Güvercin Göğüslü Genç Hasta Başarılı Bir Ameliyatla Sağlığa Kavuştu

Güvercin Göğüslü Genç Hasta Başarılı Bir Ameliyatla Sağlığa Kavuştu

Doğuştan göğüs şekil bozukluğu olan 17 yaşındaki Burhan Çayönü yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.Samsun’da yaşayan ve doğuştan atipik (güvercin göğsü) hastası olan Burhan Çayönü, nefes almada güçlük, göğüste şekil...

Doğuştan göğüs şekil bozukluğu olan 17 yaşındaki Burhan Çayönü yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.

Samsun’da yaşayan ve doğuştan atipik (güvercin göğsü) hastası olan Burhan Çayönü, nefes almada güçlük, göğüste şekil bozukluğu, çabuk yorulma ve nefes nefese kalma gibi şikâyetler ile hastaneye başvurdu. Medical Park Samsun Hastanesi Gögüs Cerrahisi Kliniğinden Prof. Dr. Ahmet Başoğlu’na gelen Burhan Çayönü ameliyat olmaya karar verdi. Ameliyatı başarılı geçen Çayönü iki gün sonra taburcu edildi.

Hastanın atipik güvercin göğsü nedeni ile minimal invaziv abramson yöntemi ile yani daha az kansız bir şekilde tedavi edildiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Başoğlu doğuştan göğüs duvarı şekil bozuklukları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Başoğlu, “Doğuştan göğüs duvarı şekil bozuklukları (konjenital göğüs deformiteleri) toplumda sık karşılaşılan bir durumdur bunlardan en sık görülenleri pektus ekskavatum ( kunduracı göğsü) ve pektus karinatum ( güvercin göğsü) tipleridir. Kunduracı göğsü 300-400 doğumda bir görülürken güvercin göğsü yaklaşık 1000 doğumda bir görülmektedir. Bu bozukluklar erkeklerde kadınlardan daha sık görülmektedir. Hastaların yüzde 86'sında doğum sırasında veya doğumdan birkaç hafta sonra teşhis edilebilirler. Ancak klinikte karşılaşılan hastaların pek çoğunda ergenlik döneminde hasta ve aile tarafından fark edildiği görülmektedir.” şeklinde ifade etti.

Hastaların teşhis edildikten sonra takip ve tedavi süreçlerinin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Başoğlu, “Uzman hekimler tarafından takip yönlendirme ve tedavilerinin yapılması gerekmektedir. Hastalıkların tedavisinde geçmişte göğüs duvarını oluşturan kemik ve kıkırdak yapının açık cerrahi yöntemle çıkarılması yaygın olarak uygulanmaktaydı. Günümüzde deneyimli ellerde kapalı yöntemle (videotorakoskopik yolla mırpe barı yerleştirilmesi) gerçekleştirilen ameliyatlar minimal cerrahi travma ile ve kısa yatış süreleri ile ( 1-2 gün) güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Son zamanlarda güvercingöğsü tipindeki deformiteler geniş rezeksiyonlar yapılmadan ve göğüs boşluğu içerisine girilmeden cilt ve kas dokusu altına yerleştirilen barlar ile (abramson yöntemi) güvenli ve hastalara üst düzeyde konfor sağlayacak şekilde tedavi edilmektedir.” diye konuştu.

Doğuştan göğüs şekil bozukluğu olan Burhan Çayönü, şikayetlerinin yanında hastalığının sosyal yaşantısını da olumsuz etkilediğini belirterek, “Sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum. Zor ama başarılı bir ameliyat geçirdim ve iki günde taburcu oluyorum. Başta Prof. Dr. Ahmet Başoğlu olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederim.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.