"Hakkımızı arayacağız"

"Hakkımızı arayacağız"

Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, "Türkmenler, Irak'ın emniyet sibobudur, çimentosudur. Türkmenler haklarını şiddetle değil, demokratik yollardan talep etmeye devam edecektir" dedi

RÖPORTAJ: İBRAHİM BÜYÜKEKEN

TÜRKMENLER IRAK'IN SİGORTASI

Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, Irak'ta ve Türkmeneli bölgesinde yaşanan son gelişmeleri ve 12 Mayıs'ta gerçekleşen genel seçimlerdeki usülsüzleri anlattı. Türkmenlerin Irak'ın sigortası olduğunu kaydeden Dr. Beyatlı, "Türkmenler sadece bölgenin huzur ve barışını istemektedir. Türkmenler, Kürtler ve Araplar Irak'ın geleceği için bir arada yaşamak zorundadır. 16 Ekim 2017 tarihinden itibaren Kürdistan devleti projesi rafa kalkmıştır" dedi.

DEMOKRASİDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Seçimlerde hile ve şaibelerle Türkmenlerin iradelerini çalmak ve seslerinin kısılmak istendiğini kaydeden Beyatlı, tüm engellere ve terör saldırısı ihtimallerine rağmen Türkmenlerin demokrasiden asla vazgeçmeyeceğinin altını çizdi. Beyatlı, "Irak'ta yapılan seçimler bölge halkları için büyük bir fırsattı. Temennimiz bu seçimlerden Irak halkları arasında başka hassasiyetlerin ortaya çıkmamasıdır. Türkmenler, Irak'ın birliğini istemektedir" diye konuştu.

4-3-051.jpg

TÜRKMENLER GÜNLERCE NÖBET TUTTU

**Irak'ta 12 Mayıs'ta genel seçimler gerçekleşti. Bu seçimlerle ilgili usülsüzlük iddiaları gündemde. Türkmenlerin tavrı nedir?

-Seçimler 12 Mayıs'ta gerçekleşti. Seçimlerin elektronik cihazlarla yapılacağı açıklandı. Hiçbir konuda hile olmayacağını ve 1 saat sonra seçimlerin sonuçlanacağını söylediler. Millet de bundan memnun kalarak, evet bundan sonra rahatladık demişti. Sonuçlar belli olmadan seçimlerde hile yapıldığı ortaya çıktı. 2 ay geçti seçimlerin üzerinden. Hala kesin bir sonuç yok. Sadece Kerkük'te değil, Türkmeneli'nin diğer ilerinde de büyük haksızlıklar olduğunu, hırsızlıklar olduğunu öğrendik. Bunu 28 gün boyunca gece gündüz protesto ettik. Seçim dairesinin önünde son derece barışcıl gösteriler yapıldı. Yaşlısı, kadını, çoluk çocuk orada nöbet tuttu. Sandıkların çıkıp kilitleri kırılmasın diye seçim dairesinin önünde bekledik. Allah'a şükür bu sandıklar muhafaza edilebildi. Elle sayım yapıldı.  5 sandıkta ciddi ve muazzam bir hile olduğu ortaya çıktı. Sadece Türkmenlere değil Araplara da hile yapılmış. Maalesef; Türkmenlere ve Araplara yapılan bu hilenin altında bir Kürt partisi var.

SEÇİMLER IRAK İÇİN BÜYÜK FIRSATTI

**Irak'ta yapılan genel seçimlerin önemi nedir? Bu seçim Irak'ta neler değiştirebilirdi?


-Bu seçim yeni bir başlangıç olabilirdi. Bu seçim Türkmenlere, Kürtlere, Araplara, Şiilere, Sunnilere belirli bir mesaj veriyordu. Halk sizi bir etnik kimlik veya mezhep üyesi olarak değil sizi yönetim olarak beğeniyor mesajlarını veriyordu. Maalesef; bu bozuldu. Şu anda Irak'ın genelinde yapılan bu seçimlere karşı büyük bir infial var. Hatta Süleymaniye'de bile büyük hileler yapılmış. Ümit ederiz ki; bu seçim meselesi fazla uzamaz. Bu seçim hokkabazlığı halklar arasındaki hassasiyeti daha da artıracaktır. Zira özellikle bu dönemlerde İran'ın Irak'ın siyasi mutfağından faydalanmak istemesi ve bazı ülkelerin Irak'ın karıştırmak istemesi Irak'ı güvensiz hale getirecektir. Bu durum sadece Irak'ı değil komşu ülkeleri özellikle de Türkiye'yi rahatsız edecektir.

TÜRKİYE IRAK'TA DAHA ETKİN

**Türkiye'nin 15 yıldır Irak politikasını nasıl buldunuz? Sizce Türkiye'nin Irak politikası başarılımıydı?


-Türkiye Cumhuriyeti'nin bugüne kadar en fazla Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nden gördü. Ancak bugün görüyoruz ki; Kuzey Irak'ın içerisindeki en son manevrasını yapmaktadır. Türkiye'nin 15 yıldır politikası nedir derseniz? Birincisi oradaki yaralıları burada tedavi etmek, iki Kuzey Irak'taki PKK ve DAEŞ'i uzaklaştırmak. Bundan sonra yeni bir politika izlenmektedir. Arap, Türkmen, Kürt artık Türkiye'ye eşit mesafededir. Teröre karşı artık vur ve orada kal politikası izleniyor. Kandil'de ciddi bir korku var. Kandil adeta bir hayalet bölgesine döndü. Aldığımız bilgilere göre Erbil'e kaçan çok ciddi bir PKK'lı grubunu olduğunu duymaktayız. Artık; o bölgeden uzaklaştığını görmekteyiz.

KÜRT-TÜRKMEN KARDEŞLİĞİ TESİS EDİLMELİ

**Irak'ın geleceğinde Türkmenlerin nasıl bir rolü olacak? Türkmenler, Irak'ın yönetiminde söz sahibi olabilecek mi?

-Türkmenler, Irak'ın çimentosudur. Irak'ın demokratik ortamının ve kardeşliğinin emniyet sibobudur. Türkmen hiçbir zaman ne Kürde, ne Araba ne Sunni'ye bir tane tokat vurmamıştır. Hiç zarar vermemiştir. Bugün Şii'nin Şii'ye, Sunni'nin Sunni'ye, Kürd'ün Kürde, Kürdün Araba,  sevgisi ve saygısı kalmadı. Birbirlerine ne kadar büyük tecavüzler yaptıklarını görüyoruz. Türkmenlere yapılan haksızlıklar diz boyu.Türkmenler diğer gruplar gibi eline silah alıp Arabını, Kürdünü vurmak yerine bunu demokratik bir şekilde hukuki zeminde haklarını aramıştır. Irak tarihinde ilk defa 28 gün devamlı barışçıl bir taş bile atılmadan demokratik bir şekilde bir protesto gösterisi yapılmıştır. Ümit ederiz ki; bu Irak'ın tarihinde bir ilk olacaktır. Bu devam edecektir. Türkmenler haklarını bu şekilde alacaklardır.  Türkiye'nin yeni bir sürece girmesi ümit ederiz ki; Kuzey Suriye ve Irak için değil bölgenin tamamı için değişik ve farklı bir ortam yaratacaktır. Maalesef; bu bölgeler hala kaynıyor. Görüyoruz ki: Türkiye açıklamalarında biz Suriye'nin belli bölgelerine girdik. Suriyeliler oralara yerleştikten sonra biz çıkacağız ifadeleri kullanılıyor. Kuzey Irak artık eski  Kuzey Irak değil. Vuracağız, çıkacağız değil gerçekten Kandil'den kalmamız gerektiğini Kuzey Irak'ta yeni bir sistemin tesis edilmesi gerekiyor. Kürt-Türkmen kardeşliği yeniden tesis edilmeli. Kürt-Türkmen kardeşliğiyle Irak'ın geneline barış gelecektir. Bunu hep Kürtler hem Türkmenler bilmektedir.

IRAK'TA NORMAL BİR SEÇİM OLMADI

**Seçim sonuçları Irak'taki halkları nasıl etkiledi?


-Seçim sonuçları Irak halklarını çok üzmüştür. Ümit ederiz ki; bunu en kısa zamanda mahkeme bu konuda hile yapan grup ve insanları cezalandırır. Bundan sonraki seçimlerde daha farklı bir boyut olsun. Gruplar arasındaki halklar arasındaki hassasiyet en aza iner. Irak'ın genelinde birçok grup seçim hilesi yaptı. Kuzey Irak'ta ise bazı Kürt gruplar seçim hilesi yapmıştır. Oy çalma yok, flaşın içerisindeki bilgileri değiştiriyorlar. Hemen hemen birçok bölgede para ile satılan mürakiplerin bunu yaptığını duyduk. Irak'ta bugüne kadar normal bir seçim olmadı. İlk defa normal bir seçim olacaktı. Fakat olmadı. Elektronik sistemde seçimlerdeki usülsüzliğin önüne geçemedi..

BARZANİ TARİHİ BİR HATA YAPTI

**Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin yaptığı bağımsızlık referandumu bölge için nasıl bir etkiye neden oldu? Şu anda durum nedir?


-Referandumun yapılması Türkiye ve komşu ülkeler tarafından büyük tepkilere neden olmuştu. Ancak KDP referandumda ısrar etti. Diğer Kürt partileri referanduma karşıydı. Özellikle de Kürt bayrağının yanında bir İsrail bayrağı da dalgalandırmaları sadece Irak'ın içeresindeki Kürtleri ötekeleştirmedi, İslam aleminde Afganistan, Pakistan bile Kürtleri İsrail'in yandaşı olarak gördü. Bu bizi çok üzdü. Biz Kürt kardeşlerimizi seviyoruz. Biz Kürt kardeşlerimizi Irak bayrağı altında Irak topraklarına saygı göstererek, beraber mücadele etmek istiyoruz. 16 Ekim'de Kuzey Irak'ta Peşmergenin bir saat içerisinde Kerkük'ü terketmesi Peşmergenin ne kadar boş olduğunu gösterdi. Peşmergenin Kerkük'ü koruyamayacağını ortaya koydu. Daha önce Peşmerge'yi yerlere göklere sığdıramıyorlardı. Haşdi Şabi'nin Kerkük'e yaklaştığı haberini alan  binlerce Peşmerge arkasına bakmadan kaçmıştır. Bu Kürtleri de Türkmenleri de üzmüştür. Biz istiyoruz ki; hep beraber koruyalım. Birbirimize destek vererek, Kerkük'ü bir yerlere getirebiliriz. Türkiye 1 Mart tezkeresiyle Irak'ın siyasi mutfağından uzaklamıştı. 16 Ekim'den sonra Kuzey Irak'ta Barzani'nin etkinliği sona ermiştir. Mesut Barzani bitmiştir.  Türkiye haklı girişini ortaya koymaktadır. Irak yönetimini de Kuzey Irak yönetimi de Türkiye'nin operasyonlarına destek vermektedir. Bu referandum İran için de Türkiye ve Kürtler için de hayırlı olmuştur. Bugün İsrail nerede? "Kürtsüz olmaz" diyen ABD nerede şimdi? Kuzey Irak'a şu an en ciddi yardım eden ülke Türkiye. Erbil'e uçuşlar yeniden başladı.

KÜRDİSTAN PROJESİ RAFA KALKTI

**Irak'ta DAEŞ terör örgütünün varlığı ne durumda? Türkmenlere yönelik bombalı saldırılar devam ediyor mu?


-Irak'ta DAEŞ'in pek varlığı kalmadı. DAEŞ'in geri kalan kısmı Suriye tarafına geçti. Artık Libya'ya mı gidecek, diğer Afrika ülkelerine mi gidecek zaman gösterecek. DAEŞ'in uyuyan hücreleri var. Biz bunlardan çok çekiniyoruz. Kerkük'te bombalı saldırılar devam ediyor. Türkmenlere yönelik suikastler sürüyor. Bu suikastler bizim haklı mücadelemizi sürdüreceğiz. Yalnız Türkmenler için değil bütün Irak için barışı ve huzuru tesis etmek istiyoruz. 16 Ekim'de samandan bir Kürt devleti kurdular. 1 saat içerisinde bitti. Nasılki Şeyh Mahmut 1918'de bir devlet kurdu. Bu devlet 3 ay ayakta durabildi. 100 yıl sonra yeniden aynısını denediler. 16 Ekim'den sonra tahmin ederim Kürdistan o bölgede kurulmayacaktır. Kürdistan diye bir devlet bölge ülkelerini tedirgin ediyordu. Artık böyle bir tehlike yok. Kürt illeri aydınlandı. Demokratik sürecin devam etmesi gerekiyor. Kürt ve Arap kardeşlerimizle daha farklı bir dönem gelecektir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum