Halil Şıvgın: Yaşlılara Saygı Azalıyor

Halil Şıvgın: Yaşlılara Saygı Azalıyor

Eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın, toplumda yaşlılara saygı ve hürmetin giderek azaldığını söyledi. Şıvgın, “Yaşlıya hürmet etmeyene, yaşlanınca da kimse hürmet etmez.” dedi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi...

Eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın, toplumda yaşlılara saygı ve hürmetin giderek azaldığını söyledi. Şıvgın, “Yaşlıya hürmet etmeyene, yaşlanınca da kimse hürmet etmez.” dedi.

İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü tarafından düzenlenen 'Yaşlılar ve Sosyal Hizmet' konulu panele; eski Sağlık Bakanlarından Halil Şıvgın, Sağlık Bakanlığı Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Dr. Kemal Aydın, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Yard. Doç. Dr. Abdulhakim Baki ile yaşlıları temsilen iki huzurevi sakini katıldı.

Panelde konuşan Halil Şıvgın, dinimizden ve geleneklerimizden gelen yaşlılara saygı ve hürmetin çok önemli olduğunu vurguladı. Şıvgın, “Yaşlılara saygı ve hürmetin toplumumuzda giderek azaldığını görüyoruz. Gençler, toplu yerlerde yaşlılara karşı hürmette kusur etmeye başladı. Aslında kendilerine kusur ediyorlar. Çünkü bir müddet sonra kendileri yaşlı olacak. Yaşlıya hürmet etmeyene, yaşlanınca da kimse hürmet etmez.” dedi.

Kişinin yaptığı muameleye göre karşılık bulacağına dikkat çeken Şıvgın, "Yani siz hangi hizmeti sunuyorsanız, o hizmetle karşılaşırsınız. İyilik yapıyorsanız iyilik göreceksiniz. Kötülük yapıyorsanız kötülük bulacaksınız." ifadelerini kullandı.

Devlet ve milletin birlikte zenginleşmesi gerektiğini dile getiren eski Bakan Şıvgın, "Millet zenginleşmeden devlet zenginleşemez. Rahmetli Özel bunun yolunun önünü açtı." diyerek o dönemde kurulan Fakir Fukara Fonu'nun (FakFukFon) milletin önemli dertlerini çözdüğünü söyledi.

‘İSTANBUL’DAKİ HUZUREVLERİNDE 6 BİN 500 YAŞLI BARINIYOR’

Panelde, Türkiye genelinde yaşlı nüfusun yaklaşık 15 milyon olduğu belirtildi. Nüfus artış hızının böyle devam etmesi halinde 2050 yılında yaşlı nüfusun genel nüfusa oranının yüzde 26-28 bandında seyredeceği kaydedildi. Yaşlı nüfusun artışındaki ana etkenin ise; doğumların azalması ve yaşam süresinin uzaması olarak gösterildi.

İstanbul genelinde ise yaşı 50’nin üzerinde olan 1 milyon 200 bin kişinin yaşadığı ifade edildi. Kentte bulunan 92 huzurevinde de 6 bin 500 yaşlının ikamet ettiği kaydedildi.

Öte yandan, Avrupa’da yaşayan 5 milyon civarındaki Türk nüfusun yaklaşık 1 milyonun yaşlı olduğu belirtildi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.