Günlük 350 Bin Varil Üretim Kapasiteli Petrol Tesisi Işid’in Kontrolünde

Günlük 350 Bin Varil Üretim Kapasiteli Petrol Tesisi Işid’in Kontrolünde

Dünyanın en zengin terör örgütü olarak gösterilen IŞİD’in, Suriye ve Irak’ta günlük 350 bin varil petrol üretme kapasitesindeki alanı kontrol altında tuttuğu belirtildi. ABD Merkezli Küresel Ekonomi Araştırma Şirketi İHS, IŞİD’in...

Dünyanın en zengin terör örgütü olarak gösterilen IŞİD’in, Suriye ve Irak’ta günlük 350 bin varil petrol üretme kapasitesindeki alanı kontrol altında tuttuğu belirtildi.

ABD Merkezli Küresel Ekonomi Araştırma Şirketi İHS, IŞİD’in kontrolünde bulunan petrol miktarı, üretimi ve elde ettiği gelir ile ilgili bir rapor yayınladı. Söz konusu rapora göre; Suriye’de ve Irak’ta hızla ilerleyen ve gittikçe güç kazanan IŞİD’in petrol bölgesinde hatırı sayılır bir pay aldığı dikkat çekiyor. Suriye ve Irak’ta günde 350 bin varil üretim kapasitesindeki tesisleri kontrol eden IŞİD, ABD ve koalisyon güçlerinin operasyonları öncesi günde 50 -60 bin varil ham petrol üretimi yapıyordu. IŞİD sattığı petrol ile günde yaklaşık 2 milyon dolar tutarında gelir elde ettiği kaydediliyor. Çatışmalardan dolayı bazı tesislerin kapatılması, teknik ve teknolojik yetersizliklerin IŞİD’in üretiminin düşük olmasına neden olduğu ifade ediliyor.

IŞİD’in üretimini yaptığı petrolün önemli bir kısmını kamyonlarla kaçak olarak Türk sınırına getirdiği ve varilinin 25- 60 dolar tutarında satıldığı belirtiliyor. Örgütün söz konusu petrolü dünya piyasasının çok altında sattığına dikkat çekiliyor.

ABD ve koalisyon göçlerinin son operasyonlarında IŞİD’in üretimine zarar verildiğine işaret edilen raporda hasarın boyutunun belirlenmesinin henüz erken olduğu kaydedildi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.