"Güneş pilli sulama makinesi" fuarın gözdesi oldu

"Güneş pilli sulama makinesi" fuarın gözdesi oldu

Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün patentini alarak Uluslararası Konya Tarım Fuarı'nda görücüye çıkardığı Mobil Güneş Pilli Sulama Makinesi, 2 günde 150 sipariş aldı.

Fuarın açılışına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, henüz seri üretimi olmayan ve Şanlıurfa'da bir demirci atölyesinde yaptırılan makineden övgü ile bahsederek incelemelerde bulunmuştu. Güneş enerjisinden faydalanan makine, 14 saat kesintisiz çalışarak saatte 70 ton su çıkarabiliyor.

Proje koordinatörü Ümran Atay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13. Uluslararası Konya Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı'nda görücüye çıkardıkları Mobil Güneş Pilli Sulama Makinesi'ne çok yoğun bir ilgi olduğunu söyledi. Seri üretim yapacak bir iş adamı aradıklarını ifade eden Atay, daha fuarın ilk iki gününde 150 sipariş aldıklarını dile getirdi.

Atay, "Başbakanımızın fuar açılışındaki konuşmasında bu makineden bahsetmesi ilginin artmasını sağladı. Fuar boyunca makineyi inceleyen çiftçilerimiz talep ediyorlar, ilgi süper. İki günde 150 sipariş aldık. Bir firma devralsaydı 150 talebi karşılamak için çalışıyor olacaktı" dedi.

- Saatte 70 ton

Makine hakkında bilgi veren Atay, mobil olarak istenilen araziye götürülebildiğini ve farklı arazilerde tek sistemle sulama yapılabildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Güneşi otomatik takip ettiğinden dolayı özellikle bizde, Şanlıurfa şartlarında 14 saat kesintisiz çalışabiliyor. Otomatik takip sisteminde hidrolik güç de çalışıyor. Hidrolik güç hem destek görevi yapıyor hem de güneş takibini gerçekleştirebiliyor. Sistemimiz saatte 70 ton su çıkartabiliyor. 170 metre derinliğe kadar inebiliyor. Bu sistemimiz örnektir. Daha küçük ya da daha büyüğü yapılabilir." 

Proje üzerinde 2007 yılından buyana çalıştıklarını ve makineyi 2010 yılında TÜBİTAK’a verdikleri "Seyyar Güneş Pilli Sulama Sistemli Prototip Bir Makinenin Kurulumu ve Diğer Enerji Kaynaklı Sulama Sistemleriyle Uygulamaya Dönük Etkinliğinin Araştırılması Projesi ile geliştirdiklerini anlatan Atay, projenin geçen sene tamamlandığını, bu yıl da Türk Patent Enstitüsünden patentini aldıklarını dile getirdi.

- Demirci atölyesinde doğdu

Makineyi Şanlıurfa'daki bir sanayi sitesinde bulunan demirci atölyesine yaptırdıklarına işaret eden Atay, şu bilgileri verdi:

"Bu makinenin projesi TUBİTAK’tan geçtikten sonra imalatını bir demirci atölyesinde yaptırdık. Atölyede yapıldığından dolayı imalatı yaklaşık 4,5 ay sürdü. Önümüzde bir örneği yoktu. Yap boz yöntemiyle tamamlandı. Bir firma patent hakkını bizden alarak seri üretime geçerse daha kısa sürede üretilebilir. Arazideki elektrik masrafları göz önüne alındığında 2 yılda kendini amorti edebiliyor."

Ümran Atay, proje ve Mobil Güneş Pilli Sulama Makinesi'ne destek veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.