Mehmet Ali Uz

Mehmet Ali Uz

Hacı Veyiszade Mustafa Efendi ve Fahri Efendi Hoca ile İlgili Bir Teklif

Hacı Veyiszade Mustafa Efendi ve Fahri Efendi Hoca ile İlgili Bir Teklif

2010 yılının beş şubatı, Hacı Veyiszade Hoca’mızın ellinci, yirmi altı Temmuz da Fahri Efendi (Kulu) Hoca’nın altmışıncı vefat yıldönümüdür.
Geçen hafta “İki önemli yıldönümü ve hatırlattıkları” başlıklı köşe yazısında Ali Osman Koçkuzu üstadımız, bu iki değerli hocamızı anma ile ilgili olarak yıl boyu neler yapılabileceği hususu üzerinde durdu.
Bütün dünyada, anma toplantılarının beşli, onlu (yani sıfırlı 60, 70 gibi), ellili ve yüzlü yıllarda yapılması âdettendir. Anma toplantılarının her yıl yapılması bıkkınlık verebilir. Yapılsa da bunlar, küçük çapta anmalardır. Dediğimiz yıllarda ise anmalar büyük çaplarda ve ses getirecek şekillerde olur.
Geçenlerde MEBKAM toplantısında il müftümüz de bana, “Önümüzdeki yıl Hacı Veyiszade Hoca’mızın vefatının ellinci yıldönümü, bir gün bir araya gelsek de bir program hazırlasak” demişti. Ali Osman Koçkuzu Hoca’nın teklifi üzerine anma programına Fahri Efendi Hoca da dahil edilmesi gerekir.
Bu anmaya merhum Hacı Veyis Efendi de dahil edilmelidir. Zira 2010 yılı, Hacı Veyis Efendi Hoca’nın da yetmiş beşinci vefat yılıdır. Ben her zaman Hacı Veyis Efendi’nin ihmal edildiğini düşünürüm. Eğer Hacı Veyis Efendi olmasaydı, Mustafa Efendi Hoca’mız olmazdı. O, pek çok fazilet ve meziyeti babasından tevarüs etti. Çok insan Hacı Veyis Efendi’nin kabrinin hangi kabir olduğunu bilmediği için, oğlu Mustafa Hoca’nın kabri başında duasını yaptıktan sonra çekip gidiyor. Buna çok şahit olduk. Pek çok yetkiliye zaman zaman, hocanın kabrinin başına tanıtıcı bir levha koyalım teklifinde bulundum, “olur” demelerine rağmen şimdiye kadar böyle bir şey yapılmadı. Bilindiği gibi Hacı Veyis Efendi’nin kabir taşında sadece Arapça bir metin var. Onun için çok insan hocanın kabrini bilmiyor.
Gerçekten Fahri Efendi Hoca da Konya’mızın büyük değerlerden birisidir. İkisi arasında 6-7 yıl kadar bir yaş farkı vardı. Mustafa Efendi Hoca’mız Fahri Efendi’ye büyük saygı gösterir, onun yanında iki dizi üzerinde oturur, o bir şey sormazlarsa konuşmaz, sükûtu tercih ederlerdi. Fahri Efendi Hoca’yı Konyalı, Hacı Veyiszade Mustafa Efendi Hoca kadar tanımaz. Önümüzdeki yılın bu üç değerli insanın anma yılı olarak değerlendirilmesinin çok faydalı olacağı muhakkaktır..
Konya tabiriyle bu işte bir baş tutar lâzım. Bunu da İl Müftümüz Şükrü Özbuğday üstadımız üstlenmeli ve zaman geçirmeden bir anma kurulu hazırlanmalıdır. Konya’da bu iki değerimizi tanıyanların başında Ali Osman Koçkuzu Hoca gelir. O da bu kurulda mutlaka bulunmalıdır. Fahri Efendi Hoca’nın vefat yıldönümüne bir hayli zaman var, ama Hacı Veyiszade hocamızın vefat yıldönümüne iki buçuk ay gibi çok az bir zaman kaldı. Bu sebeple çalışmalar hemen başlatılmalıdır.
Bu iki değerli ilim adamımızla ilgili anma programı ile ilgili hazırlıklara, halkımız ve sivil toplum kuruluşlarımız da düşünce ve faaliyetleri ile katkıda bulunmalı, teşekkül edecek kurula tekliflerini ulaştırmalı veya yorumlarını yazılarımızın altına ekleyerek bu konudaki hassasiyetini ortaya koymalıdır. Araya kurban bayramı girmeden gerekli teşebbüslerin yapılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.
Onların hayat boyu verdikleri mesajlara bugün çok muhtacız. Allah gani gani rahmet eylesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Ali Uz Arşivi
SON YAZILAR