Halk ozanı aşıklar Konyalılarla buluştu

Halk ozanı aşıklar Konyalılarla buluştu

Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi işbirliği ile organize edilen 51. Aşıklar Bayramı 30’u aşkın halk ozanının katılımı ile gerçekleştirildi

Zafer Meydanı, Kültür Park, Mevlana Meydanı’nda gerçekleştirilen ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği meydan atışması ile başlayan Aşıklar Bayramı kapsamında Mevlana Kültür Merkezi’nde aşıkların katıldığı bir program düzenlendi. Programa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Sami Şahin, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları Ahmet Köseoğlu ve Mücahit Sami Küçüktığlı, Kültür ve Turizm Derneği Konya Şube Başkanı Seyit Küçükbezirci, akademisyenler, kültür-sanat insanları, halk aşıkları ve öğrenciler katıldı. Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen halk aşıkları atışma, koçaklama, doğmaca şiir, doğmaca türkü, sözlü ve sazlı güzelleme ve taşlama dallarından örnekler sundu.

FEYZİ HALICI ANISINA DÜZENLENDİ

Programda konuşan Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten,  51. Uluslararası Aşıklar Bayramının geçtiğimiz günlerde vefat eden Konya’nın kültür meşalesi merhum Feyzi Halıcı anısına düzenlendiğini söyledi. Etkinliklerin Meydanlarda aşık atışmalarıyla devam edeceğini belirten Erten, “Konya’mızın en uzun soluklu etkinliklerinden olan Aşıklar Bayramının ilki bundan 51 yıl önce Feyzi Halıcı tarafından gerçekleştirildi. O gün yakılan meşale bugüne kadar yanmaya devam etti” diye konuştu. Aşıklar bayramının Konya’da gerçekleştirilmesinin son derecede anlamlı olduğunu belirten Etken, “Konya,  Buhara’nın Horasan’ın Medine’nin ve Kahire’nin ve İstanbul kültürünün sentezlendiği böylesi çok farklı kültürlerin bir arada yaşamasına imkan tanıyan medeniyetin tecrübe edildiği ve bu bağlamda güçlendiği bir merkezdir. Başka bir ifade ile batı ile doğuyu karşılaştıran ve burada insanlığa huzur sunan medeniyetlere kaynaklık etmiştir” şeklinde konuştu.

GENÇLERE ARKA ÇIKMALIYIZ

Fevzi Halıcı’nın Konya’da kültürün ve sanatın orta direği olduğunu belirten Kültür ve Turizm Derneği Şube Başkanı Seyit Küçükbezirci, yeni orta direkler çıkması konusunda gençlerden ümitli olduğunu söyledi. Fevzi Halıcı gibi  yeni orta direklerin çıkmasının çok kolay çıkmayacağının altını çizen Küçükbezirci , onlara devlet ve millet olarak arka çıkılmazsa kültür ve sanatın orta direksiz kalacağını ifade etti. Programa Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mahmut Sami Şahin de, yaptığı konuşmada,  programa katılan aşıklara teşekkür ederek, 1966’dan bu yana bu geleneğe hizmet eden vefat etmiş halk aşıklarına ve geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Fevzi Halıcı’ya  Allah’tan rahmet diledi.

BağlantıHAMDİ BUĞUR

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.