Güvenli Satış Pilot Bölge Uygulamasıyla Turist-esnaf Güveni Sağlanacak

Güvenli Satış Pilot Bölge Uygulamasıyla Turist-esnaf Güveni Sağlanacak

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO), 2015 turizm sezonunda 'Güvenli Satış, Müşteri Memnuniyeti' Projesi'yle turistle esnaf arasında güven bağını güçlendireceği bildirildi. MATSO, ilk güvenli satış uygulamasını 17 meslek komitesinden...

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO), 2015 turizm sezonunda 'Güvenli Satış, Müşteri Memnuniyeti' Projesi'yle turistle esnaf arasında güven bağını güçlendireceği bildirildi.

MATSO, ilk güvenli satış uygulamasını 17 meslek komitesinden 5 meslek komitesinden yer alan kuyumcu, saat , gümüş, mücevher ve değerli taş satıcılarından başlayacağı kaydedildi.

Bölge destinasyonunda turistlere saat, altın, gümüş, mücevver ve değerli satış satan kuyumcu, gümüşçü ve saat satıcıları turiste Güvenli Satış Belgesi vererek bir sorun olduğununda kısa sürede çözümü gidileceği ifade edildi.

MATSO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mehmet Ergen, yaptığı açıklamada, Güvenli Satış destinasyonlarının, dünya turizminin zirve illeri Fransa Paris, İngiltere Londra ve Uzak Doğu'nun en önemli ticaret merkezi Singapur'da yaygın olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Side Esnaf Birliği(SEBD) ve Side Kuyumcular Derneği(SKD) başkanlıklarını da yaptığını belirten Ergen, güvenli turizm bölgelerinin olmazsa olmazının şikayet merkezleri olması olduğunu kaydetti.

30 yılı aşkın dünyaca ünlü turizm merkezi Side'de kuyumculuk sektöründe hizmet verdiğini belirten Ergen, ticaretin temel kuralının müşteri-esnaf güvenine bağlı olduğunu, bu güven zinciri oluşmadığı sürece turizm sektöründe her şeyin eksik olacağının iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.

Güvenli Satış Yeri pilot uygulamasına MATSO Başkanı Ahmet Boztaş'ında destek verdiğinin altını çizen Ergen, "Maalesef bölgemizde fahiş fiyattan ürün satma, çığırtkanlık, turisti zorla dükkan içine sokma, laf atma, etiketsiz ürün satma, azarlama ve turist şikayetlerinin yapılacağı bir mercinin olmama sebebiyle turizm sektörü adına bazı kişiler hata yaptı. Yapılan hatalar sürekli tekrar yaptı. Turistler aldatıldı ama;bu insanlar cezalandırılmadı. Biz sektörde bu kişilere çürük elmalar diyoruz. Eğer biz bu çürük elmaları temizlemezsek koskoca elma sandığının hepsi çürüyecek yani;turizm destinasyonu kararacak. Güvenli satış pilot uygulamasını bunun için yapıyoruz. Bunu yapmazsak her sezon bitiminde ah vah eder dururuz. Artık turizm sektöründe turiste hata yapan ve ayıplı mal satanın affı olmamalı. Bir turiste yapılan hata bin turistin ülkemize ve bölgemize gelmemesine yönelik bize geri dönüyor. " dedi.

SEBD olarak başta Akdeniz Üniversitesi olmak üzere bölgede müşteri memnuniyetine yönelik düzenli 3 bin turist üzerinde müşteri memnuniyeti anketi yaptırdıklarını anlatan Ergen, anket sonucuna göre turist şikayetlerinin başında hanutçuluk, turistlere laf atma, fahiş fiyattan mal satma, etiketsiz ürün satma, düşük ayarlı ürünü yüksek ayarlı diye satma, çığırtkanlık, turisti dükkan içine çekmede yolunu çevirme, turisti azarlama ve turistin alışverişte kandırılmaya bağlı bir durumda şikayet edecek bir mercinin olmaması olduğunu kaydetti.

Ergen, bu sene bölgeye Alman turistlerin az gelmesine bağlı Manavgat'ta esnaf satış gelirlerinde geçmiş yıllara göre yüzde 30 oranında düşük olduğunu savundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.