Güzel sanatla güzel ahlak bağlantılıdır

Güzel sanatla güzel ahlak bağlantılıdır

Meram Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi’nin işbirliğiyle organize edilen Geleneksel El Sanatları ve Zanaatkarlar Buluşması’nın açılışı gerçekleştirildi.

Olgunlaşma Enstitüsü’nün hazırladığı defile töreniyle başlayan etkinliklerin açılışında konuşan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, köklü bir milletin evlatları olarak sanat ve sanatlarımızla gurur duyduğunu belirterek “onların eserleri ecdadımızın sanat tecrübelerinin, yaşam biçimlerinin ve duygularının günümüze yansımalarıdır. Göz nuruyla, el emeğiyle ince bir zekânın ve sanat anlayışının aktarımı kültürel zenginliğimizi yansıtması açısından oldukça önemlidir” dedi. Kimliğine, değerlerine ve kültürüne sahip çıkamayan milletlerin, küresel güçlerin ağı ve sömürgesi olup tarih sahnesinden silindiklerini aktaran Toru, “Nitekim kültür, sanat ve spor toplumları bir arada tutan yegâne ortak değerlerdendir. Güzel sanatla güzel ahlak arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Ecdadımız bunu keşfetmiş Allah kelamı başta olmak üzere her yazı ve eşyayı güzel yapmanın gayretinde olmuştur” şeklinde konuştu. Başkan Toru, Meram Belediyesi olarak unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını Konyalılarla buluşturmayı ve bu sanatlara teşviki amaçladıklarını kaydetti.

ESERLERİN NASIL YAPILDIĞINI GÖRMEK ÖNEMLİ

Açılışta konuşan AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, “Sanatın ve zanaatkarın eserlerinin nasıl yapıldığını görmek, yeni nesillerin kaybolmakta olan bir çok sanat dallarını da görebilecek olması önemli. Konya’nın merkezinde olan bu mekanda tüm halkımızın gelip ziyaret etmesini tavsiye ediyorum. Başta zanaatkarlarımız olmak üzere etkinliklerde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Etkinliklerde Buldan dokuma, bıçakçılık, bakır işleme, sıcak cam üfleme, çini, lületaşı, ahşap oyma, çalgı yapımı, gümüş işleme, Osmanlı çarıkları, yemeni, çömlekçilik, ebru, sim sırma, baston, keçe, Beykoz cam ipek dokuma, minyatür, bendir boyama, kuntu dokuma, sedef kakma sanatları yer alıyor. Konya Olgunlaşma Enstitüsü bahçesinde gerçekleşecek ve 10 gün süreyle 10:00 – 22:00 saatleri arasında devam edecek olan buluşmaya farklı şehirlerden çok sayıda misafirin katılması bekleniyor.

ZÜLEYHA ÖNAL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.