Gurbetçiler Türkiye siyasetine daha ilgili

Gurbetçiler Türkiye siyasetine daha ilgili

Kululu Mikail Yüksel,"İsveç'te yaşayan Türkler, "Türkiye siyasetine çok ilgili ama İsveç siyasetine olan ilgi maalesef çok düşük. Türkiye'deki çekişmeleri buraya taşımaları insanlarımızın birlik olmasını engelliyor" dedi

RÖPORTAJ: İBRAHİM BÜYÜKEKEN

SEÇİMLERDE 3 ADAY YARIŞACAK

İsveç'te Eylül ayında yapılacak genel seçimlerde Türk adaylar da boy göstermeye başladı. Mikail Yüksel, Sultan Kayhan ve Muharrem Demirok gibi Kululu adaylar milletvekili olabilmek için çalışmalarını hızlandırdı. Türk kökenli siyasetçi Mikail Yüksel, sağ Liberal Merkez Partisi tarafından Eylül ayında yapılacak genel seçimde Göteborg kentinden birinci sıradan milletvekili adayı gösterildi. İsveç'te Türk siyasetçilerin sayısı artmaya devam ediyor.

KULU'DA DA SANDIKLAR KURULACAK

Seçim çalışmaları için Konya'nın Kulu ilçesine gelen Mikail Yüksel, Merhaba Gazetesi'nin de sorularını cevaplandırdı. İsveç'te Kulu'nun Türkiye'nin başkenti olarak düşünüldüğünü kaydeden Yüksel, "Eylül ayında yapılacak seçimler için Kulu'da da sandıklar kurulacak. Seçim çalışmam kapsamında Kululu hemşehrilerimizi de ziyarete geldim. Milletvekili seçilmem halinde tüm göçmenlerin sorunlarının çözümü konusunda aktif olarak çalışacağım" dedi.

 

BULAŞIKÇILIKTAN MİLLETVEKİLLİĞİNE

**Mikail Yüksel kimdir? Biraz kendinizden bahseder misiniz?

-9 Eylül 1982 Kulu doğumluyum. Lise eğitimimi tamamladıktan sonra 2001 yılında evlilik yolu ile İsveç'e göç ettim. Bulaşıkçılık başta olmak üzere pizzacılık, taksicilik gibi işler yaptım. 2017 yılında Göteborg Üniversitesi siyaset bilimi bölümüne bitirdim ve aynı üniversitede yüksek lisansımı tamamlamak üzereyim. Şu anda Centerpartiet yani Merkez Partisi Göteborg liste başı ve İsveç geneli 5. sıra milletvekili adayıyım.

 

**İsveç'te politikaya nasıl girdiniz? Neden milletvekili adayı oldunuz

-Üniversite eğitimimle aynı anda 2014 yılında siyasete atıldım. İsveç siyasetinde göçmen kökenli siyasetçinin azlığı ve ülkedeki büyük uyum sorunu beni siyasete itti.

17-2-033.jpg

TÜRKİYE SİYASETİNE DAHA ÇOK İLGİLİLER

**İsveç'te yaşayan Türklerin politikaya ilgisi nasıl? Sizin gibi kaç Türk aday daha siyasete girdi?

-İsveç'te yaşayan Türkler Türkiye siyasetine çok ilgili ama İsveç siyasetine olan ilgi maalesef çok düşük. Yüksek lisans tezimi Türklerin seçimlere katılımı üzerine yazdım ve konuyu akademik olarak araştırdım. Türk milletvekili adayı bildiğim kadarı ile 5-10 civarındadır. Ama seçilme şansı olanlar ben dahil üç aday. Hemşehrilerim Muharrem Demirok ve Sultan Kayhan. Onun dışında değişik belediye ve il genel meclislerine aday olan arkadaşlarımız var. İsveç'teki Türk siyasetçilerin sayısının artmasını istiyoruz.

 

KULU'YU TÜRKİYE'NİN BAŞKENTİ Mİ?

**İsveç'te nasıl bir Kulu algısı var? İsveçli siyasetçiler neden Ankara'dan önce Kulu'yu ziyaret ediyorlar?

-İsveç'te Kulu'yu Türkiye'nin başkenti sanan insanlar vardı. 40-50 bin civarında vatandaşın Kulu kökenli olması tabii ki siyaseti de etkiliyor. Dolayısıyla siyasetçiler bu ilçeyi yakından tanımak istiyor. Kulu , İsveç'teki en popüler ve tanınan Türk şehirlerden birisi.

 

IRKÇI PARTİLER YÜKSELİŞTE

**Türk gurbetçiler ve 2. ve 3. kuşak İsveç'e ayak uydurabildi mi? Günlük hayatta yaşadığınız ne gibi zorluklar oluyor?

-Siyasetçi olarak yaşadığım en büyük zorluk Türk kökenli vatandaşların İsveç siyasetini yakından tanımaması. İsveç siyasetini tartışırken bile Türkiye'deki çekişmeleri buraya taşımaları insanlarımızın birlik olmasını engelliyor. Oysa İsveç siyaseti bizim hayatımızı ve geleceğimizi doğrudan etkiliyor ve her gurbetçinin yakından takip edip aktif olması gerekli. Bakınız, ırkçı partiler tüm Avrupa'da olduğu gibi İsveç'te de yükselişte ve tehlike çok büyük.

Tabii ki 2. ve 3. kuşak daha ilgili ve bilgili. Ama Türklerin Türkiye seçimlerine katılımı yüzde 60'lardeyken İsveç seçimlerine katılımı yüzde 15'lerde. Üstelik İsveç'te 18 gün boyunca oy kullanabiliyorsunuz. Yani bir güne sınırlı değil. Artık birlik olup bu gidişe dur demek lazım. Bu seçimlerden çok umutluyum.

 

BAZEN IRKÇI TEHDİT MEKTUPLARI ALIYORUM

**Bir Türk siyasetçi olarak seçim çalışmalarınız sırasında sıkıntılar yaşıyor musunuz?

-Yukarıda bahsettiğim sıkıntıların dışında hayır. Ama bazen ırkçı tehdit mektupları alıyorum. Bu mektuplar, Türk medyasında da yankı yapmıştı. Irkçılık, Avrupa genelinde olduğu gibi İsveç'te de artıyor.

 

**Türkiye ve İsveç arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerin gelişmesi yönünde ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

-Şu an için bu tür bir çalışmam yok ama Allah nasip eder de seçilirsem ki bir aksilik olmaz ise yüzde 99, tabii ki düşünüyorum. Türkiye, Avrupa için çok önemli bir ülke.

TÜRKLERİN SİYASETE İLGİSİ ÇOK DÜŞÜK

**İsveç'te ve diğer Avrupa ülkelerinde Türklerin siyasete girmesini nasıl buluyorsunuz? Türk siyasetçilerin sayısının artmasına gurbetçiler nasıl bakıyor?

Olumlu buluyorum. Bizzat kendim de geçlerimizi teşvik ediyor ve destekliyorum ama maalesef ilgi çok az. Pırıl pırıl gençlerimiz var. İsterlerse iyi yerlere gelebilecek kapasiteye sahipler ama ilgi dediğim gibi genellikle Türkiye siyasetine.

Mikail Yüksel kimdir?

9 Eylül 1982 Kulu doğumluyum. Lise eğitimimi tamamladıktan sonra 2001 yılında evlilik yolu ile İsveç'e göç ettim. Bulaşıkçılık başta olmak üzere pizzacılık, taksicilik gibi işler yaptım. 2017 yılında Göteborg Üniversitesi siyaset bilimi bölümüne bitirdim ve aynı üniversitede yüksek lisansımı tamamlamak üzereyim. Şu anda Centerpartiet yani Merkez Partisi Göteborg liste başı ve İsveç geneli 5. sıra milletvekili adayıyım.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.