Güvenlikçiler, Sahte İmzalarla Genel Kurul Yapıldığı İddiasını Yargıya Taşıdı

Güvenlikçiler, Sahte İmzalarla Genel Kurul Yapıldığı İddiasını Yargıya Taşıdı

Türkiye’de sayıları 300 bini bulan özel güvenlik sektöründe çalışanlar daha iyi bir gelecek için sendikalaşma çabası içerisinde. Ancak 2009 yılında kurulan Tüm Özel Hizmet Çalışanları Sendikası'nın (ÖZİŞ-SEN) Haziran 2011'de...

Türkiye’de sayıları 300 bini bulan özel güvenlik sektöründe çalışanlar daha iyi bir gelecek için sendikalaşma çabası içerisinde. Ancak 2009 yılında kurulan Tüm Özel Hizmet Çalışanları Sendikası'nın (ÖZİŞ-SEN) Haziran 2011'de sahte imzalar ile kapatılarak yine üyelerden habersiz sahte imzalarla genel kurul yaptığı ve bütün üyelerin yeni kurulan Öz Savunma ve Güvenlik İşçileri Sendikası'na (ÖZ-İŞ) ilhak yoluyla geçirildiği iddia edildi. Kendilerinden habersiz başka bir sendikaya kaydırılan üyeler, resmi belgede sahtecilik, dolandırıcılık, imza taklidi, yetkili olmayan işleri yapma suçundan yöneticileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Daha önce ÖZİŞ-SEN üyesi olan ve buradan ayrılarak Güvenlik İş Sendikası Genel Teşkilat Sekreteri olan Ömer Kalay, kendi imzasının da habersiz olarak kullanıldığını öne sürdü. Savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Kalay, 3 yıldır sahteciliği ortaya çıkarmak için çalıştıklarını ve nihayet sahte imzalı belgeleri ele geçirdiklerini söyledi. Kalay, 2009 yılında kurulan ÖZİŞ-SEN Sendikası’nın 2010 yılı sonunda HAK-İŞ Konfederasyonu'na katıldığını belirterek, o dönemde önce entrikalarla bir yönetim kurulu üyesinin istifa ettirildiğini, daha sonra iki yönetim kurulu üyesinin de istifa ettiğini iddia etti. Bu kişilerin istifa sebeplerinin HAK-İŞ Konfederasyonu’nun verdiği aylık 20-25 bin TL'lik ve toplamda 600 bin lirayı geçen örgütlenme yardımının nereye harcandığının belli olmaması ve örgütlenmeye bütçe ayrılmaması olduğunu savunan Kalay şu bilgileri verdi: "Daha sonra bu 3 üyenin yerine yedekler çağrıldı. Yedek üyelerden bazılarının istifa etmesiyle birlikte yönetimin düşeceğini anlayan dönemin sendika başkanı, sendikadaki yolsuzlukları kapatmak için sendikanın kapatılıp yeni kurulan ÖZ-İŞ Sendikası'na katılması maksadıyla önce sahte imzalarla yönetim kurulu kararı alıyor. Daha sonra 478 kişi ile genel kurul yaptıklarına dair sahte imzalarla genel kurul yapılıyor. Sanki 478 kişi katılmış gibi yerlerine imza atılıyor. Sendika tüm varlıkları ile 2011 yılında ÖZ-İŞ Sendikası'na katılıyor."

Sendikanın kapatılması ve sahte imzalarla genel kurul yapılarak sendikanın başka bir sendikaya ilhakındaki amacın, ÖZİŞ-SEN'in yapılan harcamaların denetimden ve yöneticilerin yargılanmadan kurtulması olduğunu kaydeden Kalay şöyle konuştu: "ÖZİŞ-SEN Sendikası, HAK-İŞ Konfederasyonu üyesi idi, bu üyelik ÖZ-İŞ Sendikası'na alınan katılım kararından ötürü ÖZ-İŞ Sendikası'na geçecek ve geçmişte yapılan usulsüzlükler ve yolsuzluklar öbür sendikanın ilhakı ile kapatılacağı düşünülmüştü. Fakat bu olaydan haberi olmayan üyelerin durumu ve gösterecekleri tepki hesap edilemedi. Bu üyeler kandırıldıkları ve yerlerine imza atıldıkları vesilesi ile Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurularında bulundular, soruşturma devam ediyor."

Kalay, Öz Savunma ve Güvenlik İşçileri Sendikası'nın devletin gücünü kullanarak üye yaptığını ve toplu iş sözleşmesi yapma yetkisine sahip olduğu yerde bile bunun için ilgili bakanlığa başvurmayarak işçilerin toplu iş sözleşmesi yapmalarını sendika eliyle engellendiğini savundu. Kalay, "Ayrıca iş yeri yetkili sendikası olup başka bir sendikanın yeterli üye alıp toplu iş sözleşmesi yapması da engellenmektedir." dedi.

Erdal Ervan da kendisinden habersiz imzasının taklit edilmek suretiyle genel kurula katılmış gibi gösterildiğini dile getirerek, sendika yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirtti. Ervan, "Genel kuruldan haberimiz olmadı. Başka bir sendikaya ilhak ettiğimizi sonradan öğrendim. İmzamı taklit eden yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulundum." diye konuştu.

'GENEL KURULUN İPTALİNİ İSTEYECEĞİZ'

Güvenlik İş Sendikası Baş Hukuk Müşaviri Avukat Fırat Kılıç ise yaklaşık 15 kişinin imzalarının sahte olarak kullanılması ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. İmzaların sahte olduğunun teyit edilmesinin ardından iş mahkemesine de dava açacaklarını dile getiren Kılıç, "Genel kurulun iptalini ve yönetim kurulunun aldığı tüm kararların geçersiz olmasını talep edeceğiz. ÖZİŞ-SEN Sendikası'nın yeniden açılıp kayyum maharetiyle genel kurula götürülmesi, ilhak yoluyla ÖZ-İŞ Sendikası'na rızaları dışında üye yapılanların üyeliklerinin yeniden ÖZİŞ-SEN Sendikası'na geçirilmesine karar verilmesini talep edeceğiz." açıklamasını yaptı.

Telefonla ulaşılan Öz Savunma ve Güvenlik İşçileri Sendikası yetkilileri, iddialarla ilgili açıklama yapmadı. Ancak sendikanın internet sitesine konulan açıklamada da iddialarla ilgili somut bilgi verilmedi. Açıklamada, sendikanın kamuoyu önünde yıpratmak istendiği belirtilerek şöyle denildi: "Bu tür davranış ve açıklamalar emeğe ve emekçilere zarar vermekten öte bir işe yaramaz. Bu açıklamalar içerisinde olanlar emekçilere verebilecek bir şeyleri olmadığı için bu tür açıklamalar içerisinde ve kapalı kapılar ardında acaba kimlerle ittifak halindedirler. Emekçilerin bu kadar yığınla sorunları varken neden bunlarla ilgilenmezler de bu tür işlere kalkışırlar. Sonuç olarak anlıyoruz ki 'Meyve veren ağaç taşlanır.' Sendikal mücadelede ancak emekçinin belirlediği gündemlerle kazanımlar elde edilebilir. Sanal ve suni gündemler peşinden koşarak değil. Sendikal mücadele, iddiası ve ideali olanların işidir." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.