İbrahim Karabacak

İbrahim Karabacak

Halı sahaların futbolumuza faydaları ve zararları !

Halı sahaların futbolumuza faydaları ve zararları !

Halı sahalarda futbol oynamak eskisi kadar yaygın olmasada hala devam etmekte ve belli bir kesim için cazibesini korumaktadır. Fakat gerçek anlamda futbola katkısı var mı? Bunu sorgulamak gerekir kanısındayım. Öncelikle objektif olarak bakmak gerekirse faydasından çok zararları olduğu düşüncesindeyim. İsterseniz önce faydalarından başlayalım. Yıllardır çeşitli sebeblerden dolayı gençliklerinde spor/futbol oynayamanlar için biçilmiş kaftan. Olumsuz hava şartlarından etkilenmemek, önceden ayırtarak yada abone olarak yer sorunun, zaman/saat sorunun olmaması, resmi kulüp/dernek kurmamak, dar alanda az kişilerle oynamak vakti zamanı olamayan günümüz insanlar için büyük kolaylık. Son olarakta çekişmeli maçların yada turnuvaların heyecanı ile zamanında yaşayamadıkları çoşku, kazanma hırsı, kupa vs.almak ve çeşitli hediyelerin kazanılması sosyalleşme adına faydalarının olduğunu kabul etmek gerekir.

Şimdi gelelim zararlarına; öncelikle sağlık açısından herhangi bir sağlık kontrolünden geçmeden rapor alınmadan oynanması, maçlardan önce çoğu zaman ısınılmadan başlanması, antrenman metodlarınınhiçbirinin uygulanmaması, antrenörvb.olmaması, sakatlıklarda sağlık personelinin olmaması, çoğu sahalarda ilk yardım malzemesinin dahi olmaması, çekişmeli, sert yada iddialı maçlar yada turnuva müsabakalarında güvenliğin olmaması ana başlıklarla sayabileceğimiz eksiklikler. Burada halı sahalarda ferdi oynanan oyunlardan bahsediyorum, halı sahalarda antrenman yapmak zorunda kalan resmi kulüp yada takımları bu kategorinin dışında tutmamız gerekiyor elbette.

Türkiye’nin zamanında cazip meslekleri arasına giren halı sahalara birazda teknik olarak bakalım. Sayısı 20 bini, yıllık pazar hacmi de milyonları buluyor. Haftanın 7 günü, 20 saat hizmet veren bu sahalarda, talebin yoğun olduğu illerde, sadece yapılaşma izni olmayan arsaların değil, otopark ve binaların da halı sahaya dönüşmesini sağlıyor. Ülkemizde ilk kez 1988 yılında açılan halı sahalar, 1992 yılından itibaren giderek yayılmaya başladı. Duvardan duvara halı döşeyen firmalar, halı saha işine soyundu. Pazardaki firma sayısı 45’e, yeni açılan ve yenilenen saha sayısı da yılda binleri buldu.  Sahaların yüzde 80’ini açık olanlar oluşturuyor. Ancak, açıkların saatlik kiraları kapalılara oranla yüzde 50 daha düşük olmasına rağmen talep, özellikle kış aylarında soğuk, yaz aylarında da güneş nedeniyle kapalılarda yoğunlaşıyor. Bu da, açık sahaların kapalıya dönüşmesini beraberinde getiriyor. Rekabetin kızıştığı pazarda, 10 bin saha açıktan kapalıya dönüşmek için sıra bekliyor. Yapay çim sahaların gözde olduğu ve 10 yıl öncesine kadar halının içine kum dökülerek oluşturulan bu sahalarda artık, suni çim kullanılıyor. FİFA’nın desteklediği elyaf polyethylene malzemeden üretilen bu suni çimlerin arasına da kum yerine granül katılıyor. Halı sahalarının üretim maliyetinde özellikle kullanılan yapay çimin kalınlığı etkili oluyor. Çim kalınlığında ise en fazla 55 milimetrelikler tercih ediliyor. Çim kalınlaştıkça, maç sırasında aşınmalara dayanım gücü artıyor. Yine de granüllerin etkisiyle aşınan yapay çimlerin 7 yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Sahaların küçük olması nedeniyle, genellikle 6’şar veya 7’şer kişilik takımlar maç yapabiliyor. Pazarda, saatlik kira ücretleri de şehir ve semte göre 20 TL ile 150 TL arasında değişiyor. Müşterilerin çoğunluğunu da sanıldığı gibi gençler değil, 25-45 yaş arası erkekler oluşturuyor. Halı sahada maç kavramının İngiltere’de başlamasıyla birlikte gelişen pazarda, faaliyet gösteren firmalar şimdi özellikle Hollanda’da geliştirilen teknolojiyi uyguluyor. İthalatta en fazla öne çıkan ülke de Hollanda oluyor. Konya da ise çoğu belediyelerin ve okul bahçelerinde olmak üzere toplamda 100’e yakın açık ve kapalı halı sahalar var.

Ayrıca halı sahalar Türkiye Futbol Federasyonu tarafından denetlenmekte, sahanın konumu ve durumuna göre de yıldız verilerek sahaları sınıflanmakta ve yapılacak etkinliklerin bu tür sahalarda olmasına önem verilmektedir.

Sonuç olarak beğenelim beğenmeyelim insanların belli ihtiyacını karşılaması ve ticari bağlamda başarılı sayabiliriz. Halı sahaların geldiği gelebileceği yer buraya kadar olmakla beraber daha fazlasını beklemek hayalcilik olur sanırım. Sadece halı sahalar değil de spor kompleksi olmalarının daha faydalı olacağı noktasında; halı saha, havuz, aletli spor salonu, kafeterya, farklı oyunlar (satranç, masa tenisi, bilardo vb.), spor mağazalarını içeren komplekslerin olması sanırım ilerde gerçekleşmesi muhtemel sağlıklı yatırımlar olacaktır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Karabacak Arşivi
SON YAZILAR