Güney Sudan Hükümeti: Mayom’u Kaybettik

Güney Sudan Hükümeti: Mayom’u Kaybettik

Güney Sudan hükümeti Unity eyaletinin Mayom bölgesinin isyancılara terk edildiği bildirildi.

Güney Sudan hükümeti Unity eyaletinin Mayom bölgesinin isyancılara terk edildiği bildirildi. İletişim Bakanı Michael Makuei Lueth ise, Miraya radyosuna yaptığı açıklamada, ordunun bölgeden “taktik gereği çekildiğini, stratejik kasabanın geri alınmasının an meselesi olduğunu” iddia etti.

Bakan Lueth Mayom’da yaşanan çatışmalardaki can kaybı hakkında detay vermezken, ordu sözcüsü Phillip Aguer de bölgeyi terk eden askerlerin son durumu hakkında bilgi vermedi.

Güney Sudan’da geçtiğimiz Aralık ayında Devlet Başkanı Salva Kiir ile eski yardımcısı Riek Machar arasındaki siyasi çekişmenin iç savaşa dönüşmesinden bu yana hükümet ilk defa bir bölgeyi kaybettiğini resmen açıkladı. Son gelişmeler ile gözlemcileri ve yerli halkı, Mayom’u ele geçiren isyancıların kasabayı üs kullanarak komşu Warrap eyaletine saldırıya geçmeleri korkusu sardı.

İsyancıların başı olan Riek Machar’ın sözcüsü James Gatdet Dak, yerel basına yaptığı açıklamada, hükümet güçlerinin büyük kayıplar verdiğini iddia etti. Ordudan ayrılarak Machar’ın safına geçen askerler, geçen hafta da petrol yataklarının bulunduğu Unity eyaletinin başkenti Bentiu’yu ele geçirmişlerdi.

Öte yandan Dak, Machar’a bağlı güçlerin yakın zaman önce “hükümete bağlı güçlerce” Nuer kabilesinden yüzlerce kadın ve çocuğun katledildiği Bor kasabasına doğru hareket ettiklerini duyurdu. İsyancıların ordu sözcüsü Tuğgeneral Lul Ruach Koang ise, Duk bölgesi ile beraber orduya bağlı Pajut, Duk Deng, Patuo-Noy ve Poktap karakollarını ele geçirdiklerini duyurdu.

Güney Sudan'da 15 Aralık'ta Machar'ın başarısız darbe girişiminden bu yana süren çatışmalarda onbinden fazla insan yaşamını yitirdi, 1 milyondan fazla kişi de yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldı.

Ülkede krize çözüm bulabilmek için taraflar arasında Etiyopya'da 23 Ocak'ta çatışmaların durdurulmasını ve tutukluların serbest bırakılmasını öngören bir anlaşma imzalanmasına rağmen iç savaş durmuyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.