Güneş tarlaları artıyor

Güneş tarlaları artıyor

Konya Ovası'nda güneş enerjisi yatırımları arttı. Ovanın dört bir yanına güneş tarlaları kuruluyor. Ovayı renklendiren güneş tarlalarının sayısı hızla artarken, yatırımlar tarla fiyatlarını da ikiye katladı

Tarımın merkezi olarak görülen Konya, enerjinin de merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Binlerce dekarlık araziye sahip Konya Ovası'nda güneş tarlalarının sayısında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Kıraç araziler, güneş enerjisi yatırım üssü oluyor. Yatırımlar sayesinde dışa bağımlılık azalırken, bölge çiftçisinin kazancı ise artıyor. Neva Solar Enerji Sistemleri Genel Müdürü Hüseyin Ateş, güneş enerjisi yatırımlarında son yıllarda ciddi bir artışın olduğunu, insanların güneşe yatırım yaptığını ve kazançlı çıktığını belirtti.

ÇOK KARLI BİR YATIRIM ALANI

Ateş, "Türkiye daha çok 2005 yılında güneş enerjili panellerle tanıştı. Türkiye'nin güneş panellerinde 10-11 yıllık bir geçmişi var. Güneş enerjisinden faydalanma noktasında çok geç kaldık. Geç kalmamızın nedeni ise bürokrasi. Yasal prosedürler yatırımları engelledi. Çok prosedür var. Çok zaman kaybettik. Son 4 yılda bazı prosedürler ortadan kaldırdı. Yatırmlar arttı. Son 2 yılda güneş enerjisi yatırımları patlama yaptı. Birçok kişi verimsiz arazilerde güneş tarlaları kurmak için harekete geçti" diye konuştu.

YATIRIMCININ İŞİNİ KOLAYLAŞTIRIN

1 megawatlık bir tesisin kendisini 6 buçuk yılda amorti ettiğini belirten Ateş, "Panellerin 28 yıl performans garantisi var. Bilinçli bir yatırım. Ciddi bir talep var. Türkiye enerji ihtiyacının yüzde 80'ini dışardan karşılıyor, ithal ediyor. Bütçe açığının tamamı enerji kaynaklı. Yıllarca petrol aradık. Petrol artık yerde değil gökte, güneşte. Kalkınma ajansları hibeler veriyor. IPARD destekleri var. Yatırımcının işi kolaylaşırsa tarla sayısı hızla artar" açıklamasında bulundu.

ÜLKELER GÜNEŞE YÖNELİYOR

Tüm ülkelerin güneşe yöneldiğini, Avrupa'nın enerjisinin yüzde 40'ını güneşten ürettiğine dikkat çeken Ateş, "Güneşte sıfır karbon var. Avrupa'da bizdeki kadar güneş yok. Güneşimiz bol. Bundan yararlanmalıyız. Enerjide dışa bağımlılığa bu şekilde son verebiliriz. Güneşi boşa harcamamalıyız. Evde güneş enerjisi kullanalım. Belediyeler güneş yatırımlarını artırmalı. Birçok belediye sisteme döndü ama hala güneşi kullanmayan belediyeler var. Sanayiciler de güneş enerjisine yönelmeli. Çatılar müsait" ifadelerini kullandı.

MESUT TURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.