Haklarını aradılar işlerinden oldular

Haklarını aradılar işlerinden oldular

Taşeron bir firmada çalışan otobüs şoförlerinin kış ortasında işlerine son verildi. Kapı önüne konulan şoförler, yaptıkları işlerden dolayı ödül bile aldıklarını fakat haklarını aramak istediklerinde işlerine son verildiğini ifade ettiler

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım hizmetleri için taşeron firmadan aldığı otobüs şoförleri yasal haklarını aradıkları için işten çıkarıldı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gösterdikleri gayretten dolayı plaket ile ödüllendirilen şoförlerin işine son verildi. Otobüs şoförleri yasal olan sosyal ve ekonomik haklarını almak için sendika değiştirdiklerini, bunun sonucunda ise 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle işlerine son verildiğini ifade etti. Mağdur olduklarını ve seslerini duyurmaya çalıştıklarını ifade eden şoförler Merhaba Gazetesi’ni ziyaret etti. Burada konuşan 21 otobüs şoförü sadece haklarını aradıkları için ekmeklerine mani olunduğunu ifade ederek, “15 Temmuz sürecinde otobüslerimizin başında tanklar önünde sabahlara kadar devletimiz için nöbet tuttuk. Süreç sonrası Büyükşehir Belediyemiz bir plaket ile hepimizi bu davranışlarımızdan dolayı ödüllendirdi. Haklarımızı aradık diye ekmeğimizle oynamanız mı gerekirdi” diye konuştu.

‘ATILDIĞIMIZI E-DEVLET’TEN ÖĞRENDİK’

İşlerinden çıkarılan otobüs şoförleri adına konuşan Necati Yurdakul, “Haksız ve sebepsiz bir yere işlerinden uzaklaştırıldıklarını belirterek, “Bu süreç 6 ay önce başladı. Biz otobüs şoförleri olarak sosyal ve ekonomik haklarımızın verilmediğini öğrendik. BİMER’e bir yazı yazarak durumu yetkililere bildirdik. Daha sonra bağlı bulunduğumuz firmaya müfettiş geldi. Belediye ve firma arasında yapılan sözleşmede bir sorun olduğu tespit edildi. Şartnamede ‘sözleşme yapılan firma başka bir firmaya iş yaptıramaz’ denilirken firma, başka bir firmaya iş yaptırıyordu. Bu tespit edildi” dedi. Haklarını aramak için çeşitli sendikalarla görüştüklerini fakat çeşitli baskılar altında kaldıklarını ifade eden Yurdakul, şöyle konuştu: “Son olarak bir sendikaya üye olduk. Bu sendikaya üye olmamızın nedeni tamamen yasal haklarımızı aramaktı. Hiçbir ideolojik amacımız yok. Ekmeğimizin derdindeyiz. Olaylar sonrası 210 Halk Ulaşım çalışanına işten çıkarma, tebligatı yapıldı. Bu ne diye sorduğumuzda sorun yok dediler ama, 1 Ocak 2017 tarihi ile işlerimize son verilmiş. Bize bir belge verilmedi. E-devlet’ten öğrendik.”

‘KIŞ GÜNÜ ORTADA KALDIK’

Toplam 24 otobüs şoförünün işine son verildiğini kaydeden Yurdakul, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz adeta günah keçisi ilan edildik. Bu 24 kişinin işine son verilerek, diğer çalışanlara, ‘Hakkınızı ararsanız bunlar gibi işinizden olursunuz’ denilmiş oldu. Biz sadece işimizi yaptık. Hiçbir yanlışımız olmadı, işimizi aksatmadık. Hakkımızı aradık sadece. Yasal hakkımız olarak iş yavaşlatma eylemine gidip kontak kapatmayı düşündük fakat vatandaşı mağdur etmemek içini bunu bile yapmadık. Şimdi karşımızda muhatap bile bulamıyoruz. Belediye otobüs şoförlerinde 3 farklı kategoride şoför çalışıyor. Biz en düşük sosyal haklara sahip olanız. En düşük maaşı biz alıyorduk. Girdi çıktı yapılarak tazminat haklarımız yeniliyordu. asgari ücretin üzerinde almamıza rağmen sigortamız asgari ücret gösteriliyordu. Hakkımızı aramaya çalıştık kapı önüne koydular. Şimdi muhatap da bulamıyoruz. Belediyeye gidiyoruz, ‘şirketinize gidin’ diyorlar, şirkete gidiyoruz, ‘Belediyeye gidin’ diyorlar. Vekillerimizden, bakanlarımızdan bu konuya el atmalarını diliyoruz. Kışın ortasında çoluk çocuğumuzla işsiz kaldık.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum