Güney Koreli Uzman: Bizde Kimse Finans Denetleme Konseyi’ne Talimat Veremez

Güney Koreli Uzman: Bizde Kimse Finans Denetleme Konseyi’ne Talimat Veremez

Güney Koreli ekonomi uzmanı Jeong Nam-ku, ülkesinde devlet başkanı dahil hiç bir siyasinin Finans Denetleme Konseyi’ne talimat veremeyeceğini, müdahil olamayacağını ifade etti. Nam-ku, "Başta devlet başkanı olmak üzere bir siyasi idarecinin...

Güney Koreli ekonomi uzmanı Jeong Nam-ku, ülkesinde devlet başkanı dahil hiç bir siyasinin Finans Denetleme Konseyi’ne talimat veremeyeceğini, müdahil olamayacağını ifade etti. Nam-ku, "Başta devlet başkanı olmak üzere bir siyasi idarecinin herhangi bir finans kurumu hakkında talimat vermesi tabiki de yetkisini aşan bir tutumdur. Şimdiye kadar böyle bir şey hiç duymadım. Eğer böyle bir şey vuku olsa, büyük bir skandal olur." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katar ziyareti dönüşü gazetecilerin sorularını cevaplarken, "Bank Asya'nın durumu ortada. BDDK'nın atması gereken adımlar var yoksa sorumlu olur." dediği medyaya yansımıştı. Türkiye'de olduğu kadar yurt dışında da tartışılmaya başlanan bu konu ile ilgili olarak Cihan'a değerlendirmelerde bulunan Güney Kore’deki en büyük liberal gazete olarak bilinen Hankyoreh’in Ekonomi Editörü Jeong Nam-ku, ülkesinde böyle bir olayın yaşanmasının 'skandal' olacağını söyledi.

BDDK’nın Güney Kore’deki eş değer kuruluşu Finans Denetleme Konseyi (FDK). Nam-ku, ülkesindeki sistem hakkında şu bilgileri verdi:

“Bizde; FDK diye devletin kurumu var. Bu kurum tamamiyle sivil bir yapı olan Finans Tahkim Konseyi’nden (FTK) finans kuruluşlarına ait düzenli rapor alır. Aldığı raporları değerlendiren FDK, finans kuruluşlarına rica, uyarı, destek veya yaptırımlarda bulunur. En kritik karalar FDK’da alınır. FDK’daki üyeler tamamiyle resmi görevlidir ve atabileceği adımlar kanunlarla sınırlandırılmıştır. Eğer hatalı karar alırsa, karşı taraf FDK’yı dava edebilir.”

Nam-ku, Güney Kore’de hiç bir siyasinin FDK’ya mühadil edemeyeceğini, bunun yasalara ayıkırı olduğunu vurgularken, “Başta devlet başkanı olmak üzere bir siyasi idarecinin herhangi bir finans kurumu hakkında talimat vermesi tabiki de yetkisini aşan bir tutumdur. FDK’nın nasıl haraket edeceği zaten yasalarla belirlenmiştir. Zaten bir siyasi idareci FDK’ya müdahil olamaz. Böyle bir şeyi tasavvur etmek bile zor. Şimdiye kadar böyle bir şey hiç duymadım. Eğer böyle bir şey vuku olsa, büyük bir skandal olur ve bunu yapan da büyük bir tepki alır."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.