÜYÜK MHP'YE GEÇEBİLİR

2014 yerel seçimlerinde Taşkent'te AK Parti MHP çekişmesi olmuştu. AK Parti bin 979 oy almış, MHP bin 357 oy toplamıştı. MHP'nin ilçede belirleyeceği aday çok hassas ve sadece ülkücü camiayı değil, her kesimin sevgisini kazanmış biri olmalı.

Yalıhüyük de sınırda. AK Parti son yerel seçimde 110 oy farkla seçimi almıştı. Hüyük'te de bin 273 oy farkı vardı.

Önemli olan belirlenecek adayların dediğim gibi, her kesimi kucaklayabilecek özelliğe sahip olmasıdır.

**

AK PARTİ VE MHP TUZLUKÇU'DA İTTİFAK YAPARSA?

Konya'da CHP'nin elinde olan tek belediye Tuzlukçu. Çok değil, CHP 400 oyla falan seçimi kazanmıştı. MHP veya AK Parti'nin bu ilçede tek başına şansı yok. Tek adayla çıkarlarsa belediyeyi alırlar.

**

YUNAK'TA DP İYİ PARTİYİ DESTEKLEYEBİLİR

AK Partili Belediye Yunak'ta İYİ Parti'den gösterilecek aday, seçimin kaderini belirleyecek gibi. Taşra'da DP'nin en fazla oy aldığı ilçe Yunak. MHP'den daha fazla oyu var ilçede. İYİ Parti ile DP aynı isimle çıkarsa ve AK Parti ve MHP'den de kaymalar olursa Yunak'ı İYİ Parti alabilir.

**

HERKES SEYDİŞEHİR'İ MERAK EDİYOR

AK Parti, son seçimde ilçeyi 4 bin oy farkla falan aldı. MHP'nin bir çıkışı var. AK Parti'den MHP'ye oy kayması olacak ilçede. Fakat MHP'nin oyunu İYİ Parti bölecek. Bu anlamda Seydişehir'de bir dönem daha AK Parti kazanacağa benziyor.

**

KARAPINAR'DA İSİM DEĞİŞİR PARTİ DEĞİŞMEZ

Benim gözlemim o yönde. İlçe belediye başkanı farklı biri olacak gibi fakat Karapınar'da AK Parti yine belediye seçimlerini kazanır. Ayrıca bu başlık altından ifade edeyim, Kadınhanı'nda ve Hadim'de de AK Parti belediyeyi yine kazanacak gibi duruyor. Derebucak'ta da AK Parti 91 oy farkla seçimi almıştı. MHP'nin oyunu İYİ Parti bölerse Derebucak yine AK Parti'de kalır. Çumra'da seçimi ve Bozkır'da da AK Parti rahat alır.

**

 

ILGIN'DA OYLAR BİRBİRİNE YAKINDI

Ilgın'da AK Parti ve MHP arasında 2 bin oy vardı. İlçede İYİ Parti'nin MHP'nin oyunu böleceğini düşünüyorum. Kazanan yine ilçede AK Parti olur.

**

MHP EMİRGAZİ VE DOĞANHİSAR'I KAYBEDEBİLİR

Bu ilçede MHP 2 bin 695 oy alırken, AK Partili Süleyman Kaygısız ise 2 bin 421 oy almıştı. İYİ Parti, MHP'nin oylarını bölebilir. Öyle olursa Emirgazi AK Parti'ye geçer ki, geçecek gibi de duruyor. Ayrıca aynı durum MHP'nin 96 oy farkı ile kazandığı için Doğanhisar için de geçerli.

**

DERBENT'TE SÜRPRİZ YAŞANABİLİR

Son seçimde CHP ile AK Parti arasında 422 oy vardı. CHP'nin belirleyeceği aday, seçimin seyrini değiştirir. İlçede bir sürpriz yaşanabilir CHP adına.

**

BEYŞEHİR'DE MHP SÜRPRİZİ OLABİLİR

Beyşehir'de eğer MHP'nin oyu çok bölünmezse belediyeyi AK Parti'nin elinden alabilir. Son seçimde AK Parti ve MHP arasında 1399 oy farkı vardı. AK Partili seçmen kitlesinden MHP'ye kaymalar olacak. Fakat MHP'den AK Parti'ye zor görünüyor. İlçe sürprizlere açık. MHP için tek dezavantaj, İYİ Parti'nin oylarını bölmesi olur. Bu durumda da AK Parti seçimi götürür.

STRATEJİK İKİ YER: KULU VE CİHANBEYLİ

Kulu ve Cihanbeyli, çok stratejik bir yer. Süprizlere açık. Bu tarz bölgelerde belirlenecek isimler çok önemli. AK Parti bir dönem daha Mehmet Kale ile devam etmeli. Kendisi bölgede her insanı kucaklıyor. İlçeyi çekip, çeviriyor. Kulu da ise AK Parti'nin ayakları yere sağlam basan bir aday çıkarması lazım. Çıkarırsa ve bölge halkını kucaklayacak nitelikte olursa, Kulu da AK Parti'de kalır.

**

EREĞLİ SÜRPRİZLERE AÇIK

Son olarak herkesin merak ettiği ilçe Ereğli. AK Parti ile MHP arasında 2 bin 446 oy farkı vardı. Bölgede en iyi çıkış yapacak partiyi İYİ Parti olarak görüyorum. Ereğli, bence AK Parti'nin üzerinde en fazla durması gereken 3 ilden sadece biri. Belediye sallantıda olabilir. İlçe sürprizlere açık.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Emre Özgül Arşivi
SON YAZILAR