Hakaret Suçundan Yargılanan Müftü, Para Cezasına Çarptırıldı

Hakaret Suçundan Yargılanan Müftü, Para Cezasına Çarptırıldı

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde din görevlilerinin kurduğu derneğe ‘zina çetesi’ yakıştırmasında bulunduğu gerekçe gösterilen İlçe Müftüsü Hacı Bilal Polat, mahkeme tarafından 3 ay süreyle adli para cezasına çarptırıldı.

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde din görevlilerinin kurduğu derneğe ‘zina çetesi’ yakıştırmasında bulunduğu gerekçe gösterilen İlçe Müftüsü Hacı Bilal Polat, mahkeme tarafından 3 ay süreyle adli para cezasına çarptırıldı. Ceza, mahkeme hâkimi tarafından müftünün yeniden suç işlemeyeceği göz önünde bulundurularak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve sanığın 5 yıl süre ile denetim süresine tabi tutulmasına çevrildi. Müftü Polat, denetim süresi içerisinde kasten yeni bir suç işlemesi halinde, verilen hüküm uygulamaya konulacak.

İddiaları kabul etmeyen Müftü Polat, mahkemenin hakkında verdiği karara bir anlam veremediğini belirtti. Dernekle ilgili hiçbir yakıştırmada bulunmadığını ifade eden Polat, “Şu anda haber konusu olan dernek için zina çetesi filan bu tamamen uydurma, bu şey görevlinin şahsıyla ilgili. Ben kesinlikle böyle bir şey söylemedim. Sadece husumetlerinden dolayı bana olan şeylerini kusmuşlar. Şahsıyla ilgili, benim de söylemediğim, köylünün söylediği ithamını sanki dernek hakkında böyle bir şey söyleniyormuş havası yaymışlar, yok böyle bir şey.” dedi.

Geçen yıl, ilçede görevli bir grup imam ve müezzin tarafından Türkoğlu Din Görevlileri ve Gönüllüleri Dayanışma Derneği kuruldu. İddiaya göre, derneğin kurulmasından rahatsızlık duyan İlçe Müftüsü Hacı Bilal Polat, dernek üyelerine baskı yaptı, Dernek Başkanı Ali Demir ve üyeleri hakkında ‘zina çetesi derneği kurdular’ diyerek hakarette bulundu. Hakaret üzerine Dernek Başkanı Ali Demir, şahitlerle birlikte geçen yıl Eylül ayında Müftü Polat hakkında Türkoğlu Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Şikâyet üzerine harekete geçen savcılık, yapılan soruşturma neticesinde, Türkoğlu Sulh Ceza Mahkemesine Müftü Polat aleyhinde Türk Ceza Kanunu'nun 125/1 ve 53 maddesi uyarınca hakaret davası açılması talebinde bulundu.

Talebi değerlendiren mahkeme, şubat ve nisan ayında görülen mahkeme sonucunda Müftü Polat’ı, Türk Ceza Kanunu'nun 125/1 maddesi gereğince 3 ay adli para cezası ile cezalandırılmasına, sanığın geçmişi ile yargılama sürecindeki olumlu davranışları nedeniyle tayin edilen cezanın 2 ay 15 güne indirilmesine ve verilen cezanın günlüğü 20 liradan bin 500 TL para cezasına çevrilmesini karara bağladı. Mahkeme heyeti ayrıca sanık hakkında hükmedilen cezanın 2 yılın altında olması ve sanığın daha önce kasten bir suç işlememiş olmasını göz önünde bulundurarak Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231/5 maddesi gereğince hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve sanığın 5 yıl süre ile denetim süresine tabi tutulmasına karar verdi.

MAHKEMEDE SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Mahkemede kendine yöneltilen suçlamayı kabul etmeyen Müftü Hacı Bilal Polat ise “Kaledibi köyünde görevli Ali Demir’in merkeze gelmek için kendisi hakkında İl Müftülüğüne, Kaymakamlığa ve Diyanet İşleri Başkanlığına şikâyet dilekçesi gönderdiğini, iddiaların asılsız olduğunu, hiç kimsenin yanında ‘Ali Demir zina çetesi kurmuştur, ben onu bir odada kadınla yakaladım’ şeklinde söz söylemediğini belirterek savunmada bulundu.

“KÖYLÜLER ŞİKÂYET ETTİ”

İddiaları kabul etmeyen Müftü Polat, imam ve dernek hakkında kendinin bir şey söylemediğini belirtti. Ali Demir ile ilgili köylülerin ‘Ahlaken yoksun bir kadının evine gidiyor’ şeklinde İlçe Müftülüğüne şikâyette bulunduğunu dile getiren Polat, şikâyetten sonra Demir’in de isteğiyle görev yerini değiştirdiğini kaydetti.

Müftü Polat mahkeme sonucuyla ilgili şöyle konuştu: “Ali Demir Uzun Söğüt köyünde imam. Köylüler, ‘ahlaken yoksun bir kadının evine gidiyor’ diye şikâyet ettiler. Şikâyetten sonra ben köylüleri ‘bunu böyle demeyin, başka bir şey söyleyin, görev yapmıyor deyin ama böyle bir şey söylemeyin’ dedim, kapatmaya çalıştım. Buna rağmen kendisi geldi ‘ben orada huzursuzum görev yerimi değiştir’ dedi. Ben de kendi isteğiyle görev yerini değiştirdim. Uzun Söğüt’ten aldım Kaledibi köyüne verdim, orada görev yapmayınca soruşturma açıldı, Afşin’e nakledildi. Nasıl olduysa sonra bana düşman kesildi. Kendisi, 3 tane yalancı şahit var. 140 tane personelimin içerisinden 3 tane yalancı şahit buldu. Hakim de benim olmadığım bir anda üstelik, bana sormadan etmeden şahitin var mı, başka personel var mı, 140 tane personelden bunu duyan var mı diye sormaya bile gerek duymadan kararını verdi. Şu anda haber konusu olan dernek için zina çetesi filan, bu tamamen uydurma, bu şey görevlinin şahsıyla ilgili. Ben kesinlikle böyle bir şey söylemedim. Sadece husumetlerinden dolayı bana olan şeylerini kusmuşlar. Şahsıyla ilgili benim de söylemediğim, köylünün söylediği ithamını, sanki dernek hakkında böyle bir şey söyleniyormuş havası yaymışlar, yok böyle bir şey. Ben bu işi anlamadım. Mahkemede iddialarla ilgili yemin etmesini istedim, o da yemin etti. Ben de yalan yere yemin ettiği için çok üzüldüm. Bunun üzerine hâkim yazılı savunmamızı istedi, ben götürdüm saat 9’u 20 geçe oraya vardım, mahkeme bitti dediler, niye karar verdi, nasıl oldu onu da bilmiyorum. Verilen cezanın infazı söz konusu olmayınca temyiz de olmuyormuş.”

Türkoğlu Din Görevlileri ve Gönüllüleri Dayanışma Derneği Başkanı Ali Demir ise derneği geçen yıl Nisan ayında kurduklarını belirtti. Dernek çatısı altında toplandıkları için baskı gördüklerini ifade eden Demir, “Daha sonra Müftü Bey derneğe üye arkadaşlarımıza baskı yapmaya başladı ‘siz derneğe üye oluyorsunuz’ diyerek. Bunun üzerine biz de Diyanet İşleri Başkanlığına ve Türkoğlu Kaymakamlığına şikâyet dilekçesi verdik, üyelerimize baskı arttı. Müftü Bey ilçede görevli bazı arkadaşlarımıza giderek kurulan dernekle ilgili ‘Ali hoca din görevlileri derneği değil zina çetesi kurmuştur, ben onu bir odada kadınla yakaladım’ diyor. Arkadaşımız da bu sözlere tepki gösteriyor ve olayı bana aktardılar. Ben de dernek adına şikâyet etmem halinde şahitlik yapar mısınız diye sordum. Onlar da kabul etti. 3 kişiyle hâkim huzurunda bu hakaretleri ifade ettiler. Şikâyetten 3 gün sonra Afşin’e gönderildim.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum