Habercilik tek tipleşiyor!

Habercilik tek tipleşiyor!

TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Gazetecilerin bilgi alma hakkı engelleniyor. Tek tip insanlara, tek tip gazeteciliğe karşıyız. Tek tip haberciliğe sürükleniyoruz. Tek tip habercilikten vazgeçilmeli” dedi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) Konrad Adenauer Stiftung (KAS) ile birlikte düzenlediği 74. Yerel Gazetecilikte Meslek içi Eğitim Semineri; Türkiye’nin dört bir yanından gelen TGC temsilcilerinin katılımıyla Taksim’deki Point Hotel’de gerçekleştirildi. Seminere; TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, TGC Hukuk Danışmanı avukat Gökhan Küçük katıldı.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Konrad Adenauer Stiftung ile ortaklaşa düzenlediği Yerel Medya Projesi çerçevesinde hayata geçirilen eğitim seminerlerinin 74’üncüsü İstanbul’da gerçekleştirildi. Seminere katılan TGC il temsilcileri resmi kurumların yerel medyaya da akreditasyon uygulamaktan vazgeçmesini ve yerelde gazetecilerin ağırlıklı olduğu derneklerin etrafında birleşilerek dayanışmanın artırılmasını istedi.

TGC TEMSİLCİLERİ BİR ARAYA GELDİ

Mesleki bilgilerin paylaşıldığı seminere ayrıca; TGC Antalya Temsilcisi Arif Kaplan, Ankara Temsilcisi Taylan Erten, Batman Temsilcisi Arif Aslan, Samsun Temsilcisi Cemil Ciğerim, Siirt Temsilcisi Cumhur Kılıçcıoğlu, Muş Temsilcisi Emrullah Özbey, Ordu Temsilcisi Erdoğan Erişen, Trabzon Temsilcisi Hikmet Aksoy, Aksaray Temsilcisi Kerem İşkan, Eskişehir Temsilcisi Mehmet Emin Toker, Hatay Temsilcisi Mithat Kalaycıoğlu, Balıkesir Temsilcisi Önder Balıkçı, Yalova Temsilcisi Süheyla Gözdereliler, Kütahya Temsilcisi İhsan Tunçoğlu, Muğla Temsilcisi Kenan Gürbüz, Şanlıurfa Temsilcisi Mehmet Mahmutoğlu, Hatay Temsilcisi Mithat Kalaycıoğlu, Bursa Temsilcisi Ali Kenan Sertalp
 katıldı.

TGC OLCAYTO: DEMOKRASİYİ DESTEKLİYORUZ

TGC Başkanı Turgay Olcayto toplantının açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Bugünlerde içeri alınan meslektaşlarımız var. Bazıları diyor ki, niye bu arkadaşları destekliyorsunuz? Biz her yurttaşın ‘masumiyet karinesinden yararlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu meslektaşlarımız haklarında mahkeme kararı çıkana kadar bizim gözümüzde suçsuzdurlar. Terörle ilgili suçlamalar biliyorsunuz daha önceki yıllarda da yapıldı. Gazeteciler örgüt kurmaz, kalemleriyle uğraşır. Gazetecilere ‘terör örgütü üyesi’ demek en yanlış tutumdur. Artık iktidarın bu yakıştırmadan vazgeçmesi gerekiyor. Zaten dünyadan da büyük tepkiler geliyor. Çalışanların mağdur edildiği bir dönemdeyiz. Bugünü, geçmişle kıyaslamamak gerekiyor. Geçmişte de gazeteciler mağdurdu, şimdi de mağdurlar var. Bizim gazetecileri sağcı, solcu, cemaatçi gibi ayırma lüksümüz yok. Biz gazeteciler dayanışma içinde olmalıyız.”

GAZETECİLERİN HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ YOK

Yerel basınla ilgili değerlendirmelerde bulunan Olcayto, şunları kaydetti: “Yerel basın, çok kırılgan, hassas bir kavram. Yerel basın dediğiniz zaman içine çok değişik yerlerden gazeteci kimliğiyle arkadaşlar da girebiliyor. Bunların çoğunun gazetecilik yapmadığı ortada. 2015’te seçimler var. Biliyorsunuz, seçimler yaklaştığında illerde yeni yeni gazeteler çıkıyor. Siyasete soyunan arkadaşlar çıkar. Ama siyasete girerken gazeteciliği araç olarak kullanmak büyük yanlışlardan biri. Yerelde de yaygın basında da gazetecilik araçlaştırılıyor. Biz her şeyden önce çalışanların örgütüyüz. Çalışanların yararına olacak şeylerde varız. Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğü, insan haklarına saygı olmadığı sürece, tek tip gazeteciliğin kurulmak istendiği bir yerde biz olmayız. Gazetecilik özünde muhaliftir. Gazetecinin görevi eleştirmektir. Bugün yerelde de yaygın basında da tek elden haber verilmeye çalışıyorlar. Yerelde pekçok ilde gazete muhabirleri toplantılara alınmıyor. Sadece Anadolu Ajansı ve TRT toplantılara çağrılarak tek tip haber anlayışı yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Muhabirlik faktörünü ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Türkiye’de kamuoyu nasıl bilgilenecek? Halkın bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkı nereye gidecek? Halk bilgilenmiyor. Sizin Roboski’de olanlardan haberiniz var mı? Reyhanlı’da ne olduğunu biliyor musunuz? Gazeteci olarak biz bilmiyoruz. Gazetecilik böyle bir yere gidiyor. Tek tip insanlara, tek tip gazeteciliğe karşıyız. Tek tip haberciliğe sürükleniyoruz. Tek tip habercilikten vazgeçilmeli.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.